Между първата баница на американската посланичка Херо Мустафа на българска земя и първата ѝ глътка ракия още много неща в България се случиха за първи път. И то само за месец.

За първи път българската прокуратура посяга на държавния глава. За първи път българската прокуратура посяга на Краля на хазарта, недокоснат от нито една власт през годините на Прехода. За първи път българската прокуратура повдига обвинения на действащи офицери от ГРУ (руското военно разузнаване) за опита за отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. За първи път България екстрадира руски дипломати, за които – за първи път от 1989 г. – има досъдебно производство за шпионаж. За първи път български министър на енергетиката договаря с частни компании в друга държава реални доставки на газ, различен от руския. За първи път български енергиен министър изтъква като постижение, че до края на 2020 г. половината от газа, който България потребява, няма да е руски.

От списъка отсъства арестът на действащ министър (вече бивш), макар и за първи път, тъй като той е резултат от непланираната криза с безводието в Перник.

Останалите, на пръв поглед несвързани акции биха могли да бъдат поставени под знаменателя за париране на влиянието на Кремъл в България, в някои случаи – извършено твърде непохватно. Но… такъв е мат’рялът и институционалният капацитет.

Какво запомни публиката

Най-голям шок върху гражданството предизвикаха първите два прецедента. По какво си приличат атаките срещу президента Румен Радев и бизнесмена Васил Божков? По крайния резултат, в който се целят – без политическо бъдеще за Радев, без доходоносен бизнес за Божков. Следователно най-рейтинговият политик в България, редовно изтъкващ необходимостта от „интензивни отношения“ с Русия, вероятно ще се сбогува с втория президентски мандат.

Държавният глава, подбран с одобрението на БСП и на ген. Решетников, бивш кадър на руското външно разузнаване, бе поразен в пика на рейтинга си. (През септември м.г. на Решетников бе наложена забрана от ДАНС да влиза в България за 10 години.) Обикновено ударите по опонентите са в година на избори, но този път подраниха. Случиха се ден преди Радев и вицепрезидентката Илиана Йотова да отчетат третата година от своя мандат.

Така всичко, което президентът каза, бе заглушено от действията на главния прокурор Иван Гешев. Обвинителят хвърли бомба с питането си до Конституционния съд да разтълкува кога може да бъде търсена наказателна отговорност от президента и какво значи „държавна измяна“ (записана е в Конституцията, но дали се припокрива с раздел I „Измяна“ от глава първа „Престъпления против републиката“ от Особената част на Наказателния кодекс?).

Журналисти и анализатори заподозряха Гешев, че се опитва да си го „върне“ на президента,

който първоначално върна указа за назначението му като главен прокурор. Припомнени бяха и подетите от държавния глава консултации за промени в Конституцията, свързани със съдебната власт – негово правомощие, предвидено в чл. 154, ал.1, на основния закон. „Независимост на българския съд, автономност на прокуратурата, много по-малка зависимост от политически и други вмешателства“, така бяха обявени от Радев целите на евентуални промени. Настоящото политическо представителство в 44-тия парламент обаче, както и действията на Борисов и ГЕРБ по отношение на консултациите, гарантираха 100-процентово отхвърлянето им.

В публични изявления авторитетни юристи оспориха правните компетенции на главния прокурор, обвиниха го в нарушение на Конституцията, но според други има основание да се иска подобно тълкуване на основния закон. Мненията по набиращия скорост скандал се сгорещиха до „междуинституционална война“ и „разпищолване на прокуратурата“, която да бъде спряна. Но главният прокурор заяви, че ще продължи с действията си спрямо лица, щом налице са доказателства – „независимо на каква позиция са, независимо коя партия седи зад тях, независимо колко милиарди притежават, независимо какви медийни възможности имат, независимо какви чужди сили седят зад тях“.

Последната фраза е показателна.

През октомври м.г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заедно с Гешев – негов заместник и единствен кандидат за поста му, и шефовете на цивилното и военното разузнаване бяха на визита в САЩ. Според източници, цитирани от „Свободна Европа“, „приоритетна тема от американска страна е било чуждестранното зловредно влияние“, свързвано с подкрепяни от Кремъл действия в България, в т.ч. шпионският скандал около движение „Русофили“.

„Светлина, повече светлина!“

На 28 януари т.г. прокуратурата извади записи на разговори „с вероятното участие на Радев“ и настоящия шеф на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, в които двамата се сговарят да уредят документално едни „абсолютни простотии“ (по определението на Радев). „Ше гледаме да го изчистим“, казва Стойков. „Може, може“, отговаря другият. Стойков е подслушваният, близък с Радев от дългата им служба във ВВС. Той обяснява тактиката си относно предоставянето – и непредоставянето – на документи на Антикорупционната комисия, проверявала назначение на Десислава Радева, настояща съпруга на президента, за пиар на ВВС.

През 2014 г., когато тя работи в отдел „Финанси“ на ВВС и е с фамилията Генчева, командващият ВВС Радев я назначава и за пиар чрез анекс към трудовия договор – макар да не е офицер, а цивилно лице. (ВВС плаща и наема на апартамента ѝ.) Двамата напускат през 2016 г., а през август същата година, малко преди старта на кандидат-президентската кампания, сключиха брак, след като папарашки снимки извадиха на бял свят връзката им. Преди половин година, след проверка, КПКОНПИ заключи, че не е установен конфликт на интереси при назначението.

Сега Гешев побърза да уточни, че разпространените записи не са придобити чрез специални разузнавателни средства (СРС) –

защото в противен случай прокуратурата трябва да разследва… прокуратурата заради извършено престъпление с огласяването им. А това няма как да стане – към момента българската прокуратура е ненаказуема, каквото и да извърши.

Пускането на записите е върхът на айсберга, намек от държавното обвинение към президента, че разполага и с други материали от подслушването на ген.-майор Стойков, далеч по-сериозни от казуса с още една държавна заплата за жена, с която шефът е живеел на съпружески начала в служебен апартамент. „Какво толкова, непрекъснато се уреждат хора по роднинска или друга линия“, коментираха мнозина. Така си е, дребно е – предвид опита на назначения от президента служебен кабинет на Огнян Герджиков да приключи сделката за покупка на изтребители с „Грипен“ ден преди служебният премиер да сдаде властта.

На Балканите подобни назначения се одобряват „по подразбиране“ – в нормалните държави обаче не е така.

През 2012 г. президентът на Германия Кристиян Вулф подаде оставка, след като за първи път в историята на страната бе поискан имунитет на държавен глава. Причината беше, че като министър-председател на провинция Долна Саксония е ползвал съмнително евтин частен кредит, предоставени са му скъпо ауди и други екстри. През 2018 г. на бившия френски държавен глава Никола Саркози бяха повдигнати обвинения след продължило няколко години разследване по подозрения, че предизборната му кампания за президент през 2007 г. е била финансирана от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.

Ако не беше Васил Божков, и Борисов нямаше да го има

Финансовите връзки уличават. В третия кабинет на Борисов бе „отстрелян“ босът, финансирал предизборната кампания на царя, без когото нямаше да изгрее и звездата на Борисов в българската политика. Допреди двайсетина години днешният лидер на ГЕРБ беше телохранител на Симеон Сакскобургготски, впоследствие – главен секретар на МВР в кабинета на НДСВ–ДПС.

В грамите на американски посланици, публикувани от WikiLeaks през 2011 г., Божков се споменава в контекста на проводниците на руско влияние и като човек, кадрувал за назначения в царското правителство поради близостта с шефа на царския кабинет Стоян Ганев. В грамите в същия контекст са споменати и други – например Валентин Златев, днес вече бивш шеф на „Лукойл България“. Дали той няма да е следващият, предвид изявлението на Гешев: „Аз не се срещам с олигарси. Имах покана, не покана, обаждане имах, мисля, че… от кой беше, от кабинета, как се казваше… Златев мисля, че беше, иска среща.“

А финансирането на царя идва все от бизнеси, свързвани по един или друг начин с руски интереси – „Мултигруп“, Илия Павлов и Емил Кюлев, днес и двамата покойници след показни разстрели. Сакскобургготски, пръв обявил размразяването на АЕЦ „Белене“ през 2002 г. и заявил в интервю, че „Великата Русия дори не знае къде сме на картата“, днес не казва нито дума в защита на Божков. Такива са политиците – късопаметни и неблагодарни.

По всяка вероятност Васил Божков е бил уведомен за готвения срещу него удар (отнемане на лотариите и 7 обвинения), за да избяга в чужбина.

Във Facebook веднага се помайтапиха, че с бившия собственик на КТБ Цветан Василев ще играят карти в Белград. Но босът на хазарта бе заловен в Обединените арабски емирства, макар няколко дни поред да се обаждаше в телевизиите от неназована държава, „не член на ЕС, но на половин час от България“, казвайки, че няма да се върне, защото искат да го премахнат и се чувства застрашен.

А прокуратурата отговори по цветанцветановски – пусна снимки от луксозната вила на бизнесмена и на колекцията му антики, обвини го като ръководител на организирана престъпна група, предлагал подкупи от по 10 000 лв. на ден, и обяви, че проверява дали са реални печалбите от лотариите му. Гешев изрази увереност, че „ще си го приберем“, както стана с Ветко и Маринела Арабаджиеви от Испания, с Митьо Очите от Истанбул – и това е на път да се случи, за да бъде изправен Божков пред съда.

Властта е изплашена

Главният прокурор беше особено речовит тази седмица. „Време е този криминален Преход да свърши. Половината ми живот мина в този Преход, вашият също“, обърна се той към журналисти.

Ако Иван Гешев е решил да сложи точка на криминалния Преход, ще трябва още да се потруди. Има липсващи лица в изречението преди точката и той със сигурност ги познава – подкрепяха го за избора му на главен прокурор и са твърде ценни за националната сигурност предвид дългогодишната охрана от НСО. Ако твърди, че е време „всеки да плати цената за това, което прави“,

значи отговорността за неплатените 559 млн. лв. от лотариите на Божков се носи и от министъра на финансите.

„Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени задължения към държавата. Това потвърждава и финансовият министър, и цялото Министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години“, казват от „Нове холдинг“ в позиция и припомнят известното – че през целия период, за който се разследва Комисията по хазарта, финансов министър е бил Владислав Горанов.

Откъм властта е тихо. Борисов едва ли е искал нещата да стигнат толкова далеч. Това означава да чака ответен удар и разклащане на опазеното с цената на толкова компромиси управление. Покрай скандалите потъна хвалбата на енергийната министърка Теменужка Петкова, че до края на годината 50% от потребявания от България газ няма да е руски.

Петкова обаче не поясни какво ще се прави в такъв случай с излишния руски газ.

Съгласно договора с „Газпром“ България има задължението да купува 2,9 млрд. куб. м годишно до края на 2022 г. и в договора има клауза take-or-pay. Тоест и да не потребява, трябва да плати количествата. А ако ги плати, на кого може да ги продаде на тази цена? Защото България купува най-скъпо руския газ от всички останали в Европа, както отбеляза президентът Радев в отчета си. Да видим и дали ще бъде спазено друго обещание на енергийната министърка – че през октомври ще тръгне интерконекторът с Гърция. Покрай този проект, забавен повече от десет години, е ду̀шил единият от двамата екстрадирани от България руски шпиони. На прокуратурата се пада задачата да събере и представи годни за съда доказателства.

Предстоят интересни събития.

Без благодетеля си Божков футболният клуб „Левски“ е застрашен от фалит и това със сигурност ще разгневи фенове. „Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи и това ще доведе до много последствия на много нива“, посочват в позиция от „Нове холдинг“.

Трудно би се мобилизирал и протест в подкрепа на президента и/или срещу действията на прокуратурата. БСП го защити доста предпазливо, а организации като партия „Възраждане“ и движението на Мая Манолова се ангажират с по-масови протести като тези срещу безводието в Перник и на ресторантьорите срещу Наредба Н-18 за касовите апарати.

Но каквото и да стане, поне Десислава Радева ще си запази роклите.

Заглавна снимка: Иван Гешев пред журналистите, 30 януари 2020 г. Скрийншот от видеозапис по YouTube канала на Прокуратурата на Република България

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни