„Кост от глухарче“ е от книгата на Борис Христов (р. 1945) „Вечерен тромпет“ (1977), която съдържа още няколко легендарни стихотворения на родителя на стихове, известен с красивото си отшелничество в родопското село Лещен, с отказа си от държавни отличия и с безкомпромисния си литературен и житейски стил:

Да се хвърлим в нощта, в тая мелница,
от звездите въртяна – нека ни смеле, –
като знаем колко малко живеем
и колко дълго ще бъдем умрели…

Чете актьорът Милко Йовчев (р. 1985), който обича семейството си, футбола и Алмодовар, а не обича перфектните произведения и в театъра и киното винаги търси нещо объркано: „Там някъде, в грешката и излизането от нея, намирам много истина, много живот.“ Огромна част от творческата си енергия Милко влага в независимия театър Реплика, който „не дава оценки, а преживявания“ и наесен започва ударно сезона на ново, собствено място в столицата („Искаме да сме част от създаването на новата театрална реалност в България и се борим за това…“). Мисли, че в изкуството най-често липсва не талант, а смелост.

Аудиорубриката Литературен флашмоб хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати ще публикуваме по една подбрана творба на български или чуждестранни автор, прочетена от писател, поет, драматург, преводач, художник, актьор или издател. Приятно слушане (и четене)!

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни