За ужас на премиера ни, късметът напоследък го заобикаля от разстояние. Беше казал, че „ако имаме късмет, Търговският регистър ще заработи до края на седмицата“. Уви, не заработи. И така влязохме в третата поредна седмица, в която бизнесът в държавата е на трупчета. Повече за премиерския „късмет“ прочетете в тазседмичния политически коментар на Полина Паунова, както и редовния ѝ обзор за рубриката „Вместо новини“.

Най-коментираният казус през отиващата си седмица обаче не е неработещият Търговски регистър, а случаят с ударената от премиерски служител репортерка. За властта и шепота на журналистите ще ви разкаже Венелина Попова.

На 21 август се навършиха 50 години от прегазването на Пражката пролет – нещо, в което ние, българите, участваме от срамната страна на историята. Но една малко известна история за „тиха“ съпротива ни разкрива Марина Георгиева в интервюто си с Николай Близнаков. Ще ни се отново да припомним и носталгичния текст на Стефан Иванов, който публикувахме през февруари, за нашата пропусната 1968-ма.

Не пропускайте и интересния юридическо-арктически анализ от Анастас Пунев на нагорещените политически и икономически интереси към най-северните части на планетата ни.

Марин Бодаков разговаря с Наталия Делева по повод дебютния ѝ роман „Невидими“, чиято премиера предстои следващата седмица и който открехва вратата към важната тема за приемането на другите – тези, които не забелязваме сред нас, които са различни. Един текст за всички ни, защото всеки може да изпадне в състояние на невидимост в някакъв момент от живота…

И накрая – нещо по-кратко за четене, но с повече фотография. След неуспешния си опит да избяга от летните жеги на север, Чило Попов се завърна от Бавария с емоционален фоторепортаж за Мюнхен и посоките на бляновете.

Приятно четене!