Шест партии в парламента, две ли остават извън властта? Пророчество 2.0, което този път – така ни казват – няма начин да не се сбъдне. Защото „старите“ спасители не искаха да управляват и се наложи да изчакат „новите“.

Стари, нови, все едно. „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ ще пробват да се спогодят и да съставят правителство. (Без БСП няма да излязат сметките, а шансът „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да пробият 4-процентовата бариера не е голям.) Новото правителство ще трябва да подготви и защитава политики, на първо място, през закъснелия бюджет за 2022 г. Както е тръгнало, бюджетът за догодина може да бъде приет от 47-мия парламент през януари, след като поне до началото на декември ще се зида коалиция. Но пътят към нея съвсем няма да е гладък.

Разпределението на креслата

Традиционно подялбата на министерските постове е първият препъникамък в една wannabe коалиция. В съюз от четири политически сили, където приносът на първите две (ПП и БСП) е приблизително еднакъв според последните социологически проучвания преди 14 ноември, е важно кой ще вземе мандата. Това би гарантирало постовете на премиер, министър на финансите и на вътрешните работи.

Заявка за първите два дадоха публично Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“. Петков неколкократно заяви, че ще е по-добър в изпълнителната власт, и показа готовност да е премиер.

Ние не държим всичко да е от нас, а най-добрите капацитети да са министри. Ние ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят, и ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация. Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Време е да вкараме експертиза и знания и държавата да тръгне напред…
Кирил Петков пред „Нова телевизия“,
5 октомври 2021 г.

Василев отдавна е обявил, че се вижда като министър на финансите в бъдещ кабинет. Предвид изпълнението на Националния план за възстановяване и развитие, това ще е най-важната позиция в следващи правителства. От министъра на финансите зависи разплащането на проектите, които впоследствие ще бъдат одобрявани и от Европейската комисия, за да възстанови средствата.

Наскоро обаче заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов публично изрази позиция (лична), че няма да се съгласи Петков да е премиер:

Има морални императиви, които не трябва да се нарушават, лъжата е осъзнато решение, знаете решението на КС. Надявам се това да не е пречка пред съставянето на правителство и да има разум от всички страни. Но не би било добре да бъде предлаган. Говоря от свое име, а като се стигне до разговори, ще се правят всякакви компромиси. Етичният принцип обаче не трябва да се прескача. Там има директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание, независимо какви са му били мотивите.

Четири политически сили, двайсетина министерски кресла. Ако беше аритметична задача, е лесно: всяка ще има поне по четирима министри. В третото правителство на Бойко Борисов – коалиционно, съставено от две политически сили – имаше четирима вицепремиери; в тройната коалиция бяха трима.

Ако се справят успешно с предизвикателството за постовете, следват нови изпитания – работещ механизъм за съгласуване на решенията в коалицията. На ниво лидери или в по-широк формат, тепърва ще се решава. При тройната коалиция решаваше Съветът на коалицията, в действителност – Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, чиито указания следваше премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев. При Бойко Борисов решаваше… Бойко Борисов, коалиционният съвет беше само проформа, като отдушник на напрежение при едно или друго отхвърлено предложение на „Патриотите“.

Съвпадения и разминавания във възгледите

Съдейки по предишните два парламента, като че ли има единомислие за закриване на специализираното правосъдие. Като че ли, защото БСП хем декларираше подкрепа, хем проваляше кворума.

Различни са и възгледите по отношение на мощностите, които да заменят въглищните централи. „Продължаваме промяната“ например са изцяло за енергия, произведена от вятър, слънце и вода – никакви ядрени мощности, никаква газификация за тецовете. Също като тях, и ДБ не искат „мирния атом“ и предлагат повече ВЕИ мощности. Залагат на енергийния потенциал на Черно море, а ПП – на геотермалната енергия и проточен ВЕЦ на Дунав. БСП и ИТН имат съвпадения – харесват ядрената енергетика, само че социалистите все така държат на АЕЦ „Белене“, докато партията на Слави Трифонов държи на малки ядрени реактори. Освен това смятат, че газификация на тецовете е добра идея.

Нито една от четирите политически сили обаче няма ясен план как да трансформира въглищните райони в индустрии от нов тип, и всички се надяват на затваряне колкото може по-късно. Само че тепърва ще преговарят за дата с Европейската комисия, така че изходът е неясен.

Съдебната реформа ще е изпитание, ако правителството оцелее дотогава – или не се разпадне заради пореден „исторически компромис“, този път сервиран от БСП. Корнелия Нинова никога не е била убедителна и гласовита по отношение на оставката на Иван Гешев като главен прокурор и контрола върху главния прокурор изобщо. Като цяло, незаобиколимото участие на БСП винаги ще буди подозрения, защото старата любов (ДПС) ръжда не хваща. След толкова години извън властта социалистите за нищо на света няма да позволят сега да бъдат изтикани.

Новият парламент ще трябва да се заеме и с попълване с нови членове на стратегически важни регулатори – Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, БНБ. С изтекъл преди повече от година и половина мандат работи Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. С толкова е пресрочен и мандатът на шефа на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Не изглежда особено важна позиция, но всъщност е – макар и не така здрава „бухалка“ като изброените.

В навечерието на слизането си от власт – през февруари т.г., ГЕРБ бетонира ръководството на Комисията за защита на конкуренцията, удължавайки с нови две години 5-годишния мандат на членовете, изтичащ през юни. При наличие на парламентарно мнозинство да се върне старото положение няма да е проблем, за да бъде подменен съставът начело с председателката – верния кадър на ГЕРБ Юлия Ненкова. В 46-тия парламент ИТН се разбързаха с процедурата за номинации на управител и подуправители на БНБ, но бяха парирани. Сега това решение, особено важно с оглед на бъдещото присъединяване към еврозоната, предстои.

За първи път от години се налага толкова мащабно кадрово обновление на регулаторите, превърнати в партийни робокопи. Кой от бъдещата коалиция каква квота ще получи – това ще е предмет не само на биографии и професионален опит, но и на сделки между политическите съюзници. Винаги е било така.

Северна Македония и деблокирането на българското вето (срещу какво, кога, как) също може да скара бъдещите партньори. „Продължаваме промяната“ например иска да се гарантират правата на българите там, но без да се променя македонската Конституция. Останалите са къде-къде по-твърди и неотстъпчиви, БСП води четата. Още при юлските преговори за правителство партията на Слави Трифонов и социалистите намериха пресечни точки в позициите си за Скопие – Северна Македония в ЕС, но да спазва Договора за добросъседство от 2017 г.

А през цялото това време, докато тези проблеми търсят своето разрешение, пандемията от COVID-19 и свързаните с нея цели за ваксинация, мерки за подпомагане на бизнеси и хора, оздравяване на изтощената до смърт здравна система не си отиват.

Възможен друг сюжет

Възможно ли е сюжетът с бъдещото правителство да се развие по друг начин? ГЕРБ, ДПС и… още някой да формират правителство, след като тази седмица в bTV лидерът на първата според социолозите партия Бойко Борисов даде да се разбере, че този път няма да бърза да връща мандат, ще го задържи седмица и ще направи всичко възможно да сглоби кабинет.

И няма да се кандидатира за премиер, ще предложи „един съвсем различен кандидат за премиер“: „Абсолютно отдалечен от ГЕРБ… Както Герджиков – ние го подкрепяме за президент, но той е 100% независим от ГЕРБ. Такъв премиер ще предложа и ще му възложа да преговаря с другите партии, ще гледам да е такъв, че да може да преговаря с всички.“ ГЕРБ може и са внесли нов „мат’рял“ за банката кадри, защото настоящите „калинки“ и „тежка артилерия“ като Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Лъчо с прякор Мозъка и др. могат да бъдат само лоялни. Лидерът неведнъж се е хвалил, че е добър кучкар.

Какво каза още Борисов? Без Радев не може, но и без Борисов не може – „поне за 6 месеца да оставим нашата омраза и да не пречим на хората“. Не е разбрал, че историческото му време свърши.

Заглавна снимка: Morning Brew / Unsplash

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни