Спомняте ли си О Джей Симпсън? Бившата звезда на американския футбол, който през 1994 г. е обвинен в убийството на бившата си съпруга Никол и нейния приятел Рон Голдман. Днес по-голямата част от американското общество е убедено във вината на Симпсън, но през 1995 г. той е оневинен, въпреки че по-късно семейството на убитите успява да спечели граждански иск срещу него в размер на 33,5 млн. долара.

Казусът на Симпсън се помни с много култови епизоди, като се започне от зрелищното полицейско преследване при опита за арестуването му, наблюдавано от близо 100 милиона зрители по всички американски национални телевизии, и се стигне до абсолютната убеденост на прокурорите, че имат необходимите доказателства за осъждането му, вследствие на която са допуснати немалко грешки в хода на делото.

Най-важните поуки от случая на О Джей Симпсън са свързани с две неща – изкристализирането на проблемите в американската правосъдна система и недовършения дебат за расовото равноправие и чувството за справедливост, които диктуват решението на журито в подкрепа на Симпсън.

През 1994 г. проблемите в правосъдната система и недоверието в институциите карат по-голямата част от чернокожото население на САЩ (мнозинството от съдебните заседатели по делото също са чернокожи) да вярва, че О Джей Симпсън е поредният чернокож, който е небеден за престъпление, което не е извършил.

В основата си тези проблеми сякаш се илюстрират през една друга призма в България през 2018 г. по едно дело, което, подобно на това срещу Симпсън, се превръща в пълен фарс – обвинението срещу кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

Арестите

12.06.1994 г., Лос Анджелис, САЩ. Бившата съпруга на Симпсън – Никол, и приятелят ѝ Рон са намерени мъртви пред дома на Никол. На местопрестъплението е открита окървавена кожена ръкавица. Детективите отиват до дома на О Джей Симпсън, за да го информират. Спортистът не отговаря и полицаите решават да влязат в собствеността му от опасение, че и той може да е пострадал. Вместо него намират ръкавица, подобна на тази от местопрестъплението, върху която по-късно също са открити следи от кръвта на Никол и Рон.

Адвокатите на Симпсън се договарят с полицията той да се предаде на 17 юни. Симпсън оставя писмо, което неговият приятел и адвокат Робърт Кардашиян (баща на американската риалити звезда Ким Кардашиян) изчита пред медиите. Писмото звучи като предсмъртно, появяват се подозрения, че Симпсън се е самоубил. Няколко часа по-късно той е забелязан на магистрала. Започва преследване, излъчвано по всички телевизии с национално покритие, а вечерта Симпсън се предава.

17.04.2018 г., София, България. Кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е задържана по време на зрелищна акция на бул. „Васил Левски“, в центъра на София. Обвинението е във вземане на подкуп от 70 хиляди евро. Иванчева показно е държана часове наред на улицата, докато автомобилът ѝ бива проверен, а парите – преброени. С нея е задържана и зам.-кметицата Биляна Петрова. Кадрите на закопчаната с белезници Иванчева и на маскираните служители на реда, които запушват устата ѝ, стават достояние на всички медии, които изключително бързо се озовават на мястото на събитието. Там е и бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който своевременно съобщава във Facebook за естеството на тайната операция.

И двата ареста са зрелищни и са наблюдавани с интерес от медиите и обществото. Прави впечатление обаче, че в случая с О Джей Симпсън полицията и прокуратурата (макар и безуспешно) правят всичко възможно, за да не превърнат делото в медийна сензация и фиаско. Акцията по задържането на кметицата на „Младост“ обаче сякаш е планирана така, че да намери място в праймтайма.

Доказателствата

Лос Анджелис. Делото срещу Симпсън е едно от първите в историята, в които са използвани ДНК следи като доказателство. Те включват ръкавица, чорапи, коса от Симпсън, открита по дрехите на Голдман, и множество кръв – както пред дома на Никол, така и в колата на Симпсън. Защитата твърди, че част от доказателствата не са предадени навреме, а кръвта не е съхранявана правилно. Преломен момент от делото е представянето на ръкавицата. Обвинението подканва Симпсън да я пробва, за да докаже, че е негова. Ръкавицата обаче се оказва малка.

София. Основното доказателство срещу тримата обвиняеми – Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на район „Младост“ Петко Дюлгеров – са 70 хил. евро в белязани банкноти, открити в автомобила на кметицата. По време на първото заседание за разглеждане на мярката им за неотклонение адвокатите на обвиняемите се позовават на протокол, според който служителят на КПКОНПИ Деньо Денев (който междувременно е и свидетел по делото) е върнал белязаните пари на бизнесмена Александър Ваклин (от когото е бил поискан подкупът според обвинението). Това само по себе си можеше да лиши делото от основното доказателство – предмет на престъплението. От Специализираната прокуратура обаче отричат парите да са върнати.

Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев ден след ареста заявява пред медиите, че ръцете на Десислава Иванчева „светнали като коледна елха“, визирайки проверката за веществото, с което са били белязани банкнотите. Впоследствие се оказва, че само по външната част на дланта и под носа на Иванчева са открити следи от веществото – факт, който адвокатът на обвиняемата обяснява със запушването на устата ѝ от полицайката, която преди това е броила парите. Към доказателствата впоследствие са добавени и 10 тома информация, събрана със специални разузнавателни средства.

Усещането за справедливост

По данни на ФБР към 2012 г. 13% от американското население са чернокожи. Те представляват 31% от убитите от полицейски служители, както и 39% от жертвите на полицията, които не са нападали или оказвали съпротива. Днес различни статистики показват, че в множество щати вероятността да те спрат за проверка при шофиране е двойно, дори тройно по-голяма, ако си чернокож.

Същите проблеми са били актуални и през 1995 г. и попадат в основата на обществения дебат по време на делото срещу О Джей Симпсън. Един от адвокатите му – Джони Кокран, превърнал се буквално в суперзвезда, използва расизма като основна теза и акцент на делото. Множество чернокожи излизат на улицата, привидно да подкрепят Симпсън, но всъщност да заявят несъгласието си с двойните стандарти и липсата на справедливост, която усещат. Проблемите, измъчващи обществото, намират своя отдушник в този казус. Кокран активно споменава расизма и по време на пледоариите си, което безспорно оказва влияние върху оправдателното решение на журито.

През 2007 г. О Джей Симпсън отново застава на скамейката, този път обвинен за въоръжен грабеж и отвличане. През 2008-ма е осъден и е предсрочно освободен 9 години по-късно. Докато Симпсън е в затвора, САЩ има първия в историята си чернокож президент. Днес О Джей Симпсън отново е на свобода, а в САЩ от изборите през 2016 г. насам се наблюдава консолидация и нов подем на крайнодесните и ксенофобски идеи.

София, 2018 г. На заседанието на 26 април Апелативният специализиран наказателен съд реши, че Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров остават в ареста. Какъв ще е изходът от делото, все още не е ясно. Ясно е обаче, че точно както в САЩ през 1995 г., и в България съдебната зала се превръща в огледало на обществото. Общество, за което институциите са символ на липсата на справедливост. По данни на „Алфа Рисърч“ към декември м.г. едва 10% от допитаните са дали положителна оценка на работата на главния прокурор и на съда, а 9% – на Народното събрание.

„Натопили са я.“ „Бъркаше им в сметките.“ „Това е пълен фарс.“ „Как може да държиш две жени в клетка?“ „Абсолютно погазване на човешките права.“ „PR акция.“ Наблюдавах такива реакции по темата за ареста на Иванчева, и то сред хора, които не бих определил като политически активни. Въпросите и темите, които делото повдига, са много отвъд това дали тя е взела подкуп, или не. Защото всичко, което наблюдаваме в момента, илюстрира прекрасно състоянието на институциите и недоверието на гражданите към тях. Първата голяма акция на новия орган за борба с корупцията, опакована със синя панделка и 12 златни звездички за пред Брюксел, се превърна в шоу, провокиращо недоумение и недоверие.

Обсъждах темата с един приятел и той ми каза: „Ако за едно съм сигурен, то е, че след края на това дело няма да знаем Иванчева взела ли е парите, или не.“ Нещо друго също е сигурно – независимо от изхода на делото, Иванчева има достатъчни основания да осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за унизителния и показен арест. А сметката за това шоу ще платим пак ние, данъкоплатците.

*„Народът срещу О Джей Симпсън“ – американски телевизионен сериал

Заглавна снимка: Кадър от

Новините на Нова телевизия 

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни