Прегледът на някои от по-мащабните събития на сцената на съвременния танц и пърформанс в България е своеобразно допълнение към анкетната поредица „Изкуство в перспектива“. Той описва хронологичен маршрут на фестивали и платформи, които ще се проведат през 2018 г.

*
Март и април се очертават като един от най-интензивните периоди в това артистично поле. В началото на идния месец започва третото издание на „Мигриращото тяло“, целогодишната международна програма на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Инициативата е непосредствено интегрирана в месечната програма на пространството и включва заглавия от репертоара на значими чуждестранни хореографи, творчески работилници и публични дискусии. Тазгодишната програма започва на 13 март от 19:30 ч. с унгарския спектакъл Тhe Station. Сред очакваните събития през годината ще бъдат швейцарският site-specific пърформанс (произведение, създадено за или съобразено с конкретно пространство – бел. ред.) Knusa и изложбата Insert Coins на Cindy van Acker и Christian Lutz, съпътствани от концерт на Louis Jucker. През октомври в ДНК ще гостува и френският спектакъл Self Portrait Camouflage.

*
Между 23 и 25 март ще се проведе Spring Forward – международният фестивал на танцовата европейска платформа Aerowaves – Dance Across Europe. Всяка година той гостува на различен европейски град домакин, а тази година ще бъде за първи път в София. Мрежата Aerowaves съществува от 22 години и в нея участват 45 партньорски организации от 33 държави в Европа. Всяка година членовете избират 20 млади хореографи, чиито произведения стават част от програмата на Spring Forward.

Програмата в София включва общо 22 спектакъла и инициативата „Академия за критическо писане Spring Back“. Гости на фестивала ще бъдат близо 100 творци и 250 фестивални директори, куратори, програматори, критици и други гости от целия свят. Всички представления и интервюта ще бъдат излъчвани онлайн на страницата на Aerowaves във Facebook.

Spring Forward ще се проведе на сцените на Театър „Азарян“, Младежкия театър „Николай Бинев“, кино „Люмиер“, Откритата арт сцена на „Шипка“ и „Театро“. Непосредствено преди фестивала ще бъде представен „Български танцов шоукейс“ със седем представления, продуцирани в страната. Домакин на събитието в София и партньор на Aerowaves е Derida Dance Centre.

*
От 26 до 28 март в Пловдив ще се състои платформата за американски съвременен танц SPOTLIGHT: USA. Тя цели да поощри културния и творчески обмен, както и да представи моментна снимка на някои основни тенденции в съвременния танц в САЩ, които организаторите описват така: „От Лос Анджелис до Ню Йорк, от Сиатъл до Филаделфия, това са девет ярки парчета от цветния пъзел на изпълнителските изкуства в САЩ. От рок балет до бунтарска салса, хип-хоп и улични танци, това е разнообразието от стилове и влияния, с които американските хореографи и танцьори отправят смели послания и обединяващи каузи.“

Всички спектакли от програмата ще бъдат представени за първи път пред българска публика. Гости ще бъдат фестивални и театрални директори от над 30 държави, които ще посетят Пловдив специално за събитието. Билетите вече са в продажба.

Деветте представления от програмата са избрани сред 50 танцови трупи от САЩ. Финалната селекция включва: CONTRA-TIEMPO (Лос Анджелис), Christine Bonansea Company (Ню Йорк), Dance Heginbotham (Ню Йорк), Degenerate Art Ensemble (Сиатъл), Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк), Kate Wallich + The YC (Сиатъл), Palissimo Company (Ню Йорк), Tahni Holt Dance (Портланд) и <fidget> (Филаделфия). Освен представленията, тридневната програмата на SPOTLIGHT: USA включва още майсторски класове и дискусии. Платформата е организирана от  American Dance Abroad и One Dance Week.

*
XI Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс Анстистатик ще се състои между 20 и 30 април. Програмата на събитието още не е обявена, но тазгодишната тематична рамка ще бъде Извънредно положение: Антистатик, степен 11. Друг ключ за селекцията на представленията е неговият надслов: Keep calm and dance on.

„Антистатик“ е първият форум в столицата с този профил. Фестивалът представя разнородни авторски практики на утвърдени и дебютиращи артисти. До този момент част от неговата програма са били над 80 български и чуждестранни спектакъла. Освен артистичната програма, всяка година форумът включва и образователен модул. От 2012 г., съвместно с Нови драматургии, работи платформата „Без дистанция“. Насочена към професионалисти и широка публика, тя включва дискусии с участието на артисти и публика, серия от лекции и работни ателиета, водени от международни и български артисти.

За първа година по време на фестивала ще бъде организирана и Българска танцова платформа между 27 и 30 април. Най-новата инициатива на „Антистатик“ ще съсредоточи вниманието върху някои от най-интересните български спектакли в областта на съвременния танц и пърформанс. Събитието включва над 10 представления. Фестивалът е организиран от Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Центъра за култура и дебат „Червената къща“.

*
В началото на лятото и в края на театралния сезон ни очаква третият фестивал „Етюди и приятели“. Събитието ще се състои между 20 и 30 юни. Фестивалът възниква след девет издания на годишните танцови концерти, организирани от Фондация „Етюд“ по инициатива на хореографките и изпълнителки Галина Борисова и Ани Колиер (която през последните години се занимава с видео, документални филми и фотография). „Етюди и приятели“ съсредоточава програмата си върху представянето на нови танцови продукции на български артисти и гостуващи хореографии от Европа и Америка. Фондация „Етюд“ подпомага независими проекти, артисти и изпълнители в сферата на танца, театъра, изобразителното изкуство, музиката, новите медии и литературата. Сред предложенията за тазгодишното издание на фестивала са спектакли на Деница Дикова, Цвета Касабова, Елена Панайотова, Росен Михайлов, Юлиана Сайска, Ива Свещарова, Виолета Витанова и др., както и представленията Историята на вчерашния ден, Мадам Кифла, shamebox, Реквием за едно пиано и две лисици. Предстои програмата да бъде завършена.

*
Септември и октомври е традиционното време на международния фестивал за съвременен танц One Dance Week в Пловдив. Тазгодишното единайсето издание ще се проведе от 21 септември до 14 октомври и негова основна тема ще бъде Humanity In Me.

One Dance Week е сред най-значителните събития за съвременен танц и пърформанс в България. За последните 10 години фестивалът е представил някои от най-влиятелните имена в съвременния танц в Европа, Америка и Азия. Събитието започва през 2008 г. под името Sofia Dance Week, а през 2014 г. се провежда за първи път в Пловдив и фестивалът променя името си на One Dance Week. Негов организатор е Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“.

*
Осмият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 19 до 25 октомври. Специално жури ще селектира осем български продукции, създадени през последната година. Ще има и четири гостуващи чуждестранни спектакъла. Програмата на фестивала ще включва дискусии и образователни панели. АСТ Фестивал е организиран от Асоциация за свободен театър (АСТ).

Досега на фестивала са представени над 80 български и чуждестранни продукции. Асоциацията за свободен театър е член на международната мрежа IETM и беше домакин на пленарната среща на мрежата през октомври 2014 г. в София. Именно тогава работна група от артисти и културни мениджъри от целия свят разпозна бившата топлоцентрала на НДК като потенциално пространство за изкуство. През 2017 г. архитектурният конкурс за пространството беше спечелен от архитектите Антон Колев и Мариана Сърбова. Техният проект беше избран сред 61 предложения.

*
През есента на 2018 г. ще се състои и деветото издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации три3ависим. Основната концепция на събитието от неговото начало през 2011 г. е да отличава артистични интерпретации на опозицията „независимост–зависимост“. На конкурсен принцип всяка година биват избирани три идейни проекта, за които участниците получават финансиране. Така на практика „три3ависим“ всяка година се състои от три премиери на миниатюри, осъществени в една вечер. Много често след първите представяния пред публика проектите се развиват и се превръщат в самостоятелни спектакли.

През 2018 г. програмата на „три3ависим“ ще бъде избрана от миналогодишните финалисти: Христо Ушев, Филип Миланов и Стефания Георгиева, заедно с допълнително поканени членове на журито. Събитието е инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и се осъществява в партньорство с Културна фондация А25.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни