У нас никой не иска да има връзка с правителството. Чуха се два призива то да не се намесва в частни сделки.

В неделя Гинка Върбакова от фирмата, която ще пуска тока на една трета България, даде интервю за Нова телевизия. „Не е апартамент, не е общежитие“, огледа се в помещението Виктор Николаев и каза, че ние, зрителите, не можем да видим, но интервюто е в луксозен офис. А Гинка се яви на телевизионния екран смирена и с пари. Беше малко разочарована от това, че били писали, че е от Требич. Само за Нова телевизия каза, че сделката има банково покритие, но не може да сподели коя е банката. Виктор Николаев взе първото интервю с образа на не-требичката енергоикона. Нямам предвид, че икона значи подставено лице. Никой не казва, че тя е подставено лице. Макар че пак при Николаев, но в сутрешния блок Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията я нарече „подставено лице“. Според него фирмата на Върбакови притежава соларни паркове, „а в България това не става, ако сте простосмъртни“. И нарече тази сложносмъртност „много добра политическа свързаност“. Едно е сигурно, енергоиконата може да не е осветена, но има ресурса да светне като крушка.

Хайде сега да видим на кои чехи да вярваме. На чешката българска Нова телевизия, която един чех купи тия дни, или на чешкото издание „Лидове новини“, на което пък един българин е главен редактор (Веселин Вучков). Чехи купуват, чехи продават в държавата. Та в чешкото издание „Лидове новини“ пишело, че „почти половината от парите за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми“. „Медиапул“ поясни, че „собственик на вестника е бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш“, който има последната дума за продажбата. Чехите са го закъсали повече от нас. Ние, стана ясно пак през изминалия уикенд, имаме само евродепутат, който персонално отговаря за фалшивите новини, а те си имат премиер с медии.

Да не се намесва правителството в подписването на още един договор, призоваха в събота, този път от Българския лекарски съюз. Предстои подписването на Националния рамков договор. От петък до понеделник Надзорният съвет на Здравната каса преживя истински информационен катарзис. В петък управителката на Надзорния съвет Жени Начева се усъмни в размера на дълговете на Касата към фондовете в чужбина. Управителят на НЗОК Камен Плочев влезе в болница. А в понеделник Начева опроверга собствените си съмнения и оправда Камен Плочев, като потвърди информацията за задълженията. А как да постъпят журналистите, когато ведомствата променят толкова рязко заключенията си? Може би ще бъдат обвинени в производството на фалшиви новини.

Вече се роди и местният Мистър Фалш, който е специалист по фалшивите петна. В събота Николай Бареков откри конференция за генезиса на фалшивите новини. Нямало е обаче репортер на нито една медия, за да каже дали я е закрил. Наука може и да не прозира в тази конференция, но акцията на евродепутата Николай Бареков срещу определени медии беше легитимирана от декана на ФЖМК към СУ доц. д-р Теодора Петрова и ректора на УНИБИТ проф. д.и.н Стоян Денчев. За тях научихме от дописки без автор в „24 часа онлайн“ и „Монитор“.

Освен чехи в новините летяха като шрапнели и парчета рай. В понеделник „Лидове новини“ тръбяха, че фирмата на Гинка от Пазарджик a.k.a. Требич е свързана с кредитор, чието име може да открием в международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“. Името било руско-грузинско.

В това време премиерът Бойко Борисов разтвори торбата с картите насред Лондон и каза, че Западните Балкани са „райско място за инвеститорите“. А какво му липсва на едно нашенско райско място? Коридори, разбира се. Е, и една балканска, изкопана с европейско финансиране, мултикулти атомна електроцентрала. „Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим“, бе цитиран от пратеника на „Дневник“ премиерът на България и на рая. „Белене“ е райска копка.

Борисов не е гледал интервюто в „Събуди се“ в неделя по Нова телевизия с 24-годишната Катрин, която не му ще нито багерите, нито рая. Катрин (почти) показа закупения с потребителски кредит силиконов бюст. Тя си имала „дубайска мечта“ – не искала децата ѝ да растат в България, девствена е като избирателка, понеже не е гласувала никога, и не се интересува какво става в държавата. Иска в Дубай. Още един кредит ще изтече в чужбина. Но явно няма да изтече поредният мозък.

На този райски фон новината, че на магистрала „Тракия“ има катастрофи заради обилния снеговалеж, не впечатли дори онези с багерите.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни