В тази рубрика автори от различни сфери ще споделят 10 интересни неща, които са им направили впечатление в последно време и препоръчват да им обърнете внимание. Вдъхновяващи и полезни лекции, събития, проекти, мобилни приложения – неща, свързани с тяхната професионална дейност или със съвсем странични интереси. Хвърлете им по едно око/ухо!

#1 Как да привлечем спонсори? В интензивен и практически ориентиран семинар Clearly Culture Bulgaria ще въведат участниците в темите за спонсорството, подготовката на концепция, предложението за партньорство и др. Събитието ще се състои на 20 април в София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 34.

#2 Академия за културен мениджмънт. В контекста на изграждане на капацитет в сферата на културата е и академията на „Гьоте институт България“. Тя цели подпомагането на културния сектор чрез образователни курсове и ще се проведе между 25 и 30 юни 2018 г. в София. Срокът за кандидатстване е 11 май.

#3 Видеото на Розалина Буркова за Caicos. Розалина Буркова специализира в анимираните видеа. Не изневерява на свежия си стил и в този нов проект.

#4 Това технологично изобретение чува вътрешните ти мисли (на английски). Определено прилича на Google Glass – очилата, които трябваше да преобразят пазара, но не преодоляха модния аспект, който движи човечеството напред.

#5 Пазар за булки (на английски и немски). Една продукция на „Дойче Веле“ за традициите на ромите калайджии, които впечатляват Европа с отворения пазар за съпруги.

#6 Колко неща очакваме да чуем от Марк Зукърбърг след тридневното изслушване в Конгреса (на английски). Било то от незнание или целенасочено избягване на темата, Марк обеща да провери купчина важни въпроси относно Facebook. Всъщност някои от най-интересните останаха без отговор. Например следи ли ни Facebook и след като излезем от профила си, как безпристрастно да регулираме недопустимо съдържание, като реч на омразата, и др.

#7 Да се издържаш с рекламен модел е краткосрочна стратегия. Ето защо абонаментният план е бъдещето на качествената журналистика (на английски). Интересни разсъждения за (не)работещия бизнес модел, от който зависи развитието както на тази професия, така и на много други, лутащи се в света на дигиталния пазар.

#8 Европейска мрежа от жени в журналистиката избират новините (на английски). Попаднах на този проект и се записах към нюзлетъра, за да проследя дали има разлика в начина, по който половете представят събитията около нас.

#9 В Кейптаун водата свършва (на английски). В 21-ви век често сравняваме дали авторите на фантастика от 20-ти век са предрекли бъдещето успешно. Терминът бъдеще придобива различни измерения във време, което се развива много по-динамично от преди заради мигновената глобална комуникация. Кейптаун вече се бори с някои от предизвикателствата на генерация Y и Z (на английски) – климатичните промени, устойчивото развитие, но и с онова, от което може да настръхнеш – ограничения достъп до питейна вода.

#10 Историята на анимираните снимки (GIF), разказана в анимирани снимки (на английски). Интернет (или по-точно информационната система World Wide Web) наближава пълнолетие. Поглеждаме назад към странностите, които е родил. Ако тогава е изглеждало тромаво и безвкусно, сега по-скоро поражда лека носталгия.

БОНУС: Пловдив с една НОЩ по-малко през 2018 г. Организаторите на фестивала от Фондация „Отворени изкуства“ официално обявиха, че 2018 година ще е нулева поради забавяне в графика. Причина за забавянето – шеговити коментари от страна на кмета Иван Тотев вместо конструктивен диалог.

Заглавна илюстрация: Лина Кривошиева
Снимка: Александра Димитрова

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни