Идва краят на Председателството и премиерът Бойко Борисов отново започна да говори за оставки. Този път – защото нямал остров. Колкото до формалния повод, той е спряно предаване на Милен Цветков в Нова телевизия, посветено на информация – според Борисов невярна и фалшива, – че си е купил гръцки остров. С поредица обяснения, че не цензурира никого, той заяви, че ако се докаже, че имал остров, щял да подаде оставка. Но вие не се безпокойте. Първо, Борисов ще си измисли за какво да подаде оставка, когато реши, но цял мандат така и няма да изкара. По традиция. И второ, отдавна няма нужда той или екипът му да цензурира. Просто на централни места в медиите са инсталирани негови верни кучета. И пиле не може да прехвръкне, камо ли пък тема за остров.

Всъщност на премиера хич не му трябва да си купува остров. Та той си има цяла държава. Съвсем безплатно.

Междувременно БСП рязко се развълнува от темата за свободата на медиите. Както изневиделица социалистите „се съгласиха“ с ГЕРБ преди месец, че класацията на „Репортери без граници“ е манипулативна, така днес я ползваха за аргумент колко лошо било положението със свободата на словото. Най-вероятно и Борисов, като падне от власт, ще цитира неправителствената организация. Тогава вероятно ще сме вече извън класацията. Просто няма да има мерни единици за нас.

А като стана дума за свободата на медиите, здравната репортерка в БНТ се оказа с отнет здравен ресор. На печелившите – честито.

Кабинетът „Борисов 3“ се отрече от решението на кабинета „Борисов 1“ за АЕЦ „Белене“. И вече от корупционен гьол той е перспективен. Впрочем той пак изглежда да е корупционен гьол. Всичко зависи от това кой ще се къпе в него.

В тоя ред на мисли съвсем естествено идва информацията, че малкият брат Динев взема най-високото държавно отличие. Ако се чудите как е натрупал парите си… Точно като Рокфелер, както отбелязва „Клуб Z“. През 1988 г. двамата братя взели заем и построили първия си хотел, нещо като пансион. С идването на демокрацията го продали, а с парите построили два. И така неусетно станали собственици на редица сгради, хотелски комплекси и вилни селища на много места по Черноморието, в Пампорово и няколко големи български града, а след това и по Румънското Черноморие. Днес в бизнес империята на братя Диневи има над 50 дружества, които извършват разнородна дейност. През 2006 г. село Свети Влас стана град. А малко след това братята построиха яхтеното си пристанище.

И още: в България корупция по високите етажи на властта ня-ма. Поредната оправдана за подобно обвинение е депутатката от БСП Светла Бъчварова.

Денят ни поднесе още информацията, че 81% от българите много харесали Европредседателството, но 26% не могат да кажат защо им се е сторило успешно.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни