Минути преди да започнат дебатите по вота на недоверие в парламента заради провала на правителството в сектор „Сигурност“, арестант скочи от следствения арест в Пловдив… по време на разпит. И избяга. Добре че тая работа се случи в Пловдив, защото поради предстоящата „Европейска столица на културата“ може да му викаме арт инсталация. Също както последният избягал затворник не беше точно избягал, а само се бе „отклонил“. Впрочем ако във всеки град наричаме бягството от правосъдието по различен начин, ще сведем случаите до един-два годишно, което пък ще е безспорен успех за статистиката. Според същата тая статистика всичко със сигурността си било тип-топ.

Може би по тая причина ГЕРБ отказаха да защитят правителството в дебатите по въпросния вот. Така де, то като всичко си е супер, какво има да му дебатират. Друго си е Цветанов да излезе и да се похвали пред репортери в парламента, които не смеят един въпрос да му зададат.

Може би и затова репортерките напускат големите национални медии. Защото и да питат – няма особено значение, нали трябва да има кой да го излъчи. Вероятно и Милен Цветков със сваленото предаване в последния момент от ефир си мисли същото. Ако не е съгласен – винаги може да иде да подготвя лайфстайл предаване с Цолова. На тоя фон журналист от германската обществена телевизия ARD препоръча на Меркел да подаде оставка. Видяхте ли каква е разликата между Меркел и Борисов сега…

Но пък като споменахме Борисов, някак не можем да пропуснем неговия коментар по несъстоялия се дебат по вота на недоверие. БСП поискали вота… защото ги било яд. Вероятно и кореспондентката на „Файненшъл Таймс“ я е доядяло, че той отишъл да гледа мач, а тя трябвало да работи, та затова го съобщи в Twitter.

И още по темата „Сигурност“: заместник-министър на вътрешните работи заключи днес, че по ромите в Ботевград не било стреляно, а трябвало. Изказването все едно е излязло от устата на съпругата на Томислав Дончев, но не е. Хубаво е, че има сподвижници. Още малко – и ще вземе властта вместо мъжа си.

Междувременно, докато дъждове и бури заплашват страната, Пътната агенция любезно предупреди шофьорите да карат внимателно по автомагистрала „Черно море“. Никой не уточни, че тя е дълга цели 6 километра.

Впрочем в разгара на най-големите търгове в този ресор (за около един милиард лева), министърът на регионалното развитие Николай Нанков направи рокада в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), чиито мотиви изглеждат неясни. За шеф е назначен почетният председател на Строителната камара Светослав Глосов. Досегашният председател на Управителния съвет Дончо Атанасов остава в управата на Пътната агенция, където беше и преди.

Светослав Глосов е свързан с едрия капитал в строителния бранш, макар да е бил собственик на малки строителни компании и управител на средно големи. Освен това една от фирмите на Глосов – „Болкан Кънстракшън“, участваше заедно с „Водстрой 98“ в търга за доизграждането на газовата връзка с Румъния, но не успя да спечели поръчката. Това беше по времето, когато „Водстрой 98“ се контролираше – ха, каква изненада! – от Делян Пеевски, по думите на собственика на КТБ Цветан Василев, но депутатът от ДПС отричаше. След това и премиерът Бойко Борисов каза, че има „витаещи съмнения“, че зад „Водстрой 98“ стои Пеевски.

Иначе, Финансовото разузнаване излезе с доклад. Ноторно известни били българите, които имали офшорни сметки. Ще попитате какво следва от това, когато става дума за обществени поръчки или концесии. Отговорът също е ноторно известен – нищо.

И последно за деня: и на хакери не случихме очевидно. Според премиера Борисов, ако нашите хакери били като тези в САЩ, щели да са богати. А то какво, той като главен секретар на МВР от началото на века ги изловил да точат дебитни карти. Тия мисли му се въртят в главата на технологично изложение през 2018 г.

Мащаби. Едни си имат Кристо, други – арт инсталация от следствието в Пловдив…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни