В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.


Я да видим какво имаме тази седмица.

Най-важното е в края ѝ – България и Хърватия влизат в чакалнята на еврото (ERM II) и в Банковия съюз. Това се случи в третия мандат на Бойко Борисов и лаврите ще останат за него. Фиксираният курс на лева към еврото се запазва – 1,95583 лв. за 1 евро, а от 1 октомври т.г. най-големите български банки ще бъдат под прекия надзор на Европейската централна банка.

Борисов обяви новината в петък вечерта пред разделения на две площад „Независимост“ – полицейски кордон изолираше протестиращите срещу правителството, заели позиции пред Президентството, и симпатизантите на ГЕРБ, докарани с автобуси и струпани пред Министерския съвет. „Не сме заедно и затова не съм щастлив“, заяви Борисов, държа реч и се прибра на „Дондуков“ 1. Подкрепящите го свиха знамената, качиха се в автобусите, с които ги докараха, и потеглиха към родните места.

Преди Борисов при „своите“ се появи и президентът Румен Радев, произнесе и той слова, после се прибра на „Дондуков“ 2. А хората пред Президентството поеха по жълтите павета към Народното събрание.

По-рано тази седмица двама президентски съветници бяха арестувани по скандали за търговия с влияние и шпионаж. Затвориха се нощни заведения на закрито заради COVID-19; тези по морето остават, тъй като са на открито. И… Ооо, какъв е този анимационен герой, писукащ във Facebook? Ама това бил министърът на правосъдието! Изглежда, че критериите на управляващите са толкова занижени, че рекрутват и „Мики Маус“ хора*.

Лесно му е на Кирилов

При толкова медийни пажове, пиари и обслужващи ГЕРБ клавиатурки, грехота е да оставят Данаил Кирилов сам да пише постовете си в социалната мрежа. Даже на Бойко Борисов му ги пишат. „Прост съм и ми е лесно“, както казваше глас-като-на-Борисов в скорошен запис. Изглежда, че и Кирилов е улеснен откъм капацитет.

Да се преразкажат обърканите мисли в публикацията му е непосилно; да се осмислят – работа за клиничен психолог. Първоначално хората се питаха дали профилът на министъра не е хакнат, но истината ни разочарова. Кирилов се присмива на акцията на „Да, България“ и лидера ѝ Христо Иванов, който пробва десант на плаж, прикаламисан към имение на Ахмед Доган. Сравнява Иванов със Спондж Боб Квадратните гащи, герой от американска анимационна поредица за деца, и се опитва да бъде ироничен.

Иронията обаче не се удава на човек, който аха-аха да целуне ръка на Лидера, посочил го за министър. Човек, който се навежда толкоз ниско, може да хихика, да се зъби, да пролайва, да поддаква. Не и да е ироничен. Психолозите определят иронията като една от най-нюансираните форми на изразяване, тъй като е свързана с несъответствието между това, което казвате, и това, което не казвате. Присъща е на хора с висока емоционална интелигентност.

Иронични, с каскети, четат Толстой. Що е то?

И главният прокурор се опитва да напредне с иронията – той също се упражни по акцията на „Да, България“.

„Опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото, това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с „Аврора“. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа“, коментира Иван Гешев пред журналисти, като сбърка името на граф Алексей Каренин от романа „Ана Каренина“ с това на Александър Керенски, председател на Временното правителство на Руската република през ранната есен на 1917 г.

Разбира се, можем да допуснем, че романът на Лев Толстой е на нощното шкафче на главния прокурор – и съдбата на изоставения от съпругата си граф го е докоснала някак си. Други догадки няма да правим.

Не иронично, а „принципно“, по собствените му думи, Иван Гешев заяви, че „прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски“: „По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски.“

Така си е – за първи път прокурори влязоха в Президентството и претърсваха часове наред; арестувани са Пламен Узунов, секретар по правни въпроси на президента, и Илия Милушев, съветник по сигурността и отбраната.

А Върховната административна прокуратура разпореди на три министерства – на строителството, на околната среда и на туризма, – както и на ДНСК, да проверят на място и по документи какви строежи са планирани и извършени в местността Аркутино (на границата на общите Созопол и Приморско) и в парк „Росенец“ край Бургас (където е лятната резиденция на Ахмед Доган).

Главният прокурор говори за безстрашието на прокуратурата до изкопи с тонове отпадъци край Червен бряг, определени като опасни, завишили леко нивата на радиоактивност в района. Такива са намерени и край Плевен и „Кремиковци“. Акциите са заради досъдебното производство, по което като обвиняеми са привлечени бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и др.

„Ако си бял бизнесмен и правиш това нещо, не искам да си представям какви са черните“, заяви Гешев. Ние знаем, че не иска.

Националната служба за охрана (НСО) стана мишена и бушон

След цялата патаклама на плажа на Догансарай, накрая се оказа, че НСО сама си е виновна, че пази Доган. За такива като почетния председател на ДПС бе вписана специалната алинея 4 към чл. 22 на Закона за НСО, според която НСО пази и „други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“.

Оставката на шефа на държавната охрана – бригаден генерал Красимир Станчев, не решава проблемите на службата (самият той имаше идеи за промени в края на миналата година, когато я оглави), нито променя факта, че не НСО решава дали да охранява лица като Доган. Прави го специална комисия, в която влизат шефовете на НСО, ДАНС и главният секретар на МВР. Националната служба за охрана няма как да не изпълни вменените ѝ по закон правомощия, ако контраразузнаването е подало оперативна информация.

Ако парламентът приеме внесените тези дни законови промени, следващият шеф на НСО ще има правото сам да решава кой и при какви условия да ползва държавна охрана. „Другите лица“ обаче ще останат.

Борисов размаха писмо, с което НСО е поискала ограничаване на достъпа по вода и суша до района на парк „Росенец“, където е имението на Доган. Но не каза, че според чл. 13, ал. 3 от Закона за НСО осигуряването на безопасността на охраняваните лица в местата на тяхното пребиваване, както и по време на придвижването им е сред описаните функции на службата. Тоест, ако НСО е получила информация от ДАНС (без значение скалъпена или истинска), е длъжна да реагира. А ДАНС, нека припомним, е подчинена пряко на премиера.

Кой удави добрата новина

Членството в ERM II, или Механизма на обменните курсове, е сериозно постижение за правителството, но дали Бойко Борисов ще успее да консумира позитивите му? Лайтмотив в Бойко-Борисовото говорене е как само той и ГЕРБ са защитници на евроатлантизма (и еврото, и eвропейското изобщо) и затова искат да ги свалят от власт „по учебника на КГБ“. Не е тайна, че за Москва българският път към еврото значи отдалечаване от нейната орбита.

Борисов, ГЕРБ и подопечната им прокуратура обаче изваждат България от орбитата на държавността и демокрацията. Но дори в условията на рекорден брой заразени от коронавирус и връщане на някои ограничения „след дъжд – качулка“ (като например забрана на баловете, когато баловете минаха) управляващите не посмяха да забранят протестите.

Първият, под наслов „Свободата няма нужда от Каскет“, е вече факт и събра на едно място активисти на „Демократична България“, БСП, АБВ, Мая Манолова, както и граждани, подкрепящи президента. Причината – акцията на прокуратурата в Президентството. Ще последват още и още. Против Гешев или в защита на Радев – кое обедини тези хора?

Българското лято ще се окаже твърде горещо. Извънредният труд за полицаите ще е твърде много.


* Навремето „Мики Маус“ пари се наричаха т.нар. компенсаторки – един вид, ненужни хартийки без реална стойност. – Б.а.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни