Преди време личната ми лекарка твърдеше: „Не разчитай на Здравната каса за прегледи! Събирай си пари всеки месец, плащай си и се преглеждай!“ Този съвет ми изглеждаше безумен и преднамерен. Бях достатъчно млада, за да не ме наболява никъде, и достатъчно свястна, за да си плащам здравните осигуровки. Когато ме диагностицираха с рак, разбрах, че личната ми лекарка е била права.

Нали знаете теориите, че едно незначително събитие може да отключи световни промени. Една пеперуда – да предизвика ураган. Една плочка в края на доминото – да го събори цялото. В този смисъл дали НЗОК ще плаща или не нови лекарства за онкоболни, е само върхът на айсберга. У нас има множество дребни наглед недомислици в лечението. Това са малки проблеми с голямо въздействие. Могат да костват живот, и то на всеки. Моя живот. Вашия живот.

Първи малък проблем с голямо въздействие – не те преглеждат

Профилактични прегледи за рак не ни се полагат достатъчно често и достатъчно отрано. По Здравна каса веднъж на 2 години личният лекар изпраща мъжете над 50 за изследване на простатно специфичен антиген, а жените от 50 до 69 г. – на мамография. Препоръката за жените обаче е да започнат с ехографски прегледи още преди 40, защото долната граница на заболяването постоянно пада. Аз бях на 41, когато напипах бучка в гърдата. Един преглед няколко години по-рано би открил тумора, преди да се усеща с палпация – в много по-ефективен и по-евтин за лечение стадий.

А чували ли сте къде, как и кога да си направите преглед за рак на дебелото черво? Че в някои случаи освен цитонамазка се прави HPV тест – тестът за човешкия папиломен вирус, причинител на рака на маточната шийка? Че кожата на цялото тяло трябва да се преглежда всяка година?

Това, което ни се полага, съвсем не е всичко, от което се нуждаем. Един личен лекар в САЩ например на ежегодния профилактичен преглед на пациента преглежда простатата и оглежда цялото тяло за рак на кожата. Знам го лично от българин, практикуващ във Флорида. Така че Здравната каса, респективно държавата, ни спестява много повече грижи, отколкото едни иновативни лекарства за малък брой онкоболни хора.

Втори малък проблем с голямо въздействие – не ти обясняват

Тежката диагноза „рак“ се съобщава в България по неадекватен начин. Нашите лекари не знаят как да говорят с пациентите си. Не са виновни, никой не ги обучава. Но пък биха могли поне да разясняват различните алтернативи за предстоящите действия.

Например твърдят, че трябва да се бърза с операция или химиотерапия – направо лягаш в болницата след ден или най-много седмица. Разбирам, че това се прави, за да се предотврати разтакаване с години от страна на страхливите пациенти, но чак такава спешност е неуместна. По-добре е човек да си остави време да проучи в коя болница да се лекува, при кой лекар, има ли алтернативи извън това, което НЗОК покрива, какви са стъпките на лечението и дали не е добре да се направят в различен ред от този, който ти се предлага… Всичко е оставено на объркания и стресиран ум на диагностицирания, който търси отговори в интернет. Но там информацията е разхвърляна и трудно можеш да я обхванеш цялата навреме.

Откриха моя рак с малък ехограф в малък медицински център. Оперираха ме два пъти само защото лекарят си спести преглед на по-силен ехограф, мамограф или скенер. Не видя с точност къде е разположен туморът и колко е голям. Дори не ме информира, че би било добре да си направя още изследвания, макар и да трябва да си ги платя сама. Една година след като приключи моето лечение, близка приятелка се разболя от рак на белия дроб и се лекува в чужбина. Направиха ѝ няколко вида скенер, включително и скъпия ПЕТ скенер, без да се замислят. Застраховката го покриваше.

Друг пример са таргетните терапии с лекарства, които са базирани на генетични промени в клетката. Те са много по-ефективни от стандартната химиотерапия. Изисква се да се направи генетично изследване. Но… трябва да си го платиш сам, а струва хиляди. Освен че правиш такова изследване, в случай че можеш да си го платиш, трябва и лекарят да има добрата воля да ти обясни за съществуването му. А да ти дадат цялата информация изисква пет минути спокоен разговор.

Трети малък проблем с голямо въздействие – ние не се интересуваме

Можем да обвиняваме здравната система и държавата и ще бъдем прави. Само че и малко виновни. Трябваше да преживея целия ужас на тежка диагноза, операция, химиотерапия, лъчетерапия, за да разбера колко добър е бил съветът на личната ми лекарка.

Ако не си мислех, че на мен няма да ми се случи, и се бях информирала предварително. Ако знаех за силата на профилактичните прегледи. Ако осъзнавах, че е по-малко страшно да чуеш диагнозата в по-ранен стадий на рака. Ако се грижех за себе си сама, вместо да чакам държавата да ми определя колко, кога и какви прегледи ще ми отпусне…

Вие обаче можете да го направите. Интересувайте се и се преглеждайте. Здравето си е ваше. Животът си е ваш. Отговорността е ваша.


Полезни линкове:
• Подробна информация за рака на гърдата и за болници, които организират безплатни прегледиraknagurdata.com
Фондация „Една от 8“ с техния пътуващ розов кемпер за безплатни прегледи на гърдите
• Добре подредена информация за всички видове профилактични прегледи (на английски)

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни