Един ластик, ако много се опъва, накрая се къса, каза тия дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод напрежението в управленската коалиция. Еластичните свойства на ластика са важни. Ако е удобно напрегнат например, ви държи гащите. Ако е къс и тънък, осигурява по-голямо съпротивление при тренировки за хармонична фигура. В управленските коалиции и двете изброени специфики влизат в работа.

И двамата партньори в коалицията – ГЕРБ и „Обединени патриоти“, са наясно с игрите на ластик. Самите „Патриоти“ – ВМРО и НФСБ, са коалиция, в която доскоро беше и „Атака“, но тя бе изгонена оттам. Въпреки това „Атака“ остава във властта като партньор на ГЕРБ, което в известен смисъл прави коалицията тройна.

Управляващите трети мандат ГЕРБ пък от години официално встъпват в едни коалиции, неофициално – в „плаващи“, или още „динамични“, както ги нарече бившата вицепремиерка и настояща посланичка, социоложката Румяна Бъчварова. Цялото 44-то Народно събрание например е едно динамично мнозинство – ГЕРБ, ДПС и неколцина „патриоти“ одобриха сделката за американските изтребители; БСП, ДПС и „Патриотите“ вдигнаха партийната субсидия от 1 на 8 лв.

Уж заедно, а отвън…

А тази седмица „Патриотите“, разгневени на ГЕРБ, че не получиха рамо да вкарат свой човек в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), гласуваха заедно с БСП и ДПС за изслушване в парламента на премиера Бойко Борисов. И ластикът се опна. Въпреки че Борисов обеща решението да се прегласува и на едно от двете места, заети от представители на ГЕРБ, да влезе кандидатът на „Патриотите“ Пеньо Пенев.

Възможно ли е? В Държавен вестник вече са публикувани имената на избраните от парламента нови членове на КРС, което значи, че 5-годишният им мандат започна – Кристина Андонова-Хитрова (за зам.-председател) и Анна Хаджиева, и двете от ГЕРБ, и Ердинч Хайрула от ДПС. Волята на премиера може да бъде изпълнена само ако една от двете се оттегли, за да последва процедура за избор на нов член.

На пръв поглед решенията кои трима от петимата кандидати да влязат в КРС, са взети от депутатите, както би трябвало да става в една парламентарна демокрация. Само на пръв поглед. Гласуването в пленарната зала просто официализира договорките – ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и „Атака“ подкрепиха кандидатите на ГЕРБ, а човекът на ДПС бе избран от ГЕРБ, ДПС и „Атака“. Изглежда, че „атакистите“ са любимите „патриоти“ на ДПС. Така „отвън“ останаха кандидатите на най-голямата опозиционна партия БСП и… на партньора в управляващата коалиция „Обединени патриоти“.

Едни са партньори, други – компаньони

Несъмнено стратегическото партньорство между ГЕРБ и ДПС ще надживее който и да е компаньон на ГЕРБ. Това няма нищо общо със заявките, дадени от Борисов в първата му година на власт, когато обяви, че никога, ама никога няма да управлява с ДПС, които изкараха два последователни пълни мандата във властта (без да броим кабинета „Беров“). „ДПС са основният ни противник – и са най-коварни“, „Всички трябва да работим така, че да не сме зависими от тях“ и други такива. Но в третия мандат на Борисов почетният председател на ДПС не просто официализира богатството си, но и спечели търгове за милиони – за студен резерв.

Партньорството е калено през годините, когато бизнесите на кръга, чието лице е Делян Пеевски, се разрастваха и получаваха солидни публични средства – чрез обществени поръчки или укрепващи ги акции, особено спрямо „Булгартабак“. Разбира се, от ДПС твърдят, че са опозиционна партия и не управляват в коалиция с никого. Техни величества Фактите ги оборват.

Без да се надценява партията на Доган, подкрепата ѝ в ключови за ГЕРБ гласувания е от значение. От ДПС вече изразиха подкрепа за политиката на новия главен прокурор Иван Гешев, насочена към проверките на процеса на приватизация. Ако се стигне до промяна в Конституцията, свързана с отпадане на давността, ДПС може и да я подкрепи. Защо ли? Защото беше тяхна идея, лансирана в края на 2017 г. от заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев. А ГЕРБ дори подготвиха тогава законопроект за промени, но впоследствие и двете партии се отказаха. Сега обаче има друг главен прокурор и новото „динамично мнозинство“ би харесало това, така че няма да е изненада, ако „Воля“ и „Атака“ са в лагера на поддръжниците. ДПС и „Атака“ имат прекалено много съвпадения в позициите. А инициативата вече започна – ГЕРБ обявиха началото на консултации с всички парламентарни групи за конституционната промяна за давността. По принцип.

А „Патриотите“ сами са си виновни. В началото на мандата дадоха на „концесия“ правото от тяхно име да бъдат номинирани за министри хора, за които беше съвсем ясно кой прозира зад тях. Става въпрос за министъра на икономиката Емил Караниколов, формално от квотата на „Атака“, както и за бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов, заявен от ВМРО. Постоянният арест на бившия екоминистър едва ли се припознава от избирателите на партията като „вреда“, тъй като и номинацията на Димов, преминал през ДСБ, „България на гражданите“ и Института за дясна политика, остана загадка за тях. Докато обвиненият Петър Харалампиев, бивш шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, е друга работа – той излезе от ареста срещу 100 000 лв. гаранция.

Каракачанов опна ластика на прашката

Лидерът на ВМРО пусна в обращение метафората с ластика и я използва и на следващия ден. Пред БНР, по повод коалиционните взаимоотношения, той заяви: „Голямо напрежение няма, но напрежение има. Аз неслучайно казах, че така не може да продължава. Ластикът наистина е опънат. Аз не искам да го късам, но той си има своя фаза на крайно опъване и след това изплющява нанякъде.“

После реши да се прави на принципен и да постави – по-малко от година и половина до края на мандата – въпроси от управленската програма, които „не се движат“. Минимални пенсии от 300 лв., военно обучение в училище, доброволна военна служба, интеграция на ромите, които Каракачанов нарича „цигани“. Уж приети, но все не се намират средства. Вицепремиерът се сети за тях точно когато се изплъзна мястото в КРС – комисията, която надзирава мобилните и кабелните оператори, пощенските услуги, радиочестотния спектър, и не на последно място, ще организира търговете за 5G честотите.

Има и още нещо. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изглежда близък с бившия Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, днес шеф на Евро-атлантическия център за сигурност. Миналата година, след отстраняването на Цветанов заради „Апартаментгейт“, Симеонов заяви, че е станало в угода на ДПС. „Глупости“, коментира тогава Борисов, и заяви, че Цветанов и Симеонов са „дует сега“. Преди това водачът на „Атака“ Волен Сидеров, известен със симпатиите си към Москва, разви хипотеза, че Цветанов ще работи с ВМРО и НФСБ срещу ГЕРБ. Дали „Патриотите“ не са се разцепили на „про-Кремъл“ и „про-Вашингтон“?

Тази седмица Симеонов, който е зам.-председател на Народното събрание, посети конференция, организирана от Цветанов и посветена на инициативата на 12 страни от Централна и Източна Европа – „Три морета“. На форума лидерът на НФСБ критикува правителството заради проекти като газопровода „Турски поток 2“, наричан в България „Балкански поток“. В директния си стил Валери Симеонов обяви, че неговата цел е руският газ да заобикаля Украйна, а за диверсификация не може да става въпрос, след като газът пак ще е руски. Предупреди и че има риск от санкции. (Неодобрението на САЩ за този газопровод, както и за „Северен поток 2“ е публично известно.) Раздразнен, Борисов отвърна колко много е направила България за „Три морета“: интерконектор с Гърция, съдружие в терминал за втечнен газ, нови бойни самолети и прочие, а що се отнася до „Балкански поток“, искаме да получаваме такси от транзит на газ.

Ако зависеше от Борисов, би се отървал от Симеонов и неговата партия. Налага се да търпи – той също иска да си изкара мандата, а без официални партньори и само с „динамични мнозинства“ ще е твърде изтощително. За разлика от ВМРО и „Атака“, НФСБ няма сериозни позиции в изпълнителната власт, ако не броим вицепремиерския пост на Марияна Николова, която обаче „няма портфейл“. Мястото на Нено Димов в МОСВ зае Емил Димитров-Ревизоро от квотата на ВМРО, който, както и Каракачанов, се ядоса на ареста на директорката на Басейнова дирекция – Пловдив тази седмица и даже заяви, че е освободил бюрото си и е готов с оставката.

Извън театралниченето обаче едва ли някой вярва, че „Патриотите“ ще скъсат ластика. Политолозите – още по-малко.

Което не пречи ГЕРБ и „Патриотите“ да си поиграят на ластик.

Заглавен колаж: Лина Кривошиева. Снимки: Flickr и Wikipedia

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни