Имало балон в застраховането, констатираха всякакви отговорни кадри. Ама да внимават тия граждани къде си дават парите, парите са си техни, отговорността – също. Държавата отговаря за късмета. Ето, каза ви го премиерът: „Ако имаме късмет, ще тръгне Търговският регистър“. По всичко личи обаче, че сме Марко Тотев.

Добре обаче, че България не е на три морета, а само на едно. Иначе щеше да ги бетонира всичките. Ето, вижте какво се случва с плажа Силистар – Общинският съвет в Царево взе решение да го застрои.

И ако има нещо по-скандално от това решение, то това е реакцията на премиера Бойко Борисов по случая. Часове след като стана ясно за гласуването, той нареди на кмета на Царево Георги Лапчев „да не изпълнява решението на Общинския съвет“. Според партийния пресцентър премиерът е възложил решението да не се изпълнява „до пълното убеждаване на обществеността в правотата му“. В резултат кметът в събота ще дава пресконференция на разклона за Силистар…

„Аз съм инструментът, който разпределя порциите на властта“, беше казал Доган и това предизвика скандал. С реакцията си Борисов показва, че е усвоил всички прийоми на почетния председател на ДПС, и с радост заменя всички възможни държавнически решения (дори и неправилни) с партийни. Това преди няколко десетилетия е било облечено в конституционен член 1. Сега не е нужно.

Ако имахме нормална държава, общинарите нямаше да се опитват да застроят един от малкото плажове без бетон. Ако имахме нормална държава, министър-председателят нямаше да си помисли да „задържа“ или отменя решения на друга легитимно избрана власт. Уви, обаче… нямаме късмет.

Ако бяхме също нормална държава, вместо да събират подписки в защита на уволнен чиновник, журналистите щяха да задават въпроси на Борисов. Но ето, тази седмица демонстрираха, че и те, като всички останали, предпочитат да искат от него неща, вместо да го разкъсват с въпроси. За уволнения министерски пиар става дума, който, защото бил „много добър човек“ според част от репортерската гилдия, не може да е ударил тяхна колежка. Или и да го е сторил – голяма работа, то било неволно.

Скандалът с чумата тръгна отново. В общи линии се каза същото, каквото и предишния път. Само тоя път вълчата урина пропуснахме.

Друг скандал също си продължава – между Валери Симеонов и Волен Сидеров. Този път се скараха за новата шефка на Агенцията по вписванията. Но то вече не е важно – не защото темата не е важна, а защото тия скандали остават на ниво прессъобщения. Иначе коалицията е стабилна. Виждаме.

Стабилна е и всеобщата гнус, в която живеем. Но сега е малко по-ведро, защото е лято. Националната лотария пак е най-крупният рекламодател, а пенсионер даде на измамници над 40 000 лева.

Като цяло, всичко си е същото. Само дето вече знаем, че късметът е официална държавна политика и на повече не се и надяваме.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни