Цената на бездимните цигари ще се увеличи от 5,50 на 10 лв. Двойният скок е заради предложение за законова промяна от група от 64 депутати от ГЕРБ и „Обединените патриоти“. В проекта е записано, че акцизът на стиковете за бездимни изделия се изравнява с този на обикновените цигари от 1 октомври. Ако поправката бъде приета, България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари. Не, не, не – ГЕРБ и „Патриотите“ не работят лобистки. Не, те не работят за Пеевски. Нито за Пещаците работят. Само се грижат за здравето на нацията.

За здравето на нацията е загрижен и вицепремиерът Валери Симеонов. Развива лобистка дейност за Пирин в ЮНЕСКО. Да има повече лифтове, човекопоток, физкултура. Само грижа е в основата на всички управленски решения. Властта затова отложи и гледането на мерките срещу хазарта, за да не взема мечтите на народа. Защото Захари Бахаров така каза.

И ето затова, заради тая грижа, „Воля“ гласува в петък с мнозинството срещу вота на недоверие. Защото без това правителство България е заникъде.

Впрочем добре че е мнозинството в парламента, та не се прие наистина популисткото предложение на Корнелия Нинова Народното събрание да работи и през август. Понеже те закони нямаше да приемат, ама колко глупости щяха да се изговорят…

Но пък то кой ли щеше да разбере, че се говорят дивотии, при положение че социологическо изследване показва същностни неразбирания сред избирателите. Ето едно: над 40% от българите подкрепят присъединяването на страната към еврозоната. Парадоксално едва 22 на сто са съгласни еврото да замени лева – едно от основните задължителни последствия при влизане във валутния съюз. В този дял влизат и близо половината, които са отговорили положително за присъединяването на страната към валутния съюз. Парадоксалният резултат от проучването се обяснява с неразбиране за това какво представлява еврозоната. „Част от гражданите вероятно не си дават сметка, че членството в еврозоната е свързано със замяна на лева с еврото, и са склонни на абстрактно ниво да одобрят всичко „европейско“, но не приемат практическото му приложение в страната“, казват авторите на изследването.

И всъщност наистина – ако у нас се правеха причинно-следствени връзки, можеше ли според вас Валентин Радев да бъде министър на вътрешните работи, или щеше да бъде стендъп комик. Ето, в петък той отново показа странното си чувство за хумор. За поредния избягал от ареста – става дума за предпоследния случай преди няколко дни в Пловдив, а не за последния от вчера във Враца. Та… вместо да коментира мерките за сигурност и прочее, Радев заключи, че арестантът бил здрав и смел: „Много смело, жив и здрав да е. Здраво момче, щом е скочил и нищо му няма.“ Иначе в бягствата нямало нищо драматично. Ами прав е министърът – драматично няма, комично е.

И още: Бойко Борисов – този европредседател, тази еврозвезда (ако четете едни определени издания) – всъщност трябвало да обясни на европейските лидери … къде се намира България.

На тях обаче хич не им и трябва да знаят. Важното е да са осведомени, че всичко тук е стабилно. А стабилността се подготвя за още един свой бранител. И не, той не е политик. Бъдещият заместник главен прокурор ще бъде настоящият шеф на Спецпрокуратурата. Съвсем по калъп на Цацаров. Или както предположи „Капитал“, видно е, че се готвят рокади в обвинението, а именно – главният прокурор да се преквалифицира в конституционен съдия, щом започна раздвижване на постовете…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни