В рубриката „Вместо новини“ Емилия Милчева обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществения живот на България през изминалата седмица.

Частната „Национална лотария“ на Васил Божков е поискала да бъде обявена в несъстоятелност. Дружеството „Ню геймс“, основен организатор на моментни лотарийни игри, дължи близо 300 млн. лв. на държавата. А какво бъдеще се чертаеше! През 2017 г. се говореше дори за обща българо-македонска лотария. Явно по-лесно щяхме да го докараме до общи талончета за търкане, отколкото до общи чествания на празници и разрешаване на въпроса на въпросите: „Чий е Гоце Делчев?“ Но и до талончета не се стигна. „Златните пирамиди“ се срутиха, но „Аладинова ламба“ свети.

А сгромолясването на „Пирамидите“ затрупа дребен бизнес. В петиция до премиера тази седмица близо 1000 собственици на павилиони за продажба на цигари, вестници и лотарийни билети от 270 населени места настояват държавата да намери начин и да им изплати около 50 млн. лв. за купени, но непродадени талони. Причината е, че двете големи частни лотарии са давали на консигнация талоните само на централните си дистрибутори. Останалите ги купували предварително с отстъпка 5–7%. Знаят ли предприемачите, че съществува търговски риск, а сред факторите за възникването му има и политически рискове (освен природно-климатичните и стопанските)?

Частните лотарии са мъртви, да живее държавната! Макар на нея никой да не ѝ се радва, освен „Левски“ – другите футболни клубове си имат по „бащица“, а „Левски“ се уреди с „майчица“. Обикновено Бойко Борисов успява да убеди някой български бизнесмен да издържа някой клуб. Този път реши да задържи „Левски“ по-близо до сърцето си. Освен това двама бивши футболисти на „сините“ са в ръководството на спонсора на „Левски“ – Българския спортен тотализатор.

Но „Левски“ е вторият с „майчица“. Първият е „Берое“ (Стара Загора), собственост на държавните ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Същата тази „Марица-изток“ 2, най-голямата въглищна електроцентрала в България, която не може да работи, ако БЕХ не помага, като плаща необходимите ѝ въглеродни емисии. И БЕХ помага – с кредит от близо 400 млн. лв., който трябва да се плати до 30 юни 2024 г. За капак парламентът гарантира издръжката на „Берое“ за дълго, дълго време, след като задължи правителството да спаси „Марица-изток 2“ – независимо от решението на Европейската комисия.

Изобщо голямо осиновяване пада. ФК „Берое“ – осиновен от „Марица-изток 2“, а ТЕЦ „Марица-изток 2“ – осиновен от БЕХ. И въпреки че става въпрос за търговски дружества, те все пак са държавни, а никой не е питал нито ръководствата им, нито данъкоплатците искат ли милиони да потъват за калпав футбол и нагласени мачове.

Но както е добре известно, в България всички разбират от футбол и политика. Или почти всички. Достатъчно е да погледнем биографиите на министрите – бивши и настоящи, и ръководството на футболните клубове. Например административен директор на ПФК „Левски“ е било едно много доверено лице – секретарката на Васил Божков в продължение на 11 години Йоана Чолакова. Днес тя е в ареста, обвинена като участник в престъпна група, ръководена от избягалия в ОАЕ хазартен бос. Секретарката на Божков е като шофьора на Цветан Василев – впрегнати в бизнеса от шефовете си. Съдът остави в ареста секретарката, но пусна под парична гаранция от 1 млн. лв. сина на Божков. Абу Даби обаче още не казва ще екстрадира ли в България Васил Божков.

Но пък дойде един друг отговор, чакан от години. „Газпром“, да се чете Русия, намалява цената на природния газ за България с 40,3% със задна дата – от 5 август 2019 г. Намалението е заради антимонополното разследване на Европейската комисия срещу „Газпром“ – след приключването му Брюксел задължи руската компания да намали цените в седем източноевропейски страни, в т.ч. и България, където не само е продавала скъпо газа, но и е възпрепятствала появата на конкуренция. България последна се възползва от правото си да получи по-евтино синьо гориво. Дали това ще поевтини и парното, продавано от столичната „Топлофикация“, на която се пада близо 36% от консумирания в страната природен газ? Едва ли.

Дали само и единствено бившият вече генерален директор на БНР Светослав Костов е виновен за спирането на „Хоризонт“ на 13 септември м.г.? Такова е заключението в доклада на временната парламентарна комисия, която проучваше спирането на „Хоризонт“ и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от националното радио. Въпросът за политическия натиск остава. Костов, кажи си – истината освобождава. Но Костов не иска да бъде (о)свободен. Той иска заплата, за да си храни децата.

Един друг бивш вече шеф обаче не надава такива вопли, макар да има три деца. Вместо това бившият Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов активно обикаля страната, повече от Борисов и джипката му, твърдейки, че е за „дейности, свързани с евроатлантическите ценности“. Нали ръководи Евроатлантически център за сигурност. На 19 април няма да правя партия, казва Цветанов, но не отрича, че може да се появи някоя нова формация вдясно: „… няма да скрия, че са много хората, които желаят да се направи нов политически проект, който действително да бъде на една по-здрава основа, за реални политики и за политики, с които действително да бъдат защитавани интересите на малкия и средния бизнес“.

Човекът, пазил някога гърба на Борисов, назовава темата „къщата в Барселона“, но нищо повече. Главният прокурор Иван Гешев пък заяви, че е изискана информация от испанските власти и ще бъдат разпитани всички засегнати, включително и премиерът Бойко Борисов. Гешев обеща и скорошни резултати от проверките на първите сто приватизирани предприятия. Ще връща на обществото чувството за справедливост. А обществото ще си разплете чорапите…

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни