Теодор Ушев (р. 1968) е разказвач, който по-често си служи с образи, отколкото с думи, като и в двата случая се влага изцяло и с плам. Това особено личи в неговия „Манифест на кръвта“ – житейска равносметка, която първо гледахме като филм, а сега ще чуем и като прочетен от него текст. От двайсетина години Тео живее в Монреал, но връзката с българските му приятели е непрекъсната и плодотворна – Котарашки („Демони“, „Сомнамбул“), Георги Господинов („Сляпата Вайша“ и късометражката по „Кристин, която маха от влака“ в омнибуса „8 минути и 19 секунди“), Владислав Тодоров (след като нарисува корицата на „Пумпал“, Тео се зае и с екранизирането му), изложбата „Като в тъмно огледало“.

Аудиорубриката Литературен флашмоб хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати ще публикуваме по една подбрана творба на български или чуждестранни автор, прочетена от писател, поет, драматург, преводач, художник, актьор или издател. Приятно слушане (и четене)!

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни