Порция език

Езикът всъщност може да е вкусен и извън блюдото – онзи, българският език, на който говорим от малки и на който около 24 май се кълнем в обич. А той в основната си същност е средство за общуване и за да ни служи добре, непрекъснато се променя. Да го погледнем в неговата динамика и да се опитаме да разберем какво става и защо, кои са движещите механизми и как те са свързани с обществените процеси. И тъй като задачата не е лека, ще го правим постепенно – на порции.

Водещата на рубриката е Павлина Върбанова, доктор по български език, създателка на образователната платформа „Как се пише?“, редакторка и коректорка в „Тоест“.


Възможното образование

Светът се променя с бясна скорост. Професиите, в които ще се развиват поколенията, започващи днес образователния си път, все още не са измислени. Подготвена ли е нашата образователна система, за да отговори на тези предизвикателства? Какво може и трябва да се промени? А как?

Веднъж месечно в тази рубрика на Донка Дойчева-Попова ще говорим за промяната – такава, каквато искаме да я видим, за добрите примери и за посоките, в които може би е добре да обърне поглед българската образователна система.


Разговори за образованието

Живеем във време, в което да научиш това, което поискаш, в момент, в който го искаш, е по-лесно от когато и да било преди в човешката история. Въпреки това – или може би имено заради това – формалното образование преживява криза на идентичността. В тази рубрика Надежда Цекулова и нейните събеседници търсят философията, смисъла и формите на онова, което наричаме „образование“, в третата декада на ХХI в.


Разговори за здравеопазването

В тази рубрика Надежда Цекулова кани своите събеседници да поговорят без клишета и празнодумие за проблемите и решенията, болката и оздравяването, медицината и политиката.


Ориент кафе

В тази рубрика Атанас Шиников поднася любопитни теми, свързани не толкова с горещата политика, колкото с историята и културата на Близкия изток. А той, древен и днешен, е по-близко до нас и съвремието ни, отколкото си представяме.


Стихотворение на месеца

Според Екатерина Йосифова „четящият стихотворение сутрин... добре понася другите часове“ от деня. Убедени, че поезията държи умовете ни будни, а сърцата – отворени, в края на всеки месец ви предлагаме по едно стихотворение. Защото и в най-смутни времена доброто стихотворение е добра новина. Подборът на стихотворенията е на отговорната ни редакторка Надежда Радулова.


От дума на дума

В тази рубрика на Екатерина Петрова си избираме актуални, интересни или новопоявили се думи от нашето ежедневие, проследяваме често изнедаващия им произход, развитието на значенията им във времето и взаимовръзките им с близки и далечни езици.


Научни новини

Веднъж-дваж месечно Михаил Ангелов – биолог, агроном и любим нърд от нашия екип, ни представя най-интересните скорошни новини от различни сфери на науката и обяснява защо тези постижения са толкова значими за света и човечеството. Или най-малкото – любопитни и забавни.


На второ четене

Никой от нас не чете единствено най-новите книги. Тогава защо само за тях се пише? „На второ четене“ е рубрика, в която отваряме списъците с книги, публикувани преди поне година, четем ги и препоръчваме любимите си от тях. Рубриката е част от партньорската програма Читателски клуб „Тоест“. Изборът на заглавия обаче е единствено на авторите – Стефан Иванов и Севда Семер, които биха ви препоръчали тези книги и ако имаше как веднъж на две седмици да се разходите с тях в книжарницата. От октомври 2023 г. на мястото на Севда идва Антония Апостолова.


По буквите

В емблематичната си колонка, започната още през 2008 г. във в-к „Култура“, Марин Бодаков ни представяше нови литературни заглавия и питаше с какво точно тези книги ни променят. Вярваме, че е важно тази рубрика да продължи. От човек до човек, с нова книга в ръка. Сега по буквите тръгва Зорница Христова.


Как работи дезинформацията: От COVID-19 до Украйна

Йоанна Елми подробно изследва темата за манипулативното съдържание и отговаря на пет въпроса – какво, къде, от кого, кога и защо се разпространява. Поредицата се осъществява с подкрепата на международната програма за научна журналистика Science+ на Free Press Unlimited и Free Press for Eastern Europe.


Хроники на инфодемията

Целта на рубриката е не само да маркира примери за дезинформация, пропаганда, спекулации и конспиративни теории, но и да проследява и осведомява за опасностите около тяхното разпространение. „Тоест“ е официален партньор за публикуването на материалите от поредицата „Хроники на инфодемията“, реализирана от АЕЖ-България съвместно с Фондация „Фридрих Науман“.


Говори с Нева

Рубрика за писма от читатели. Авторката ѝ Нева Мичева пише: „Винаги съм си мечтала да поддържам такава и да имам адрес, на който непознати да ми пишат, за да ми разкажат нещо важно за себе си, което да обсъдим – както във влака, когато разговорът тръгне. Сигурна съм, че както аз винаги съм искала да отговарям на писма, така има хора, които винаги са искали да ги напишат. Заповядайте.“


Опазване и граждански мобилизации

Как опазваме недвижимите паметници на културата в условия на динамични политически, икономически и социални промени? В тази поредица на Слава Савова разговаряме с представители на граждански инициативи в Европа и обсъждаме процеса на опазване „отдолу нагоре“ и взаимодействието между граждани и институции.


Градове за хората

По едноименната книга на урбаниста Ян Геел, това е рубрика за добрите чужди (и не само) примери за градско управление или градоустройствено решение, които са променили средата в добра посока. Които са сложили човека в центъра на вниманието. По изключение даваме и примери за тъкмо обратното, но се надяваме, че добрите примери ще преобладават. Защото имаме нужда от позитивност и показвайки, че и иначе може, се надяваме да повлияем на взискателността и чувството за естетика у читателите.

От февруари 2021 г. в рубриката се включват експерти от Съюза на урбанистите в България.


Училище на ХХI век

Съвместна рубрика на „Тоест“ и „Заедно в час“. В поредица от текстове представяме успешните практики в българското образование и търсим работещи решения за неговото подобряване.

Водещата на рубриката е Йоанна Елми.


Китай отвътре

По случай 40-годишнината от започването на реформите на Дън Сяопин Стефан Русинов ни представя поредица от публикации на китайски писатели, които по един или друг начин засягат промените през последните четири десетилетия в Китай. С мисълта, че литературният поглед ще ни помогне да видим конкретността зад статистиката, личното измерение зад политическите и историческите факти, свидетелските показания на фона на идеологическите наративи, за да придобием представа за ефектите и дефектите преди всичко в човешко отношение.


Проектът „Европа“

В съвместната поредица на Йоанна Елми и Иглика Иванова разглеждаме ролята на ЕС в България, обсъждаме демократичните дефицити на съюза и как те доведоха до въздигане на крайнодесния популизъм и евроскептицизма, разговаряме с експерти и евродепутати за бъдещето на ЕС и нужните реформи и разглеждаме работата, свършена от българските евродепутати. С няколко материала гостува на рубриката и преподавателят по право на ЕС в Софийския университет доц. д-р Христо Христев.


Вместо новини

Саркастичната рубрика на Полина Паунова обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществен живот на България. В първия месец и половина в рубриката се включваше и Жана Попова. От 1 юли 2018 г., когато „Тоест“ стана седмичник, „Вместо новини“ се превърна в обзор на събитията, случили се от понеделник до петък на съответната актуална седмица. След дълго прекъсване рубриката се подновява с автор Емилия Милчева.


Аз, киборгът

В тази рубрика обръщаме внимание на актуални теми като гражданските права в цифровия свят, концентрацията на влияние в технологичните гиганти, как да защитаваме личните си данни и неприкосновеността на кореспонденцията си, как да се спасим от капаните на социалните мрежи и да не станем жертва на дигиталния феодализъм, който ни дебне зад ъгъла.


Глобално село

Най-младият член на нашия екип Огнян Цветков всяка седмица подбира за вас три международни новини, които са важни, но твърде слабо застъпени в българското медийно пространство. Темите се представят в кратки статии с малко предистория, предстоящо развитие и няколко препратки за по-задълбочен прочит.


10 неща

Лина Кривошиева споделя нещата, които са ѝ направили впечатление в последно време и препоръчва да им обърнете внимание: вдъхновяващи и полезни лекции, събития, проекти, мобилни приложения. Неща в сферата на дизайна, фотографията, мултимедийните проекти и дигиталната комуникация, или друго. Хвърлете им по едно око/ухо!


Литературен флашмоб

Аудиорубриката хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати през 2018 г. публикувахме по една подбрана творба на български или чуждестранни автори, прочетена от писател, поет, драматург, преводач, художник, актьор или издател. Надяваме се, че покрай пращенето и покашлянето ще доловите и многото вложена обич. Приятно слушане (и четене)!


С флумастер в банята

Самиздатските списания от времето на комунизма „Глас“ и „Мост“ са многократно цитирани и анализирани, но историята на създаването им досега е описана твърде откъслечно. В поредицата, посветена на независимите издания от 1989–1990 г., Татяна Ваксберг се връща назад, за да възстанови една картина, позабравена дори и от създателите им? Историята, каквато не сте я чели.


Изкуство в перспектива

Анкетната поредица на Демна Димитрова е опит да обхванем някои от най-очакваните събития в литературата, съвременния танц и пърформанс, театъра, визуалните изкуства, музиката и киното през 2018 г. Препоръките са направени от няколко души, които поканихме да посочат важните за тях акценти в различните области. Текстовете, представящи събитията по-подробно, допълват техните отговори.


DOs & DON’Ts

Стефка Цанева ви представя впечатленията си от регулярните турове по галерии и музеи. Не възлагайте големи надежди в тази рубрика да четете задълбочени и пространни критически статии, нито пък очаквайте хапливи коментари или класации. Стефка ще ви представи и хубавите, и лошите изложби, влезли в полезрението ѝ по време на седмичните ѝ обиколки.