Няколко дни преди да замине за Москва, българският премиер Бойко Борисов държа прочувствена реч, която трябваше да представи изненадата му от „истерията“, породена от плана за рестарт на АЕЦ „Белене“. Не стана особено ясно защо министър-председателят е тъй шокиран от реакцията на обществото, при положение че именно той спря строежа на централата с аргументите, че е неизгоден, провален и корупционен проект. „Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен“, коментира Борисов акцията срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ във вторник пред Министерския съвет. Е, той спести в изявата си информацията, че точно след седмица отива в Москва, а една от обсъжданите теми с Путин ще бъде именно „корупционният проект“, който сега премиерът ребрандира едва ли не като стратегически.

Извън това пък партията му беше впрегнала „тежката си артилерия“, както е позната Десислава Атанасова. За да изтъкне величието на премиера и да неглижира функциите на президента Румен Радев, тя направи най-голямото самопризнание. По думите ѝ пред „Нова телевизия“, държавният глава подгрявал в Москва за посещението на Борисов. Ако се съди по прокремълските позиции на Радев и ролята му на „адреналинка“, отредена от ГЕРБ, какво ли ще направи Борисов в Русия?

Междувременно Европейският съюз за четвърти път отряза страната ни за еврото. България не е готова да приеме еврото, гласи заключението от сряда на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, които на всеки две години са длъжни да изготвят конвергентни доклади за напредъка към еврозоната на страните, които са извън нея. Подобно на Еврокомисията, ЕЦБ също посочва проблемите с корупцията, настоява за независима и ефикасна съдебна система, както и за независимост на Централната банка. Макар че тези условия не са сред формалните критерии за присъединяване към еврозоната, очевидно са пречка пред амбициите на българското правителство да осъществи пробив в тази посока по време на европредседателството си.

Всъщност обаче „съдебната реформа в България успешно завърши“, антикорупционният орган работи най-прозрачно, естествено, а прокуратурата не държи съда в подчинение. Така изглежда ситуацията, ако слушате Борисов. Ако слушате Брюксел – далеч не е така. Но няма значение, сега едни определени медии ще обяснят не че страната ни не е готова за еврото, а просто така сме напреднали, че еврото ни е под достойнството. За тия медии класацията на „Репортери без граници“ не е нищо повече от една лъжа…

И понеже у нас „съдебната реформа успешно завърши“, днес стана ясно, че след намесата на Главната прокуратура е спряно разследването срещу главния архитект на София Здравко Здравков. Отлично. Нека после Меркел прегръща Борисов. Тя, любовта, не пречи на обективната статистика, за която страната ни се грижи да я захранва с христоматийни примери…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни