От месец юли в „Тоест“ материалите от седмицата ще се публикуват в събота сутринта. Целта ни е не да избягаме от работа, а да се опитаме да я направим по-стойностна, по-четивна и гледаема. Разбира се, това решение има и дълго обяснение, но краткото е следното:

От създаването си проектът „Тоест“ бе замислен като медия, която да обяснява новините. Ние нямаме щатни сътрудници. За да назначим на постоянен договор журналисти, които всеки ден да произвеждат уникално съдържание, трябват заплати. Съответно трябва финансиране, което до този момент не можем да достигнем предвид трудния модел, който сме избрали да следваме, а именно – да разчитаме единствено на читателската подкрепа.

Затова дотук работихме и ще продължаваме да работим с нещатни сътрудници. Което ще рече, че всеки от тях има своя друга работа, а трудът за нашето издание е екстра усилие. За да ви представяме още по-качествени материали, а не да правим компромис с най-важното, е необходимо всеки от нас да има време, в което да подготвя онова, което има да каже.

Междувременно екипът ни работи по нов дизайн на сайта, който се надяваме да бъде още по-приятен и удобен за читателите. Със седмичното издание ще се стремим да създаваме по-фокусирани и задълбочени материали, да започнем да правим разследвания и оттам да добием повече увереност, за да ви поискаме абонаменти. Или да спечелим доверието и подкрепата на още читатели, за да може проектът да се закрепи по-устойчиво.

Дали ще успеем, предстои да разберем. Едно е сигурно обаче – твърдо решени сме да продължим с усилията, да експериментираме с различни модели и формати, но да поддържаме „Тоест“ жив възможно най-дълго време.

Искрено ваши
Ан, Влади, Йовко и Лина