Според Татяна Дончева депутатът от ДПС, милионер и медиен издател Делян Пеевски държал „на къса верижка“ половината от кабинета. Права е госпожата, обаче не се доизказа. Другите изпълняват команди и без да са на повод.

Гениална управленска идея лансира вицепремиерът Валери Симеонов. Да се отмени забраната за пушене, защото така или иначе не се спазвал законът. Предлагам този брилянтен управленец да действа с размах и да отмени де що има неспазване в България. Отменяме Наказателния кодекс – не се спазва, отменяме Закона за движение по пътищата – по същата причина; отменяме данъчната система – толкова много хора не плащат данъци. Абе, рай и административна лекота!

Структури на СДС се оплакаха, че Божидар Лукарски искал да ги изключи за инакомислие. Разбирайте, те били опозиционно настроени, той – не, и сега искал да си разчисти пътя. Твърде вероятно е фактите да са точно такива, но как пък тая опозиционност не се прояви, когато бяха във властта, почти прегърнати с Бойко Борисов в предходния мандат.

И сега – с иронията дотук. Днес тежка катастрофа на магистрала „Тракия“ отне живота на шестима души и вкара в болница над 20. Събота е ден на национален траур.

Трагедията се случва точно половин година след друг инцидент край ловешкото село Микре. Тогава загинаха десет души. Веднага след него с прискърбие пред камерите властта у нас обяви, че „в най-кратки срокове“ ще приеме нови мерки за безопасност. Става въпрос за идеята във всички автобуси да има колани за всички пътуващи, които на свой ред да бъдат принудени да ги слагат, както и видеорегистратори, които да записват в реално време пътната обстановка около съответното возило. Е… половин година по-късно въпросните мерки, които бяха решени на спешна среща, все още се пишат. Шест месеца писане – и нищо, до поредната катастрофа.

И още абсурди. На поредната трагична пресконференция, само че днес на въпрос на журналисти дали има регламентирано задължение пътниците да използват колани в автобусите, транспортният министър отговори, че към момента не е задължително. В сегашния Закон за движение по пътищата обаче е записано, че всички пътници трябва да използват системите за обезопасяване, с които са снабдени обществените превозни средства. Това, че властимащите у нас са неграмотни (и то в областите, които уж управляват), понякога може да е смешно, друг път – трагично, а вече все по-често ще убива. Невинни хора. За днес – шестима.

И докато от некомпетентност, корупция и неспазване на правилата (които би трябвало да отменим, ако слушаме Валери Симеонов) хората буквално мрат, очевидно журналистите намират това за повод да блеснат в национален ефир. Какво друго освен амбиция и тотална липса на разсъдък могат да те накарат да попиташ човек, който едва не е загинал, „как се чувства“. Впрочем журналистите отдавна се превърнаха в превъзбудени от трагедии палачи. Палачи, извършващи повторна екзекуция на жертвите. Което наричат ексклузивност. „Оставете ни, в шок сме“, казват катастрофиралите. „Знам, ама ние сме на живо“, отговаря журналистът.

Удивително е как на пресконференция на управляващите този хъс за задаване на въпроси рязко секва. Впрочем също като недействащите закони може да отменим и журналистиката. Официално. Неофициално тя се отмени отдавна сама.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни