Правителството отчете Председателството с думите „и сме по-красиви, и сме по-добри“. Аргументът, разбира се, е удивителен и съвсем политически, както лесно се забелязва. Но ако се чудите защо ГЕРБ продължава да печели избори, отговорът е само един: заради Корнелия Нинова. Вместо да намери аргументи защо не просто Председателството не е успешно, ами и самото управление е провалено, тя реши да обвини Борисов не за друго, а за търговската война между ЕС и САЩ. Та така, ако се чудите защо Борисов печели избори – само вижте Нинова…

А пък ако се чудите защо и двамата са такива, каквито са, само си припомнете, че тази седмица ДПС внесоха още едни поправки в медийния закон „Пеевски“, които парламентът се готви да приеме. И като ги приеме, ще се превърне в поредната институция – след прокуратурата и комисията „Антикорупция“, – която ще се заеме с лъскането на образа на Делян Пеевски до пълен блясък. Става дума за онова нормативно предложение, според което медиите трябва да посочват не само реалния си собственик, но и човека, който контролира редакционната политика, без формално да е свързан с изданието. И така ще стигнем до момента, в който няма да има издание, декларирало зависимост от Пеевски. Министерството на културата, което според текстовете ще трябва да проверява истинността на декларациите, няма механизъм да провери това. Което автоматично означава, че медиите ще са декларирали независимост, а депутатът от ДПС няма да е сив кардинал. Така ще дойде моментът, в който и БСП, и ГЕРБ ще си избират Пеевски за каквото си искат, или по-точно – за каквото им каже, тъй като ще е чист като сълза.

Инак, тази седмица премина под знака на драми в патриотичния сектор. За няколко дни всеки лидер успя да се скара със своите партньори, после да изпрати прессъобщение, че са се сдобрили, което пък да даде повод на колегите му да го опровергаят. Хубавото е, че обяснението бе дадено в петък от Волен Сидеров – чакали били хората края на Европредседателството, за да могат да си се карат на воля.

Междувременно СДС си избраха нов председател – Румен Христов. Опасявам се обаче, че вотът може да се окаже невалиден, защото премина без побой, скубане и хапане – сдържаност, непривична за „Раковски“ 134.

В края на седмицата стана ясно също и каква е политиката за пътна безопасност на управлението. „Трепят се по пътищата, какво повече да направим?“, вика вътрешният министър. И е прав, нищо повече не могат да направят – всички условия за това „да се трепят“ са гарантирани.

В представите на голяма част от българите борбата с корупцията се изчерпва с излагането на корумпираните пред медиите. Значителна част от обществото е напълно обезверена и няма никакво намерение да участва в каквито и да било форми на борба с това явление. Ето защо значителен процент от хората възприемат като най-ефективна форма на противодействие подаването на сигнал за корупция до някоя медия, която да напише или излъчи репортаж. Обяснението е, че много малко хора вярват в институциите, сочи проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“.

Същата липса на вяра в българските институции се наблюдава и в Европа. И става пределно ясна от поканата, която страната ни получи за чакалня за чакалнята за еврото. Главното е, че сме повод за нововъведение – изобретяването на митично преддверие, което да допуска държавите да чакат. И второ, специфичните изисквания, поставени пред страната ни, са по-красноречиви от всяка ишиасна прегръдка на Борисов с Юнкер. „Очакваме българските власти цялостно да изпълнят реформите, наблюдавани от Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в България, в светлината на тяхната важност за стабилността и интегритета на финансовата система“, пише в изявлението на евроинституциите. Тоест… казват ни, че ще има да чакаме.

Колкото до останалите събития, те могат да се изчерпят само със съобщението, че в идеалния център на София боклукчийски камион пропадна в огромна яма.

По-добра метафора от това май е само анонсът, че Цветан Цветанов заминава на едноседмично работно посещение във Вашингтон за участие в Осмата трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни