Съпругата на Лозан Панов написа открито писмо до Делян Пеевски. В него тя, която многократно е ставала обект на нападки в изданията, близки или собственост на крупния бизнесмен и политик, се обръща лично към Пеевски и към „всички институции, които той официално и неофициално представлява“. Посланието е: народният представител няма да пречупи нея и съпруга ѝ. Всичко е чудесно. Единственият проблем е, че в това писмо (освен кофти езика, но да кажем, формата е въпрос на вкус) има твърде много аз и липсва още малко фактология. А Пеевски може да бъде разбит именно на това поле, когато персоналът му бъде разобличен. С неговия „език“ разобличаване няма да се получи. Най-много да стане леко конфузно. Като днес.

Иначе, БНБ отказва да обяви кой е официалният собственик на „Юлен“. И ако преди време Борисов не бе казал еднозначно „Това е Цеко Минев“, вероятно тезата на министър Нено Димов, че „протестите срещу промяната в плана за управление на Националния парк „Пирин“ показват неомарксистки поглед към развитието“, можеше и да се стори благозвучна някому. Но когато фактите (или поне клюките, по премиерски, говорят) е напълно ясно: протестите защитават Пирин. Властта защитава Цеко.

Междувременно БСП призова Борисов да разкритикува Ердоган заради „провокацията му“, че духовните граници на Турция са до Кърджали. Много любопитна позиция на фона на липсващия подобен призив за една друга духовна ситуация – тази с патриарх Кирил.

А като заговорихме за Русия: Волен Сидеров, Съюзът на комунистите и БСП приветстват Путин за победата. Лидерът на „Атака“ дори смята, че изборите в Москва са добър пример, от който много страни могат да се учат. Е, някои се учат, други като него вече са… да кажем, научени добре: няма шанс никога да останат в опозиция. Дали на масата, или под масата – няма значение.

И още от деня: с цел по-бързото справяне с дупките по пътищата, премиерът Бойко Борисов се закани до всяка от тях да стои кмет, полицай, дори 200 000 души администрация. Впрочем ако само стърчат до дупка и пушат, някои полицаи, кметове и чиновници ще свършат доста по-смислена работа, отколкото за последните си поне 10 години служба.

И не на последно място: според социологическа агенция „Тренд“ разликата между БСП и ГЕРБ е едва 3%, което си е оптимистично – да се изравнят най-накрая, да направят коалиция и да е ясно, че са едно и също. Разбира се, ДПС може да ги балансира. Както прави и сега. Но пък изследователите отчитат леко покачване на нивото на оптимизъм в населението. И допускат, че вероятно било от пролетта. Ами от пролетта е, то наистина нищо друго не дава повод за радост…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни