В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

„През 90-те бях в Белгия, тъкмо бяха накарали хората да си сменят тоалетните казанчета – трябвало да събират 4 литра, а не 7–8 литра вода. И те изхвърляха старите казанчета с все тоалетните чинии. Нали се сещаш, Рока-Мока, тогава тука нямаше нищо. С един приятел ги натоварихме в един тир и ги продадохме в България, направо от тира ги вземаха…“ Това ми разказва таксиметров шофьор тази седмица. „Значи, клозет втора употреба“, казвам. „А кой знае, че е втора употреба?!“

Наистина, кой знае – просто неопасни отпадъци.

Rifiuti non pericolosi (неопасни отпадъци)

Това е обозначението, поставяно върху много от балите боклук, които се стоварват на черноморските пристанища. Не е сигурно, че това, което пише, е вярно – по документи е така, но все пак нали се горят нейде из България… А проблемът излезе на светло благодарение на акцията на италианската полиция срещу мафията. Но всъщност – благодарение на едно особено либерално към изгарянето на отпадъци законодателство за околната среда, по определението на екоактивиста Петко Ковачев.

Сега българските власти и бизнесът се договарят за нови условия – например специални гранични пунктове, през които да преминават отпадъците за преработка от рециклиращата промишленост. А нови митничари ще има ли? Боклук от Италия отива за изгаряне в топлоцентрали на Христо Ковачки, един от най-големите играчи в енергетиката. Там ще се изгаря и RDF (модифицирани горива, получени от отпадъци) от софийския инсинератор, срещу чието изграждане „Демократична България“ ще инициира местен референдум.

Какво от това, че тази седмица новият екоминистър Емил Димитров спря изгарянето на боклук в ТЕЦ „Бобов дол“, защото централата гори отпадъци, за които поради проблеми с филтрите тя няма разрешително? Докато тръгне заводът в София, „Бобов дол“ със сигурност ще е обзаведен с каквото разрешително е нужно. Все пак Ревизоро гарантира, че топлоцентралата може и да гори отпадъци, но… не замърсява въздуха.

Щом Ковачки не се е появил по медиите, значи с бизнеса му всичко е наред. За последно се яви при Сашо Диков през 2013 г. Друг известен играч в българския бизнес обаче внезапно излезе пред прожекторите, даде интервю и се срещна с фенове на футболен отбор – чудо невиждано.

За кого ще търкате

Новините за нивото на язовир „Студена“ бяха изместени от дилемата за кого ще търкат талончета милиони българи – за Бойко Борисов и Кo. или за Васил Божков и Кo. Рейдването на лотариите в държавен монопол накара Божков да се появи на светло, за първи път от много години, и да говори. Което означава, че се чувства застрашен. Какво ще излезе от това ли? Наградите ще станат по-малки, билетчетата – не така шарени, няма да се печатат в Индия и с тях ще ни мами не друг, а държавата. Няма да има новини като „пристрастена продавачка изтърка и не плати билети за 3500 лева“. Макар че и в държавното тото тази седмица се появи 106-тият милионер – от Разград, спечелил 6 564 060 лв.

В краен случай, ако не се спогоди с Борисов, Божков винаги може да изнесе своя бизнес в Украйна например, където от тази година падна забраната за хазартна дейност, а лотарията бе единствената легално разрешена форма от такъв тип. В България – благодарение на политиците, властите, Държавната комисия по хазарта и лидерското първо място в ЕС по корупция – казината са повече от лавките за дюнери.

Но по-кротко с дюнерите. Председателят на Международната федерация на дюнерджиите Мехмет Мерджан предупреди, че има случаи, в които пилешко месо се обработва с белина и се използва мазнина от сапун.

Хуманитарната катастрофа „Перник“

А в злочестия български град Перник в следващите месеци сапун ще се купува все по-малко. Сапун означава повече вода, а вода градът има за месец. Добре де, за 33 дни, което е почти същото. Но това го каза министърът на икономиката Емил Караниколов, а според кмета Станислав Владимиров водата в язовир „Студена“ ще стигне за 10 дни, тоест до края на месеца.

„Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира“, каза Караниколов. Е, щом и властта се уповава на Началника, перничани съвсем са я закъсали. Макар тази седмица правителството да одобри отпускането на 25 млн. лв. за строителство на нова инфраструктура, която да докара малко вода от язовир „Белмекен“ до Перник. Похвалиха се, че са намерили тръби чак от Испания. Да поръчат повечко – ще трябва да се сменя водопроводът в Свищов. Преди десетина години са платени 4 млн. лв. за тръби… за поливане, купени от Турция, чрез които се е доставяла вода на 25-те хиляди жители на Свищов. Това е и причината съоръжението нонстоп да аварира.

На 25 януари, събота, перничани пристигат в София на протест и разчитат „на подкрепата и човещината на софиянци“, каза Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“ в „Тук и сега със Светла Петрова“. Животът в миньорския град поскъпва – хората купуват питейна вода, бебетата се къпят с минерална, защото цяла една година няколко министри се правеха, че няма проблем с водата на язовир „Студена“. А сега ще се кара от Рила през софийските водопроводи и ще се харчат милиони на данъкоплатците.

Други 435,8 млн. лв. с ДДС – близо ¼ от бюджета на София тази година, отива в ръцете на фирми, свързани с „Титан“, Румен Гайтански – Вълка и Домусчиеви. Това са много пари – за 2019 г. бяха два пъти по-малко, когато за първи път минаха 200 млн. лв.

Ако перничани се вдигнат заради водата, а софиянци – заради мръсния въздух, и двата града се обединят срещу начина на управление, това ще е голям таран по портите на властта. Не може да се разчита на вота на недоверие на БСП за това. И на БСП не може да се разчита.

В новините тази седмица няма нищо възхитително, ентусиазиращо, обнадеждаващо. Нищо в бъдещето време на нацията. Нищо за бъдещето на нацията, което, оказа се, все повече дебелее, обездвижва се и боледува. Дали поради това министърът на младежта и спорта Красен Кралев настоява повече пари от лотариите да се заделят за спорт? Според сегашните нормативи държавата отпуска между 2 и 3 лв. на дете за тази цел. Нищо и половина.

Този път СЕМ избра професионалист

Нищо и половина се оказа и работата на специалната анкетна комисия в парламента, която, както и прокуратурата, се занимава със спирането на програма „Хоризонт“ на БНР миналата есен. Поне се видя #Кой подкрепя бившия вече генерален директор на радиото Светослав Костов, отстранен с решение на СЕМ.

А БНР от тази седмица е с нов шеф – Андон Балтаков. В интервю той споделя, че не бил сигурен в изхода на конкурса и си купил обратен билет за САЩ. Впечатляваща биография за човек, оглавяващ обществена медия в България – работил в Би Би Си, с магистратура от Йейлския университет, зам.-директор на икономическия екип на „Асошиейтед Прес“, старши директор в Си Ен Ен, работил и като консултант за дигитално и стратегическо планиране в големи компании.

Защо ли няма конкурс и за премиери…

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни