Значи, не стига, че трябва да председателства Европейския съюз, докато тече Световното, ами и извънредни срещи за мигрантите му сложили. Ето затова българският премиер Бойко Борисов предпочете да напусне раздумките на „Европа на първа скорост“, защото имаше мач Япония – Сенегал. Ами така де, лидерите няма да го питат него и той си знае, че е „втора предавка“ – по-добре да си гледа футбола. После, така или иначе, ще му кажат какво да прави. А и като цяло – да му се махат от главата бежанците, има спорт да гледа. Така изглежда горе-долу ситуацията с вчерашната неформална среща в Брюксел, която Борисов напуснал, за да гледа Мондиала, а тая му страст не остана незабелязала от кореспондентката на „Файненшъл Таймс“ в белгийската столица.

Даже по-добре Председателството да се отмени до второ нареждане, че да свърши Световното. То е веднъж на 4 години, няма как да го разваляме с формалности. Освен това и да го прекратим по-късно, няма да е лошо. Ако се информираме от Пеевските медии, толкова работа е свършена, че сме преизпълнили петилетката.

Междувременно девет европейски държави създават общ отбранителен механизъм. България, естествено, не е сред тях. Защото много мачове преди това са изгледани. И много време е пропуснато. Ама нищо, важното е, че министърът на нашата си отбрана Каракачанов опитва да просвещава господата, дамите и „джендърите“ по ромския въпрос.

А пък съпругата на вицепремиера Томислав Дончев поема от него щафетата и се обръща към „хелзинГския комитет“. Лошо няма – в България публичната среда отдавна не цени грамотността на изказващите се. Все пак (на всички нива) – стадионът винаги е по-важен… Ако се запази политическата ситуация в България през следващия мандат, Дончева има доста по-големи политически шансове за вицепремиер от мъжа си.

В тоя ред на мисли е и последната изява на президента Румен Радев, който се заема с физкултурата. Държавният глава, съвместно със специалисти, преподаватели, треньори и спортни дейци, ще инициира създаването на Обществен съвет по физическо възпитание и спорт към президента, гласи прессъобщение. Чудна идея – да превърнем „коремното“ (което той владее) в политическа идеология. А слоганът на новата инициатива ще е „Всяка мозъчна клетка – мускулно влакно“. Най-вероятно и Борисов ще бъде поканен за патрон. И двамата се вписват.

А като заговорихме за мисловна дейност… Няма как да пропуснем изявата на правосъдната министърка Цецка Цачева от понеделник заран. Значи, заради избягалите затворници в София има наказан. И това е шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. От директор той е станал… заместник-директор. Ето това се нарича стабилност и политическа отговорност.

И още: докато копаем магистрали, опъваме и кабели, вика министър-председателят. Така ги разбира той технологиите. Като работници с червени потници, които копаят канал. Тия открития ги прави, докато няма мач. После е зает.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни