В българския шоколад има шест лешника по-малко, отколкото в европейския, казва Лиляна Павлова – отговорничката за родното Председателство и в тоя смисъл основен пазител на стабилността в държавата. На това му се вика Европа на две скорости. Лешниците! Те – не Пеевски, не Борисов, не Цацаров, – а лешниците ни отдалечават от развитите демократични държави. Шестте лешника. Нещо като „Ледена епоха“ сме – все ни се изплъзва лешникът и той е основният виновник за всичко.

Иначе, Борисов и Нинова се скараха за качеството на храните в България. Защото те политическите сблъсъци са им това: или на тема комунизъм–антикомунизъм (със срок на годност отдавна изтекъл), или за лешници. Това да поспорят за прокуратура, за КОЙ, за корупция – не, тия въпроси не ги интересуват, или по-скоро са на едно мнение по тях. Десети ноември или респективно Девети септември и лешниците са им проблемите. Все теми жарки – и от живия живот, така да се каже.

Девет души, сред които и кметът на село Тъжа Цвятко Балабуров, са задържани по обвинение, че са предлагали момичета за сексуални услуги, предаде БНР. Групата е работила близо година на територията на столицата. Ето, умира българското село и дори кметът е принуден да си търси работа в столицата, кое не е ясно?

Няма нищо нередно в излъчените през 2017 г. огромно количество реклами на лото и лотарийни игри по bTV и Нова телевизия, които продължават да заливат аудиторията с „игри на щастието“ в часови пояси, в които и децата ги гледат. Това става ясно от отговор на Държавната комисия за хазарта до медиите. Ама разбира се, че няма нищо нередно. И три милиона души да търкат листчета като обезумели също е добре. За нечии джобове.

В този смисъл, крайно време е лотариите да изобретят билет „Спечели диплома“. Така търкаш листче и ако си много усърден, ти връчват (естествено, пред телевизионни камери) диплома за образование. Впрочем това ще е естественото продължение на идеите на вузовете за зарибяване на студенти. Някои от новите решения за привличане на учещи са: намаление на таксата, отстъпка при довеждане на приятел, запазване на място в любима специалност или пък специална стипендия – това са само част от бонусите. Други учебни заведения пък действат направо с „подкупи“ и подаряват лаптопи, таблети, почивки в български курорт, та дори и екскурзия за двама в чужбина, съобщава вестник „Сега“. Затова какво по-логично от лотария „Спечели диплома“? Не на последно място – практиката може и да е стара. Само като види човек юристите в парламентарната Правна комисия, със сигурност си мисли, че са си взели „вишото“ от някоя лотария…

И още образование: фейлетоните на Алеко Константинов, както и целият Емилиян Станев може да отпаднат от учебниците по български език и литература. Това става ясно от новите учебни програми, които Министерството на образованието и науката публикува за обсъждане. Идеално – Алеко Константинов няма никакъв проблем да го изхвърлим, та той не е бил достатъчно патриотичен. Виж, ако е някоя история за потури и родовите ценности, досега няколко патриоти да са разкъсали ризи драматично. Но Алеко, който ги обрисува и осмива, не им е проблем да го няма. Без него ще са по-героични.

И ще са героични пред онези прогресивно обедняващи българи, чийто брой се покачва пета поредна година. Според Националния статистически институт.

Иначе – да, лешниците са ни проблемът.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни