Двама опасни рецидивисти бягат от затвора, размахвайки оръжие. Никой не ги спира. Освен… чистачката, която ги гонила до последно. (А в чест на стабилността бяха вдигнати заплатите на надзирателите.) Но да оставим това: МВР знаело от една година за подготвяното бягство, то обаче, „за жалост“, се състояло. Историята мълчи дали чистачката е знаела, но дори и внезапно да е разбрала (когато двамата са размахвали оръжие) – пак е реагирала по-адекватно. Разбира се, не е добре да се драматизира тая работа, казват управляващите – още от времето на граф Монте Кристо имало бягства от затвора, твърди Данаил Кирилов. А Цветан Цветанов определя думите му като „историческа справка“. И всъщност доста по-опасна от двамата избягали рецидивисти е именно тая размяна на реплики. Ей така от посредственост кротко ще си умрем. Освен ако не ни заколи някой рецидивист, избягал от затвора, въпреки че МВР знае за тия му намерения от година…

В интерес на истината, трябва да отбележим, че е категорично непълно съждението (породено от безпрепятствено влезлите пасажери без паспортна проверка у нас), че в България всеки може да си влиза както си иска. Може и да си излиза. Засега от затвора, а скоро и през границата.

Иначе, заръчал държавният глава Румен Радев следващи стъпки по случая „Скрипал“ България да прави само при безспорни доказателства. Какви могат да бъдат тези доказателства? Изповед на Путин? Принципно обаче в тая работа изобщо не може да се говори за стъпки на страната ни, като се има предвид, че тя само се тътрузи. И то не след Европа, а в обратна посока.

КЕВР ще обнови 50% от състава си, след като жребий, проведен в сряда, образно казано, отвя половината ѝ членове. Де да можеше така да се постъпва и с други институции. Ето, в парламента има едни народни избраници, които и всяка вечер да ги сменят (със или без жребий), никой никога няма да разбере.

А като заговорихме за институции, институцията Народно събрание си изми ръцете от абдикацията от Истанбулската конвенция и прие промени в Наказателния кодекс, предлагани от БСП. Така пак хем не сме с тия еврогейове (както по случая „Скрипал“), хем и ние не даваме да се бият жените. Поне не до третата ракия.

Колкото до политическата ситуация, Нинова иска одържавяване не само на ЧЕЗ, но и на останалите ЕРП-та. ГЕРБ пък винаги могат да измислят ноу-хау, което хем да не е с вкус на социализъм, хем ЕРП-тата пак да са си при тях. Да ги овладеят с подставени лица. Както Пеевски – медиите.

И още от политическата обстановка: след Хасково и Сопот този път Мездра се оказа арената на нов регионален „гейт“. А регионалните гейтове, това са кметски далавери, които се разкриват ту от ГЕРБ, ту от БСП. Което не значи нищо друго, освен че идват избори.

Последно: ако не ви утрепе избягал рецидивист от затвора, в крайна сметка въздухът в големите градове е толкова мръсен (това поне сочи airBG.info), че ще умрете от астма.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни