Александра Чаушова (р. 1985) рисува прекрасно, включително с думи. От години живее в Брюксел, където прави изложби, преподава в Ла Камбр и пише докторат за източноевропейските художници на сцената на съвременното изкуство. Първата си книга издаде още ненавършила 18 години в София, а през 2015-та спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА с проекта „Отмяна на края на нещата“. В него бяха включени едноактна пиеса със същото заглавие, както и декори и костюми, вдъхновени от несъществуващия вече мавзолей на Георги Димитров.

Именно от тази пиеса са трите монолога, четени от Иван Юруков (р. 1978), един от най-впечатляващите актьори на Народния театър (освен в единайсет постановки там може да го гледате и в моноспектакъла „Пилето, което казва КУ“, режисиран и изпълнен от него).

Аудиорубриката Литературен флашмоб хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати ще публикуваме по една подбрана творба на български или чуждестранни автор, прочетена от писател, поет, драматург, преводач, художник, актьор или издател. Приятно слушане (и четене)!

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни