#1 Мобилност/Визия за София. „Визия за София“ протяга ръка към гражданите и прави достъпни някои от темите, засягащи живеещите в столицата. На тази карта ще откриете информация за движението и човекопотока, за най-натоварените възли на града и предстоящите проекти за офис сгради.

#2 Севда Семер с нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо. Среща разговор с артиста – формат, който за едни е крайно неразбираем, а за други е като библиотека, от която блика вдъхновение. Общо взето, „млади художници и художнички, работещи в сферата на съвременното изкуство, са провокирани да се срещнат с публиката и да представят себе си (само) чрез:
• едно свое произведение;
• една творба на друг автор/авторка, която ги вдъхновява;
• една нова работа, тема или идея, която ги занимава в момента;
• нещо синьо…“

#3 ДИСКО. Както се забелязва, имам влечение към източноевропейски фотоистории. И тук не пропускам да споделя една книга на американския фотограф Андрю Миксис, който живее в Литва от 15 години. Историята на дискотеката като част от историята на социалистическия режим.

#4 Корицата на TIME не е оригинална, смятат от Vox. Според някои подходът на екипа на TIME е много смел и интересен, но други го критикуват – те не оценяват манипулацията и променянето на оригиналната снимка на Мур, прочула се като най-добрата визуална история на събитията около разделянето на деца на южната граница с Мексико.

#5 Качественият дизайн може да промени навиците на интернет потребителите. Възможно ли е борбата с интернет хейта и безпрецедентно изливане на злоба срещу непознати онлайн да бъде възпрепятствана с по-добри дизайн навици? Въобще темата за това как да контролираме психическата си зависимост от интернет пространството и съответно как да се преборим с нея, за да не изгубим връзка с реалния свят, е нещо, която все повече ще грабва вниманието ни… надявам се да имаме останало такова, за да се справим с нарастващия стрес от онлайн комуникацията.

#6 Кои шрифтове си отиват? За да изглеждат нещата добре, е нужно все повече. Тук ще откриете интересен сайт с полезна информация за някои комбинации от шрифтове, които ни заобикалят. Ако пък имате повече интерес към грид или цветови гами

#7 Фестивал за късометражно кино IN THE PALACE в Балчик. Един от най-големите фестивали в Източна Европа за късометражно кино (ако не и най-големият) започва на 23 юни и ще продължи една седмица. Тази година е специална обаче. Фестивалът е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ да изпраща победителите си в три категории за разглеждане от комисията. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за „Оскар“ в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите.

#8 Мастабата на Кристо в Лондон. Очевидно е, че трудно се подминава откриването на проекта на един от най-известните българи по света – Кристо. Клуб Z ни разказва повече. А пък Guardian май са очаквали повече.

#9 Как е изглеждала Земята преди 200 милиона години? В този дигитален научен експеримент може да проследите еволюцията на Земята. И кои страни са били съседи.

#10 Пловдивският фестивал Opera Open започва на 23 юни и продължава до 28 юли. Откриващият спектакъл „Мадам Бътерфлай“ ще впечатли не само с оркестъра, но и със сценичния дизайн от Петко Танчев. Допада ми смесицата между антично и дигитално, макар и леко еклектична. Пет месеца и няколко дни до старта на Европейската столица на културата 2019…

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни