В седмицата след изборите за Народно събрание и преди президентския балотаж очевидно темата за резултатите и анализите върху тях изпълва почти цялото медийно пространство. Затова няма как и ние да я подминем. Предлагаме ви гледните точки на наши редовни автори и на гостуващи в „Тоест“ политически и обществени наблюдатели. Ъглите, под които те коментират темата, са достатъчно различни, за да ви е интересно.


Нека започнем с текста на Станислав Додов, който е едновременно отрезвяващ и пронизващ като леден душ по време на авария в топлопреносната мрежа през есента. „Когато две трети от българските граждани с право на глас нямат проект, в който да вярват, да отстояват, чрез който да се свързват, значи две трети могат по всяко време да отредят всякаква съдба за всички и тя все по-малко ще изглежда като демокрация“, пише Станислав в материала си „Непоносимата лекота на партийната политика“.


В „Тоест“ вече публикувахме няколко текста в опит да предупредим за нарастващото влияние на „Възраждане“ и потенциалните проблеми от това за политическия и обществения живот в България. Уви, вече в качеството си на парламентарно представена сила, партията ще има още повече възможности да разширява електоралната си база. Прочетете повече в текста на Светла Енчева „Как се проспа възходът на „Възраждане“.


На последните парламентарни избори подкрепата за ДПС в Турция се е увеличила над три пъти спрямо юли т.г. Венелина Попова припомня как на изборите през март 2017 г. над 17 000 гласа в Турция се преляха към ДОСТ само месец след като партията беше създадена. Откритата подкрепа на турски политици предизвика тогава напрежение в дипломатическите отношения между двете държави и обвинения към Анкара за намеса във вътрешните ни работи. „Историята се повтаря – и невинаги като фарс“, смята Венелина.


Това пък ни води директно към следващата много важна за анализ тема, а именно „Провали ли се социологията?“. Така е озаглавен материалът на социоложката Марина Лякова, в който тя разглежда причините за сериозните разминавания между предварителните прогнози и реалните резултати след отварянето на урните миналата неделя.


А утре, 21 ноември 2021 г., отново сме призовани да избираме. Без никаква изненада, до балотажа на президентските избори стигнаха действащият президент Румен Радев и основният му съперник Анастас Герджиков. След дебата между двамата в четвъртък в студиото на БНТ Емилия Милчева обобщава най-важното, което може да ви помогне, ако все още не сте намерили за себе си отговора на въпроса „Кой ви е любимият президент?“.


Нека завършим с хубава книга. Този път тя е препоръчана от Стефан Иванов в нашата рубрика „На второ четене“. Книгата, пише Стефан, би могла да доставя читателско удоволствие, но може и да е в помощ на всички онези пораснали деца, преживели раздели и разводи на родителите си, познали липсата на доброта, разговори и внимание. А заглавието е „Неспокойните“ от Лин Улман – дъщеря на актрисата Лив Улман и режисьора Ингмар Бергман. Романът е микс от фикция с автобиографични детайли и документални спомени.

Приятно четене!