Един мъж уби съпругата си с кухненски нож, а след това се самоуби. В Пловдив полицията чака да получи данни за това дали мъжът е страдал от психическо заболяване. На форум правосъдната министърка Цецка Цачева веднага реагира, че трябва да има промени в Наказателния кодекс. Ами ако болестта е нормално нещо в живота на хората? Дали пък да не спрем опитите да изличим всички проблеми в обществото с промени в Наказателния кодекс…

Влаковете на БДЖ може да идват с двучасово закъснение, но транспортът си има министър стрела. Ивайло Московски реагира веднага, че ще прави проверка на обществена поръчка в БДЖ часове след като „Офнюз“ публикува разследването си за предварително избрана фирма по един от търговете. Дано да не стоварят резултатите на някой глух коловоз.

В Министерството на земеделието скоро ще трябва да открият отделен щаб за опровергаване на слухове. Днес съобщиха, че няма да дават пари за ферми за копаене на криптовалути. Навъдили са се „консултанти“, които вече предлагат да разработват такива проекти срещу заплащане. Земеделското министерство казва, че е „абсурдно“ и „няма как нормален човек да реши, че може да е вярно“. Но дали пък доверието в Министерството не се разклати през годините заради проблеми с европейски програми, които попадаха няколко пъти в нефалшиви новини?

Няколко буци сирене и пити кашкавал са снимани в профил и анфас в магазините от Агенцията по храните. Обвинени са в подражание. Докато се кахърим за фалшиви новини, БАБХ казва, че има фалшиви продукти. Храните ще бъдат изтеглени от пазара, после ще ги „преетикетират“, като ги назоват „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“. Да живее бизнесът с етикетите на реалността!

Един истински катаджия беше осъден от първа инстанция на 3 години условно за подкуп от 20 лева и неправилно написани актове. Сашо Тръпков ще обжалва. Той смята, че е жертва на постановка, а записът е монтаж. През 2014 г. потърпевши от подкупа заснеха видео и го разпространиха в медиите. Тръпков няма да се върне под шапката на КАТ. Но може да го срещнете като таксиметров шофьор.

Затова пък главният прокурор все още е недосегаем. Комитетът на министрите на Съвета на Европа даде срок до 6 месеца България да представи конкретни мерки, които гарантират, че срещу главния прокурор ще може да се провежда независимо разследване.

Съдбовна намеса ще да е отдалечила индийска фирма от сделката за ЧЕЗ. Според чешки медии индийска фирма била дала по-добра оферта за тока ни от „Инерком“. Засега Върбакова е идеална сценаристка за индийски сериал.

Затова пък тръгва новият медийно-политически семеен сериал „Всички обичат Теменужка“. Енергийната министърка Теменужка Петкова е видяла писмо до НЕК от най-голямата държавна ядрена компания в Китай. В писмото, навярно не на китайски език, за да го разбере и Теменужка, пишело, че в Китай по цял ден мислят за проекта АЕЦ „Белене“. Това опровергава злите езици, които смятат, че българската енергийна министърка контактува само с лингвистки. Днес в Народното събрание тя е споделила, че миналата седмица пък е получила писмо от Европейската инвестиционна банка. В Банката не са толкова замислени как да влязат в АЕЦ „Белене“. Директно са поставили условия как проектът щял да бъде „структуриран финансово“. В превод май питат кой ще плаща дълга. Докато другите пишат писма, Министерството пише цяла енергийна стратегия на страната „до 2030 година, с хоризонт до 2050 година“. Сега остава да намерят време и да я приемат, преди да си тръгнат предсрочно.

Според прокуратурата „Пирогов“ е зле. Говорителката на главния прокурор отново се появи на мегдана. Този път Румяна Арнаудова обяви, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за безстопанственост в Пирогов“ и в още шест болници в страната: в Попово, Русе, Велико Търново, Бургас, Благоевград и Кърджали. В „Пирогов“ не са получавали официална информация от прокуратурата. Прокуратурата известява първо медиите, после нарочените.

Нова интелигентна система от тръби ще си имат край Брестница и Златна Панега. Започват да рехабилитират водопроводи в двете села. Тук рехабилитация, там рехабилитация – и току-виж пътят оживял и тръгнал да ходи. Ще построят 9 км отсечка на автомагистрала „Хемус“ от Ябланица до Боаза.

В началото на следващата учебна година в половината училища ще има шкафчета за учениците до седми клас. Не е ясно каква ще е съдбата на безшкафната метода на обучение и как ще повлияе върху усвояването на знанията. С шкафовата реформа Образователното министерство бори проблема с тежките раници на малките ученици. Общо 450 000 шкафа са нужни, за да спре масовото гърбене на деца и родители. Предстои да видим дали децата с шкафче са по-знаещи от носещите бъговете на цялата образователна система на гърба си.

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни