„Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с лидерите на Западните Балкани, трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш, за всички е ясно“, коментира в петък премиерът Бойко Борисов, ден след като приключи дългоочакваната среща на върха между Евросъюза и държавните глави на Западните Балкани. В общи линии, изводът от въпросната среща беше, че Брюксел даде да се разбере на тия страни, които още не са членки на ЕС, че ще станат „някога“ (неясно кога). Очевидно на запад са си дали ясна сметка, че прибързаното приемане, както се случи с България, създава твърде много неудобства. Тоест Западните Балкани ще се присъединят към общността, когато спрат да приличат на България. Страната под мониторинг, която председателства Съвета на ЕС. И това е неудобно за всички. Иначе нека се прегръщат.

По-удивителното е обаче, че Нинова, която според Борисов е еталон за неадекватна оценка, не е разбрала защо всъщност и Председателството, и гушкането с европейците са провал.

Родната немощ може да не се забелязва в България, но от Германия се вижда по-добре. Защото докато Меркел позира с премиера пред камерите, пресата в страната ѝ го описва като „безсилния портиер на ЕС“.

Денят обаче не приключи само с един извод на министър-председателя. Той откри още, че Турция ни влияела чрез мюсюлманското население, а Русия – чрез църквата. За това дали изобщо по някакъв начин ни влияе ЕС, не става дума. Може би защото дори 11 години след приемането ни в него оставаме напълно недокоснати от т.нар. западни ценности.

Но да оставим Борисов и да се обърнем поглед към партията му, чието противопоставяне с БСП не стихва. На фона на демонстрирания ентусиазъм да се различават една от друга, двете формации достигат всеки ден нови висоти. Петъчната е, че Нинова събрала подписка – без никаква правна стойност, – с която да спира сделката на Гинка от Пазарджик с ЧЕЗ. ГЕРБ обаче, вместо да атакуват безсмислието на упражнението, решиха, че е доста по-хитро да обвинят социалистите във фалшифициране на „документа“. Чудно нещо е безсилието наистина.

А още по-чудно е голямото мнозинство, което ще се оформи между ГЕРБ и БСП, за да рестартират АЕЦ „Белене“. Защото за поправките, ограничаващи хазарта, може и да се разколебаят, но кремълският интерес ги обединява.

Общо 128 905 души работят в централната и териториалните власти, комисии, агенции и други структури на администрацията. Това сочи Докладът за състоянието на администрацията за миналата година, приет от правителството и публикуван на правителствения интернет сайт. Според документа не са заети всички щатни места, които са утвърдени с правилниците на звената, запълнени са 92,3%. Впрочем с гласовете на тези чиновници и техните семейства се избират толкова депутати, че може да се оформи една средно голяма парламентарна група в Народното събрание. Това е само нюанс, ако се чудите защо ѝ е такава огромна администрация на тази иначе малка държава.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни