В тази рубрика автори от различни сфери ще споделят 10 интересни неща, които са им направили впечатление в последно време и препоръчват да им обърнете внимание. Вдъхновяващи и полезни лекции, събития, проекти, мобилни приложения – неща, свързани с тяхната професионална дейност или със съвсем странични интереси. Хвърлете им по едно око/ухо!

#1 Typo Fest. Малцина забелязват разликите между българската и руската кирилица, но в дългосрочен план се крие темата за запазване на уникалното от българската азбука. Организаторът Борил Караиванов и графикът Кирил Златков разказват във ВИЖ! за предстоящия фестивал Typo Fest, който ще се проведе между 21 и 29 май.

#2 Учени откриха ензим, който разгражда пластмаса (на английски). След нарастването на глобалния проблем с тоновете боклук, които вървят ръка за ръка с икономическия напредък на човечеството, не е странно да очакваме иновативни решения в тази посока. Бихме подценили потенциала на милиарди хора, ако вярваме, че няма да намерим решение на един от най-големите проблеми на 21-ви век. Засега единствено ме притесняват радиоактивните боклуци. Другото ще го измислим.

#3 360 VR в Космоса (на английски). 360-градусовото видеозаснемане все още се чувства като ниша, която таргетира малък брой дигитални ентусиасти, но както сме се учили през годините – това ще е поредният интернет, който започва като малка идея и покорява целия свят. Сигурна съм, че за хиляди екипи по света форматът отваря врати към нов тип истории. Такива, които потапят публиката много по-дълбоко в света на разказа.

#4 40 до 40 едва ли има нужда от представяне. И въпреки че това далеч не са единствените хора, които се грижат за дългосрочното облагородяване на средата на живот, вярвам в заразяването с добра енергия, споделянето на добронамерени инициативи и подкрепата на млади предприемачи, които са гръбнакът на българската икономика.

#5 Български модел на мултифункционален заслон (на английски). Иновативни решения предлагат Lusio Architects от София с този high tech заслон. Той има функцията както на убежище, така и на сигнален фар.

#6 Fine Acts Fellowship (на английски). До 26 април все още може да се включите в отворената покана на Fine Acts за артисти и технологични хора от Унгария, Полша, Румъния и България. Проектът цели да даде възможност на спечелилия екип да развива идеите си с ментор, грант и достъп до голяма мрежа от креативни брънки. Тазгодишното издание ще се проведе в София от 7 до 11 юни и основната му тема ще бъде свързана със заплахите за демокрацията в Европа и ограничената среда за развитие на гражданското общество в региона.

И няколко стари, но златни находки:

#7 Георги Господинов в New Yorker. „Физика на тъгата“ сякаш е отговор на статията на The Economist от 2010 година, в която се говори за географията на нещастието и завършва с „България е най-тъжното място на света спрямо доход на глава от населението“. Георги Господинов ни помага да се справим с това.

#8 Storytelling (на английски). Преводът на думата storytelling на български език винаги много ме е вълнувал – разказване на истории? Това е световен похват, който носи добри резултати на тези, които знаят как да го ползват. Защо? Каква е добавената стойност на т.нар. наративно разказване? Прочетете статията на Джон Уестънбърг по темата.

#9  Как добрите лидери провокират действия (има субтитри на български). Темите за добрите лидери ще са актуални винаги. Поредното интересно видео за разликата между някои компании по света и общото между Apple и Мартин Лутър Кинг.

#10 Сблъсък на две планети привлече вниманието на учени (на английски). Това сякаш дава на златотърсачите нова перспектива – някъде в Космоса чакат златни мини. Ако се справим с проблемите от точка 2, вероятно идните поколения ще се занимават с прибиране на реколта от крайно нестандартни точки на Вселената. Прекалено много sci-fi? 🙂

Заглавна илюстрация: Лина Кривошиева
Снимка: Александра Димитрова

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни