В тази рубрика автори от различни сфери ще споделят 10 интересни неща, които са им направили впечатление в последно време и препоръчват да им обърнете внимание. Вдъхновяващи и полезни лекции, събития, проекти, мобилни приложения – неща, свързани с тяхната професионална дейност или със съвсем странични интереси. Хвърлете им по едно око/ухо!

#1 СВЕМА. На 28 и 29 април „Свема“ кани у дома си (адрес: бул. „Патриарх Евтимий“ 15А, етаж 3) за представянето на третия и последен брой на списанието. Точка. 🙁

#2 Goatmilk/Козе мляко. А пък „Нова култура“ кани за 15-ти път да изживеем един малко по-нестандартен фестивал извън града. Темата през 2018 г. е „Преосмисляне на личната история“ – някои от интересните лекции и работилници са за това какво ни прави живи, за личната история зад фотографията с Валерий Пощаров, за пътя на номадите, или Post Соц Dot Com – разговор за поколенията, спомените и загубените ценности с автора на книгата Павел Кандиларов. И тази година фестивалът се провежда между 24 и 27 май.

#3 ВИДЕО. Как правим „Златната ябълка“: Дизайн на герои. Екипът на българския анимационен филм „Златната ябълка“ използва чудесен подход, за да запознае публиката с работата си. В това видео авторите споделят процеса по изготвяне на героите, техните характеристики и дизайн решения.

#4 Интервю с проф. Нели Огнянова в „Егоист“. „Ще кажа нещо, в което съм убедена, когато говоря за свобода на медиите. Не може в една държава, която сама по себе си има проблеми с демокрацията, ние да си мечтаем за медии, които нямат такива проблеми. Медиите отразяват проблемите на държавата. Ако ние говорим, че имаме една превзета държава, несвободна държава, непрозрачна държава, няма как медиите да са други. Макар да има и различия, не бива да слагаме всички медии в един клас по степен на свобода.“

#5 Пловдив 2019:
5.1. Фокус: Японска култура
5.2. Резидентна програма Adata AiR – втора сесия
5.3. Отворена покана към българските градове – кандидати във финалния етап на конкурса за ЕСК 2019
В Града под тепетата тече гореща подготовка и фондация „Пловдив 2019“ отправя множество покани към публиката. Една от тези, които ме развълнува, е поканата  към останалите български градове, които през 2014 г. заедно с Пловдив кандидатстваха за титлата. Споделяйте към София, Велико Търново и Варна!

#6 Българите стават по-щастливи. След като миналия път споменахме за статията на The Economist от 2010 г., според която „България е най-тъжното място на света спрямо доход на глава от населението“, сега ще обърнем внимание на противоположното мнение. Според Майк Викинг, директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген, „България е на трето място […] по увеличаване на индекса на щастието за последните десет години“.

#7 ВИДЕО: Да се изгубиш нарочно | еп. 1, „Фалстарт“. Попаднах на една статия в детския Дневник за тийнейджърите и тяхната гледна точка. Стана ми интересна разликата между средата, в която родителите ми, брат ми или аз самата сме израснали. Интернет измени границата, отпусна синджира, създаде среда, която е колкото вълнуваща, толкова и пагубна. Споделям това видео, защото ми е приятно да видя усилията на тези момчета, желанието да създадат нещо на български, да върнат романтиката, макар и хипстърска, сред младите. Поздравявам ги най-вече за решението да се споделят грешките и неуспехите – това е толкова полезно в среда, в която конкуренцията убива всичко смислено.

#8 Няколко причини защо никой не взима съдържанието ти предвид (на английски). Ако в #7 говорим за съдържание, тук говорим за това, че в днешно време да си създател/продуцент на съдържание не означава, че заслужаваш вниманието на публиката си по презумпция… В интервюто с Нели Огнянова също се коментира енергията, която се хвърля за формата, а не толкова за съдържанието. Хляб и зрелища – това е положението.

#9 ВИДЕО: Не си ти, телефонът ти е създаден да бъде пристрастяващ (на английски). И докато четем, гледаме, слушаме, лайкваме, постваме, пингваме, цъкаме, туитваме и бог знае какво ли още не… се пристрастяваме. Толкова всеизвестен факт, че на този етап всички сме щрауси, скрили главите си в земята от очевидния проблем.

#10 #MeToo (на английски). За да не завърша с лека доза хейт към интернет пространството (или по-скоро как то изменя способността да възприемаш по-дълбока и достоверна информация), споделям визуализация на хаштаг движението #MeToo. Все пак има много неща, които интернет подобри в живота ни. Дори понякога светът се изненадва, когато огромни социални медии родят нещо по-смислено от котенца, а именно възможността да окажеш натиск върху дългогодишните лоши навици в едно общество.

И накрая един виц за бонус: Откраднаха линейка в Пловдив.

Заглавна илюстрация: Лина Кривошиева
Снимка: Александра Димитрова

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни