В тази рубрика автори от различни сфери ще споделят 10 интересни неща, които са им направили впечатление в последно време и препоръчват да им обърнете внимание. Вдъхновяващи и полезни лекции, събития, проекти, мобилни приложения – неща, свързани с тяхната професионална дейност или със съвсем странични интереси. Хвърлете им по едно око/ухо!

#1 Как да използваме дизайн мисленето в сферата на човешките ресурси? В първия си анонс на 10 неща ще започна с едно, което вероятно не е изненада за никого – Генератор. Това не е просто поредното пространство за събития, а много повече – едно здравословно място за разнообразно развитие на креативната сцена. А събитието в горния линк обещава да обърне внимание на нещо, което в последно време истински ме вълнува – екипът като двигател на една компания/организация/институция.

#2 LOCK. Мебелите вкъщи се редят почти като лего. Да, някои от тях са си направо от подръчни материали – стълба, сап за лопата… Точно такъв тип ще откриете при lock-furniture – мебели пъзели.

#3 Никола Михов и изложбата му „Моя Лиза“. Винаги много ми е допадала целостта в работата на фотографа Никола Михов. Последната му изложба обръща повече внимание на публиката и отношението ѝ към това, което консумира.

#4 Дигиталната карта на Urban Creatures. Напомня ми за огромните групи от туристи, които обикалят най-значителните графити из Берлин в специално организирани турове.

#5 Chasing Away Evil Spirits in Bulgaria. Кукерите привлякоха погледа на едно любимо мое студио – Great Big Story.

#6 Mindly. Освен на връзката между работник и лидер (постарому шеф) отделям голямо внимание на темата организация, продуктивност, процеси и подобни. В постоянно търсене съм на подобрение и оптимизация. В последно време все повече се обръщам към платени опции (по много причини), които до голяма степен въвеждат нови методи на дигитализиране на мислите ни.

#7 TED: Как да се сприятелиш със стреса (има субтитри на български). Не се съмнявайте в начина, по който е поднесена темата. Ако се вслушате добре в думите на Кели, ще ви бъде много интересно да видите другата страна на стреса и реакцията на тялото, което атакува подобни състояния. Изненадващите клишета са биологичните оръжия на нашето тяло.

#8 Постсъветската фотография: един филм за визуалната култура на Новия изток (отчасти на руски език, със субтитри на английски). Източноевропейският пейзаж от масивна социалистическа архитектура започва да се превръща в запазена марка.

#9 ВИЖ! 7000 нюанса. В новия брой ВИЖдам впечатляващи илюстрации от български артисти.

#10 Музика за мозъка. Един експеримент, за който с изненада установих, че работи!

Заглавна илюстрация: Лина Кривошиева
Снимка: Александра Димитрова

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни