Ехото от края на този политически сезон у нас може да отзвучава дълго. То е нагнетено с потенциал да навреди на поколения след нас. Критичният петък затръшна оглушително поредната врата пред надеждите за еволюция на тесногръдието и социалния интелект на България и българите.

Конституционният съд очаквано за мнозина гласува в съзвучие с истерията, създадена около Истанбулската конвенция, обяви я за противоконституционна и подчини прагматичността на правото на заблудите на общественото мнение. Изводите, които следват от това, са страшни. Но най-страшният е, че Конституционният съд се самоуби, принизявайки се до химическо почистване на кирливите ризи на родния политически театър. Оттук нататък е възможно всичко и пречки пред свободното падане не останаха.

Още по темата за решението на Конституционния съд относно Истанбулската конвенция прочетете в текста на адв. Христо Христев.

„Гледай Полша – мисли за България“, пише Анастас Пунев в материала си за тази седмица. Докато го четете, мислете наистина за тази България, в която държавата е напълно разглобена и липсва база, на която да я съградим отново. И колко тихо го позволихме.

Полина Паунова с коментар за услужливата кухненска свада, която „Патриотите“ създадоха, за да бъде заглушен истинският скандал, а именно признанието на ГЕРБ, че са гласували лобистки закони в полза на близки до себе си бизнесмени. Не пропускайте също обзора ѝ на политическата седмица за рубриката „Вместо новини“.

В същия тъжен петъчен ден излезе и последният брой на вестник „Култура“. Независимо дали сте били, или не сред неговите читатели, всички ще усетим липсата му. Заради зрелостта на 60-те му години и мъдростта на последните 20. И най-вече заради куража да говори открито. За дългия и трънлив път, чрез който културата променя обществото, разказва Чило Попов с емоционалното си съпреживяване на изложбата на Тодор Цонев в Дома на хумора и сатирата в Габрово.

През изминалата седмица именно ВМРО, които бяха активен генератор на истерията и димките около Истанбулската конвенция, обявиха, че ще се борят с фалшивите новини със законопроект. Затова – докато още можете да четете каквото сами прецените – в рубриката „Аз, киборгът“ Йовко Ламбрев ви подсказва един полезен и подценяван интернет инструмент за следене на новини.

Като изключение от седмичния ни ритъм, в понеделник ще публикуваме извънреден обзорен материал на Венелина Попова за събора на БСП под връх Бузлуджа.