В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

Какво става тази седмица? Тече, дами и господа – от пробити тръби, от калпави институции, от кални медии, от политици и фейсбуци. Какво правим, докато мине кафявата вода, за да не ни отнесе? Едни се привързват за здрав кол, други – за знаме, трети – за паметник, някои хора – към други хора.

Кафяво край Варна, кално в Перник

Спасителният водопровод за Перник, за който правителството плати 26,5 млн. лв. публични средства на данъкоплатците, излиза от употреба. Както изчислиха в „Сега“, използван е по-малко от три месеца. Изтрая по-малко от тръбопровода във Варненския залив, който се скъса и замърси с фекалии водите.

За него пък са похарчени други публични средства – над 12 млн. лв., по предприсъединителната европрограма ИСПА. Тръбата трябвало да бъде по дъното, но гръцката фирма изпълнител си спестила вкопаването, а Министерството на околната среда и водите, приело обекта през 2011 г., си спестило контрола. След толкова „пестене“, от парите на данъкоплатците отново се вадят 1,3 млн. лв. за ремонта. А Окръжната прокуратура във Варна образува тази седмица досъдебно производство за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива – за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС (чл. 212, ал. 3 по НК); за престъпление по служба (чл. 282, ал. 1 от НК); за безстопанственост, от която са последвали значителни щети (чл. 219, ал. 1 от НК); за екологично престъпление (чл. 352, ал. 1 по НК).

Кой кум, кой сват, кой на булката брат

Държавното обвинение работи с темповете на съветска чрезвичайка. Прокуратурата отчита изумителните 97,5% ефективност в своята работа. Как се е отразило това на върховенството на закона и върховенството на правото в България? Възможно е България да стане богато място с богати хора, но когато бъде установено върховенство на правото, каза наскоро по БНР икономистът Георги Ганев. Значи, по заможните ще го познаем.

Засега са малко на брой, сродяват се по кумска, съребрена и пиарска линия и се познават по това, че са свързани – надземно или подземно – с властта. Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Защото едни публикации казват, че съпругата на Маргаритов (впрочем мандатът му изтече в края на март) е изпълнителната директорка на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова-Маргаритова. Маргаритова е кума на образователния министър и съдружничка с неговата съпруга в консултантското дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

Вълчев казва, че не се притеснява. Така де, тази работа не е отсега, още през 2017 г. я съобщиха от „Трансмедия“. Написаха за разни схеми, разкривайки кой кой е. Маргаритова е била шеф на кабинета на Меглена Кунева; при тройната коалиция Маргаритов е бил шеф на дирекция „Обществени поръчки“ в МОН; и прочее. Властта е до време, кумството – до живот. Например кум на зам.-министърката на спорта три мандата Ваня Колева беше Цветан Цветанов, но след „Апартаментгейт“ и кумът, и кумичката изхвърчаха от властта. Кум на Севделина Арнаудова, пиарката на Борисов, е самият Борисов. Освен непреходното време на брат’чедите, възходящ е и трендът на кумовете.

Но и едните, и другите трябва да са лоялни, да не хапят ръката, която ги храни. Ето сега парламентът открива процедурата за избор на шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране и четирима нейни членове. Със сигурност упоменатото качество ще е първи неписан критерий. С Иван Иванов не случиха, но сега ще се „поправят“. С Комисията за защита на конкуренцията обаче уцелиха – майка на депутат от ГЕРБ, кадър на ГЕРБ от Столичната община. С КЗП също…

Гола, нахална и стара

Българската политика винаги е била непресторена в своята голота – разбираме го, когато платим за пийпшоуто. А на българското море дори и времето винаги е хубаво, казва председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Актьорската игра му изневерява и в тия реплики. Няма да им стъпи Мутафчиев на византийците, „които ни мразят в червата и са готови не само да ни купят“, и бла-бла-бла.

Но пък ще стъпи при бетоновозите, мутрите, евтиния алкохол, ще стъпи при тия, дето строят когато, каквото и където си искат. Като собственика на имот на първа линия в Синеморец (попадащ на територията на Природен парк „Странджа“ и на две защитени зони от „Натура 2000“), който ще бъде глобен между 5000 и 10 000 лв., защото… строил в период, когато гнездят птиците. Мутафчиев и други като него подкрепят точно този български туризъм. Други обаче не искат да помагат на наглеци, които съсипаха Алепу.

Дааа, лесно е да си прост, кофти е да си сложен, беше казал един човек в един запис. Така е, не можем да караме само на футбол, рушвети, ядене, джипки и SMS договорки. Някои имат сърце, други – морал, което усложнява работата в комбинация със сърцето. Най-лесно е да си пиколо на властта – носиш к’вото трябва, вземаш к’вото ти дадат.

Министърката на туризма Николина Ангелкова обяви, че летният сезон по българското море се удължава до октомври. Със същия успех може да го удължи и до 31 декември – по магистрала „Тракия“ и „Марица“ никога няма да видим опашките като край „Кулата“ от поели към Гърция туристи. Който успява, почива.

Лято, бира, COVID-19

Но коронавирусът покосява все повече хора в България. Само за денонощие има 132 нови случая на заразени. Не се впечатляваме, защото мерките са разхлабени, заведенията отвориха и ги няма ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. А най-вече: не се боим, защото вирусът е по-слаб, а държавата – по-подготвена, казва кой? Борисов.

Икономиката обаче се влошава: според прогнозата на ОИСР през 2020 г. предстои най-сериозното свиване от 90-те години на миналия век насам, а при втора вълна наесен картината е ужасяваща. Предстои втора актуализация на държавния бюджет – заради ангажиментите на България към паневропейския гаранционен фонд за справяне с последиците от коронавируса. Но наесен може да ни чака и трета актуализация.

Компроматите не развенчават герои, само водата покафенява още повече. В такива води оцеляват всякакви зарази. Коронавирусът например е бил в отпадните води на Торино и Милано още от декември 2019 г. В България човек може и да не усети разликата между канализацията и политиката.

Време е обаче да строим диги, вместо да чакаме да изтече мръсната вода.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни