Конституционният съд (с четири особени мнения) реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Ако се плъзнем по плоския хумор, може да заключим, че побоят над жени и деца е ценност на Конституцията. Но няма да го сторим, защото казусът е друг: държавната институция, която трябва да пази духа на закона, се оказа подчинена.

Всъщност ние винаги сме го знаели – Конституционният съд не за пръв път взема политическо решение. Но този път то е манталитетно и поставя България в нецивилизования свят. Впрочем в петък в Благоевград една жена бе убита, а дни по-рано пък дъщеря ѝ е била пребита. Но важното е, че джендърът няма да ни полази. Също и че изпълнявайки мерзката политическа поръчка, за която се знаеше още преди два месеца, пазителите на правото спасиха Борисов, тъй като в противен случай мнозинството на ГЕРБ трябваше да приеме „джендърите“, защото това дели цивилизования свят от другия – нецивилизования.

Още един щрих: всички наши съседни държави са ратифицирали Конвенцията. Добре че строим огради за бежанци и диви свине, че инак някой джендър може да дойде оттам.

А в парламента се биха. „Патриотите“. Дали наистина са си дърпали плитките, никой не е видял, но пък наред с това и никой не видя как ГЕРБ призна, че приема лобистки закони. Става дума за поправката „Домусчиев“ в Закона за приватизацията, от която хората на Борисов се отказаха след вето на президента Румен Радев. Ама кой да се занимава със самопризнанията на властта, като може да се вглежда в юмруците ѝ?

Като стана дума за ветото на Румен Радев – явно и за него има добри и лоши олигарси. На поправката „Домусчиев“ наложи вето, на закона „Златев“ за горивата – не.

Колкото до всичко останало: навръх рождения ден на Делян Пеевски разбрахме, че той е навсякъде, където има работа. Поне така твърди колегата му Хамид Хамид. По тая логика обаче в парламента работа няма, защото Пеевски хич не се появява в легислатурата. А и то си е съвсем ясно къде се върши работата в България – в хотел „Берлин“. Сигурно и доста снимки на усърдни работници има…

И още: Корнелия Нинова представи „Визия за България“ на БСП. Това малко преди политическа топновина да стане къде ще пее „яката дупара“ – на Бузлуджа или на празника на Варна, организиран от кмета от ГЕРБ Иван Портних. Та… Нинова предложи изобщо да не се занимаваме с въвеждане на еврото и обяви курс право към Вишеград. Супер – БСП предлагат направо да излизаме от ЕС, а ГЕРБ нищо не предлагат, чакат някой с ишиас да ги прегърне пред камерите.

Колкото и до ГЕРБ, и до БСП, както и всички останали партии, те не видяха нищо нередно в това от страниците на медиите си Пеевски да препоръчва на bTV да се освободи от журналиста Светослав Иванов. И да, за тях в това няма наистина нищо смущаващо, защото и те ще бъдат облагодетелствани.

Като заговорихме за облагодетелстване пък, незнайно как се сетих за хамлетовския въпрос на кмета на Царево Георги Лапчев: „Дюната дюна ли е?“ Тук, разбира се, има поле за още подобни питания: морето море ли е, рушветът рушвет ли е?

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни