В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

Какво ще направите, като научите, че парламентът е назначил за пазачи на фиксинга лев–евро тъкмо Министерството на финансите и БНБ? Припомняйки си КТБ, на човек му иде да обърне парите си в евро и да хвърля сол през лявото си рамо, за да ослепеят демоните. Нали точно заради тази „охрана“ КТБ ни струва над 4 млрд. лв. …

Сега българските граждани пак ще разчитат на тях. Понеже парламентът задължи финансовия министър и управителя на БНБ да бранят курса от 1,95583 лв. за 1 евро пред финансовите министри на еврозоната и Европейската централна банка по време на  преговорите за присъединяването на България към еврото. В случай че курсът трябва да бъде променен, отказваме да влезем в еврозоната. Абе може и да бранят – ако им дадат процент от „браненето“, но истината е, че МФ и БНБ не могат да опазят нищо, ако нямат пазачи. Особено десетичната запетая във фиксинга.

И с боклуците е така. Премиерите на България и Италия – Бойко Борисов и Джузепе Конте, обещаха да се справят с нелегалния трафик на боклук. „Буквално да ги смажем (трафикантите – б.р.)“, рече Борисов. Накъдето се обърне човек, все италиански боклуци открива, последните – в бивш военен завод в Батак, вдигнаха местните хора накрак. Тази пица, ако си спомним израза на Симеон Дянков, изглежда, е за мафията и не е никак постна.

Иначе, нищо нелегално няма – само се сменят кодовете в документите, а съдържанието на контейнерите с отпадъци няма нищо общо с тях. Например балите, стоварени от месеци на площадка в Плевен и пълни с опасни вещества от Италия, са описани като неопасни. Само за 2019 г. е имало пет проверки на площадката и всички те са установили, че… няма проблем с този боклук. За други 102 контейнера от Италия, пратени пак от „Дентиче пантелоне“ на регистрираната в София от македонци „Блацион“, пише, че в тях има пластмаса и каучук – оказват се боклуци от текстил, дърво и стъкло.

Едно е сигурно – има отработен канал, в който участват митничари и служители на МОСВ, както и законодателство, снабдено с отворени вратички.

„Блацион“, регистрирана в София, е собственост на македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов, който бил доскоро директор на най-голямото депо в Скопие. След избухването на този скандал го уволнили. Дали тези двамата имат български паспорти? Защото Специализираната прокуратура е приключила разследването срещу председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), главния секретар на Агенцията и още двама души, обвинени в участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и документни престъпления. Арестуваха ги през есента на 2018 г., а ВМРО тутакси се разграничи от кадъра си – шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев. Но пък си запази Агенцията. А въпреки заключението, че издаваното от ДАБЧ удостоверение за български произход създава корупционни практики, то така и не е премахнато.

И водният режим в Перник скоро няма да бъде премахнат. Какво от това, че Столичният общински съвет oдобри вода от язовир „Белмекен“ да минава за Перник през водопроводната мрежа на София? Кметицата на столицата Йорданка Фандъкова дава гаранции, че няма да пострада подаването на вода за софиянци. И на нея не вярваме. Тя така обещаваше и за детските градини, и за мръсния въздух, но и с двата проблема Столичната община не се е справила.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземе да пусне един канал в YouTube, за да следят перничани как върви строителството на инфраструктурата, която ще им докара малко вода – пречиствателна станция и водопровод от 13,5 км от Мало Бучино до кв. „Изток“. Ето, китайци следят на живо строителството на двете болници в Ухан. Населението на град Ухан е по-голямо от това на държавата България, близо 10 милиона, и ще расте, докато България отдавна е спаднала под 7 милиона. Но пиарите на властта едва ли имат такъв полет на фантазията. А и защо? Гражданите трябва да вярват не на очите си, а на онова, което им каже премиерът Борисов от джипката. Отдавна не е имало включвания на живо от джипа през Facebook, последното беше преди около месец от трасето на газопровода „Турски поток“.

А камери, които да излъчват в реално време на сайтовете на министерства и агенции, най-добре да има навсякъде – на язовирите за питейна вода, на магистралите, които се строят. Оказа се, че ВиК операторите не отчитат колко вода вземат от язовирите с питейна вода, за да крият загубите по мрежата. Но освен загубите крият и водата за вецовете. Така през 2018 г. от язовир „Студена“ неизвестно къде са изтекли 10 милиона кубика – и други 4,2 милиона за първите 6 месеца на 2019 г.

Тази вода, която не се отчита, минала през ВЕЦ „Студена“ и се вляла в крайна сметка в язовир „Пчелина“, за да гарантира печалбите на друга водна централа, собственост на бивш министър от ДПС, установи „Биволъ“.

А перничани си ходят жадни.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни