Възстановяване на „Южен поток“ като „Български поток“ чрез изграждане на пряк газопровод между България и Русия бе основното послание на президента Румен Радев по време на първата му визита в Москва. Междувременно стана ясно, че властта всячески се опитва да саботира съпротивата срещу АЕЦ „Белене“, подменяйки протеста срещу централата с контрапротест „за“ нея (разбира се, организиран от АБВ, която се обзаведе с нов лидер – Румен Петков). В същото време Москва очаква Борисов на посещение съвсем скоро. Нещата изглеждат съвсем като руска рулетка, но с изцяло зареден пистолет.

В момента България е почти стопроцентово зависима от доставките на руски газ и напълно зависима от вноса на руско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, като същевременно е в ход рестартиране на спрения проект за АЕЦ „Белене“, който предполага и руско участие, както отбеляза самият Радев.

Иначе, президентът съвсем очаквано обяви в Москва, че „никои санкции не са вечни“. Най-хубаво ще бъде това да стори и Борисов при посещението си в Русия. Също както страната ни се дистанцира от сагата с руските дипломати по случая „Скрипал“. След това, като се върне премиерът в България, направо да обяви излизане от ЕС.

Впрочем знаете ли кое е общото между Борисов и Корнелия Нинова (извън стремежа им да възобновят АЕЦ „Белене“)? Лъжата. Той нарича лидерката на БСП „Госпожа Лъжа“, а същевременно Елена Йончева осъди министър-председателя, че е излъгал по неин адрес. Ама хубав сблъсък между управляващи и опозиция си имаме! Темата е „Кой лъже повече“.

Като пък заговорихме за сблъсъци межу БСП и ГЕРБ… намериха си тема и за тази седмица. Таско Ерменков и „отровената вода“, от една страна, и изборите в Галиче – от друга. Естествено, къде-къде по-лесно е да се отиграе тежък политически сблъсък по фалшиви теми, отколкото да се разкрие удивителното единомислие между управляващи и опозиция.

След като през март стана ясно, че над 2/3 от пешеходните пътеки в страната не отговарят на законовите изисквания и трябва да бъдат коригирани, сега във фокуса на прокурорската инспекционна дейност попада сигнализацията по пътищата. Върховната административна прокуратура започва мащабна проверка на пътните знаци и маркировка в страната, съобщиха в понеделник от държавното обвинение. Това, разбира се, е един съществен въпрос, с който е наложително да се занимае прокуратурата. Със сигурност резултатите ще са сходни с казуса със зебрите. Основният видим резултат от продължилата два месеца проверка, проведена съвместно с МВР и Регионалното министерство, бе, че от пътищата изчезнаха всички цветни „зебри“, тъй като не отговаряха на нормативната уредба. Какъв реален ефект имаше от това – нито една от ангажираните институции не сметна за необходимо да обясни. Междувременно осъден за корупция по високите етажи на властта все така няма. България все така е под мониторинг за върховенството на правото.

И още: половината българи не знаят кога се пише пълен член и кога не – установява със социологическо изследване „Галъп“. 33% пък смятат, че четенето на книги не подобрява качеството на живот. А начинът на живот в България изглежда така: дете на три години почина, след като падна в необезопасена шахта…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни