Президентът Румен Радев се усъмни, че „закупуването от „Инерком“ на енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България е схема за скрито придобиване“. На Радев ли, на създателя на речите му ли не му харесвало да наричат „банална сделка“ нещо, свързано с националната сигурност. И с изборите, бих добавила.

Цветан Цветанов пък запя „министър Петкова не изгоря като бушон, за да предпази някой друг“. И от ГЕРБ дадоха да се разбере, че почивката за Теменужка свършва другата седмица, когато няма да ѝ гласуват оставката.

Празният стол на Теменужка толкова възбуди Волен Сидеров, че реши превантивно да спре Делян Добрев към министерския пост. По Нова телевизия обясни, че „Делян Добрев е най-уникалният случай в българския парламентаризъм“. Според атакиста Добрев е незаконен депутат.

Ще речеш, че е Коледа и стават чудеса. А и само по Коледа Ахмед Доган излъчва посланията си. В тоя сняг Доган привика депутатите си да си говорят за три милиона абонати на ЧЕЗ и тяхното бъдеще. Притеснен е Доган за службите, не за тока. А може и за власт да си поговорят, защо не!

Бившият шеф на НСС по времето на Иван-Костовото управление Атанас Атанасов се опитва да каже нещо, но не е ясно как ще продължи изречението си. Засега каза, че в НСС „Върбаков е бил познат заради афера с фалшиви телефонни импулси, които източвали БТК“.

В това време Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е превишила функциите си и е убила над 100 птици, които са били под карантина в Софийския зоопарк. Усъмнили се, че има птичи грип. Столичният зоопарк е обжалвал в петък решението на Агенцията, съдът е казал да не ги убиват, но малко след това БАБХ влиза и убива. В „Медиапул“ са имали не разговор с говорителката на БАБХ, а цял радиотеатър. Първо е казала, че „изобщо никой не знае, че съдът се е занимавал с това“. Сега вече, като знаят, ще обжалват. После е казала, че нейната позиция не е позицията на БАБХ, ако и да е на работа. А накрая Министерството на земеделието е обявило проверка. Дано им простят птиците!

Ние едни птици не можем да опазим, пък какво остава да предпазим деца от хазартни бесове. И все пак Националната мрежа за децата е подала сигнал до институциите срещу рекламния клип на една хазартна игра, в който участват гимнастички.

Раз, два, три… на четвъртия път ТО почна. Специализираният наказателен съд започна делото за „източването на КТБ“. 18 подсъдими има по това дело, обвинителният акт е 10 000 страници. „Труд“ обаче отсега казва, че адвокатите на Цветан Василев са поискали отвод на един от тримата прокурори – Даниела Начева. Според тях синдиците на КТБ не могат да прочетат всички томове по делото и за 7 дни да напишат гражданския иск. А защо срокът е 7 дни, а документите – 10 000 страници?

Остава едно нездраво усещане, че в здравеопазването работят само „познати“ на прокуратурата. Прокуратурата внесе обвинителен акт в съда срещу Илко Семерджиев. Заплашвал е – според прокуратурата – директорката на Изпълнителната дирекция по лекарствата Асена Стоименова с уволнение, ако не назначи за заместник негов човек.

А в НЗОК сложиха временно д-р Йорданка Пенкова. Като шеф на Здравната каса в Шумен е осъждана през 2013 г. за конфликт на интереси. Била сключвала договори от 2005 до 2012 г. с частната клиника на баща си и сестра си. Изплатила на фирмата им общо сумата 163 065 лв. Трябва да се вярва в доброто у човека. Ако Здравната каса не даде пример, кой друг?

В Поморие морето отнесе плажовете. А в Несебър е стигнало до хотелите. Но това не е новина, защото депутатите са по-голямо бедствие от бурята – през годините те преместиха първата линия на хотелите толкова близо до морето, че и буря не може да го стори така добре като тях. В община Малко Търново няма ток в няколко села вече 24 часа. Но това е от бурята, не от Гинка.

Премиерът изпрати правителствения самолет до Тимишоара да прибере закъсали пътници, изоставени от нискотарифна компания.

Въпреки бурята писмата в БСП пристигат. Най-напред Евгени Кирилов публикува във в. „Дума“ писмо с обръщение: „Истанбулската конвенция. Стига, Сергей, спри се! Остави на мира БСП!“ Станишев от сърцето на ПЕС му отговори с „Драги Евгени“. Първо си рекат „драги“, пък после сеч в писмото – до кръв. Станишев е забелязал, че шест жени са убити от началото на годината от своите мъже или партньори.

Докато насилието върху жени продължава, Гранична полиция иска да снима на повече места. И тъй като са ѝ малко трафикантите по границата, поискала е да снима и в „полицейски зони“. Например когато имало струпване на много хора.

Над 41 млн. лв. ще дадат за центрове за социални услуги на лица с увреждания и възрастни хора. До 13 март приемат предложения как да бъдат деинституционализирани хора. Преди това даваха пари да ги институционализират, сега – да ги деинституционализират. И така – докато свят светува.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни