Не вярвам, че можем да променим света към по-добро. Но можем да се постараем да не го правим по-лош, отколкото е.

Чарлз Буковски

Седмицата сякаш започна още през уикенда, когато се разнесе мълвата, че управляващите разбутват валутния борд – Свещения Граал на криволичещия ни Преход. После се оказа, че не било точно така, но духът вече беше пуснат от бутилката. Така е в страни, където властва мълвата. Повече прочетете в рубриката ни „Вместо новини“, в която Емилия Милчева обобщава важните теми от седмицата.


Но седмица ли бе да я опишем? На валутния борд му се размина, но не и на президента, нито на хазартния бос с нежния прякор Черепа. Изненадващо и двамата се оказаха в полезрението на прокуратурата. Без пряка връзка между двете събития, но може би в общ контекст с някои други случки и взаимовръзки. Емилия Милчева търси и намира такива в материала си „Край на залаганията, край и на Прехода“.


Хиперактивността на прокуратурата е тема и на интервюто на Венелина Попова със следователя Бойко Атанасов, който от години настоява да бъдат разследвани доказателства за незаконна употреба на специалните разузнавателни средства. Според него „Оттук нататък може да очакваме всичко от Гешев“.


Европейската тема на седмицата – повече като символ, отколкото като някакво осезаемо значение – безспорно е Брекзит. Реално до края на годината нищо особено няма да се промени, но пък през този период трябва да се договорят бъдещите взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Шекспировото заглавие „Много шум за нищо“ е подходящо резюме на случилото се. Иглика Иванова обобщава как се стигна дотук, започвайки още от речта на Чърчил през 1946 г., който е смятан за един от британските бащи на европейската идея.


Как се стигна дотук? Кое? Защо? По въпроса за въпросите пише Нева Мичева в отговор на читателско писмо в рубриката „Говори с Нева“. „Обичам начина, по който са способни да променят даденостите и да размърдват застоя“, споделя тя в текста „Възхвала на въпроса“.


И накрая… преди три седмици ви призовахме да попълните анкета, чиято цел бе да научим повече за читателите си, за техните нагласи и очаквания за бъдещето на „Тоест“. Време е да споделим с вас резултатите от проучването. Благодарим ви, че участвахте.

Иначе, днес „Тоест“ навършва точно две години – честит ни рожден ден!