Не прокопсаха в тоя Пазарджик. Първо лъвчетата не получиха. Сега изглежда, че и Гинка няма да вземе ЧЕЗ. Макар да не е сигурно второто. Защото накрая Гинка от Пазарджик може и да придобие електроразпределителното дружество, но пък нейната дългогодишна позната Теменужка Петкова вече не е министър. Иначе, прав е премиерът Бойко Борисов, който каза, че „всеки има познати“, след като прие оставката на министърката си. Да де, ама не на всеки познатите регистрират фирма и няколко месеца по-късно купуват милиарден енергиен бизнес, от който зависи 1/3 от страната.

На този фон, вместо като истински опозиционен лидер Корнелия Нинова да насочи всичките си сили да разбере КОЙ седи зад Гинка, дето обра теменужките на правителството, социалистката се зае да национализира ЧЕЗ…

Докато това се случва обаче, определени издания стръвно се занимават не с подробности по един от най-големите политически и икономически скандали, а с близките отношения между Борисов (който, разбира се, нищо не е знаел за Гинка – нямаме съмнение) и шефа на ЕК Юнкер.

Не знаем КОЙ се крие зад Гинка от Пазарджик, обаче със сигурност знаем, че КОЙ стои зад новия шеф на Камарата на строителите в България. Новият началник се казва Илиян Терзиев. Поредица не особено сложни проверки го свързва директно с фирмата „Сиболе Сървисис Инкорпорейтид България“, която е собственост на панамска офшорка. Именно през „Сиболе“ беше проведена една от важните атаки на депутата от ДПС Делян Пеевски преди затварянето на КТБ – с иск за несъстоятелност и с назначен от съдия Румяна Ченалова временен синдик беше овладяно ключовото дружество на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев ТЦ-ИМЕ, чрез което се контролираше и през което минаваха голяма част от средствата за мрежите му от фирми. Така де, вече дори не правят и опит да се скрият. Което е показателно и за всеобщото поведение на изтръпнал крак, придобито и от държава, но и от граждани.

Може би обаче изтръпналите крайници не са българската диагноза. Ако прочетете, например „Щастливата история на Елена фон Месинг“ в „Капитал“, става ясно, че изходът вече отдавна е летален. Защото само в една отдавна издъхнала държава дори някой да бъде предаден на съд за прането на 1.6 млрд. лв., да са блокирани 23 млн. лв. от сметките на фирмата му от Комисията за незаконно имущество, да е осъден на 10 години затвор на първа инстанция и да е задържан под стража, той все пак може да си получи и парите, и свободата. От текста става ясно, че… Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (изписването на цялото име не е случайно) всъщност май се занимава не с отнемането, а с подаряването му… на мафията.

Но да не си помислите, че държавата не работи, буксува, а управлението е формално и декоративно? Нищо подобно. Ето днес Цветан Цветанов и Волен Сидеров пиха кафе, после се здрависаха, за да покажат, че крамоли в управлението (за които самите те говореха) всъщност нямало. Сидеров обясни, че Цветанов не бил комунист, а само комсомолец, а Цветанов от своя страна се ангажира засега ГЕРБ да не заменят „Атака“ с „Воля“, каквато възможност допуснаха по-рано през деня. Всички се обединиха около стабилността и я прогласиха отново официално. Договориха се също…. да не се обиждат през медиите. Висок политически дебат тече, вижда се. Съвсем на нивото на Пазарджик и Гинка.

Затова пък Воля използва политическия калабалък, за да внесе поправки в Изборния кодекс, които да изключат десницата от технологичната част на процеса. Хвала! Така се заслужава място в управляваща коалиция. Така се проправя и път тихомълком да бъде отменено електронното гласуване.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни