В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

Седмицата може да се обобщи и в три изречения. Арестите продължават. Болни от коронавирус в България още няма. Превозвачите настъпиха и властта отстъпи за толсистемата.

Жената до Васил Божков – Елена Динева, остава в ареста по решение на Апелативния специализиран съд, който отмени гаранцията ѝ от 1,5 млн. лв., и тя беше задържана още в съдебната зала. Мъжът до нея все така пребивава в Обединените арабски емирства, където тази седмица на визита бяха двама български прокурори, за да проучат ще я бъде ли екстрадицията. Формалната причина за посещението е обсъждане на възможности за подписване на Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. „Големите бандити са на топло! В топлите страни…“, казва главният прокурор Иван Гешев, но не на журналистите, а в карикатура от новия брой на в. „Стършел“.

Вероятно само новината, че ОАЕ ни връща хазартния бос и колекционер, който остана без хазарт и без колекция, би изместила на заден план паниката заради коронавируса. Или нахлуване на сирийски бежанци откъм границата с Турция. Мигранти се струпват край Одрин, премиерът Борисов ще говори с президента Ердоган. Така външните новини за военния конфликт в Идлиб стават вътрешни.

Два страха – от бежанци и от коронавирус, ще ни дойдат в повече. След опразването на магазини за хранителни стоки вече е ясно, че паникатаките са поразили повече от допустимия брой хора за страна, където все още няма заразен от коронавируса. Ежедневните сутрешни брифинги на шефа на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски са като военни комюникета, хората чуват единствено: „Няма положителен резултат за коронавирус у нас“. Сигурно така чумата, донесена от гризачи, е плашила средновековна Европа. Коронавирусът тръгна от животински пазар в Ухан. Все едно, страхът от смъртта е еднакво силен и у средновековния европеец, и у този от дигиталната ера.

За управляващите страхът е да не се срути осигурителната система, която така и така се дотира всяка година с още едно „КТБ“ – тоест поне 4 млрд. лв. на данъкоплатците, тъй като парите от осигуровки не стигат. „Притеснено ми е колко ще издържат системите на НОИ при една разрастваща се епидемия от коронавируса“, каза премиерът Борисов в парламента. Притеснително си е. В началото на този век дефицитът в НОИ беше около 200 млн. лв., двайсет години по-късно е почти 40 пъти по-висок. Безработицата е ниска. Но България я напускат твърде много хора, а работят твърде малко, и то за твърде малко пари, върху които се плащат осигуровки. Макар статистиката да отчита повишение на средната заплата.

Така се стигна до разнобой между управляващи и лекари за какво да се издават болнични и кой да ги плаща. Хем Кодексът за социално осигуряване урежда въпроса с болничните при карантина – за тези със социални осигуровки, хем министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че човек под карантина ще излиза в отпуск (платен или неплатен). Маските в аптеките изчезнаха или се продават една на цената на цяла кутия допреди два месеца.

Накрая хвърлиха всичко върху личните лекари. Те обаче заявиха, че не могат да издават болнични за доброволна карантина – първо трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания, тъй като новият коронавирус не е включен в нея. Един от тях публично обясни и какво следва да се направи още – да се изяснят критериите, по които ще се определя кой е рисков като заразоносител и кой – не, а хората, които се връщат от места, където има болни от COVID-19 (болестта, причинена от коронавируса), да не отиват при личните си лекари, а вкъщи за 14-дневна карантина.

В това време превозвачите не стояха със скръстени ръце. Васил Божков може и да е имал парламентарни групи, но тези имат половин парламент, а може би и повече. След протести три дни преди старта на толсистемата, с преговори и заплахи извоюваха каквото си искаха. Резултата обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков: от планирани 10 000 км пътища, вече малко над 3000 ще са „толувани“; от планирани 1 млрд. лв. приходи, вече стават близо 450 млн. лв.

Междувременно се разбра, че държавата се завръща и на пазара на разпространението на печатни издания, след като „Лафка“ затвори.

А новият собственик на bTV се сблъска с американски обструкции – сенаторът републиканец Марко Рубио поиска от Белия дом да се разгледат последиците за националната сигурност от планираната продажба на мажоритарния дял от Централноевропейската медийна група (CME) – в т.ч. българската телевизия bTV – на чешкия холдинг PPF. Според Рубио чешкият холдинг е „действал като изпълнител на интересите на Китай в Чешката република“ и освен това телекомите, собственост на PPF, работят с китайската компания „Хуауей“ за развитието на 5G мрежи. „Теленор“ е една от тях. В крайна сметка собственикът на PPF Петър Келнер получи съгласието на акционерите за сделката. А кога и честоти за 5G мрежи? Комисията за регулиране на съобщенията ги обеща до средата на тази година. Вече е с попълнен състав, макар и след скандал в коалицията, и може да работи с пълна пара.

В Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив имаше втора полицейска акция в рамките на седмица заради сигнали за корупция. Този път полицаите не бяха с маски, нито тежковъоръжени, сякаш ще освобождават заложници, а не идват да арестуват чиновници. Арестуваната по-рано шефка на ведомството Цветелина Кънева бе освободена, но пак арестувана и обвинена за безстопанственост. Главният прокурор Гешев поиска да се разберем със себе си на чия страна сме – на олигарсите и престъпниците или на законността.

„Казах много ясно: има една разграничителна линия, от едната страна са интересите на българските граждани, от другата – на престъпниците и олигарсите. Всеки да реши на коя страна да застане. Аз и прокуратурата сме решили…“

Решили сме и ние. Въпросът е искаме ли тази прокуратура да е от нашата страна.

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни