Тази седмица няма как да празнуваме. Особено пък независимостта си.

Ако преди 110 години българската държава отхвърля политическа и финансова зависимост от друга държава, днес тя не може да отхвърли нито едното, нито другото. Защото съществува единствено и само на базата на зависимости.

Ето например от Ахмед Доган ще зависи да има ток в случай на недостиг. Защото именно той е новият собственик на ТЕЦ „Варна“. От Делян Пеевски пък ще зависи информацията. Защото през седмицата стана ясно, че законопроектът му за медиите върви към окончатено приемане.

Корупцията също е поверена в сигурни ръце – председателят на Антикорупционната комисия обясни, че щял да обучава децата още от детските градини, уж с цел превенция. Но ето така, от малки, ще попълват резервната скамейка на Пеевски.

Както се вижда, и престъпността (ама не битката с нея) от тази седмица е поверена в сигурни ръце, с оглед миналото на новия вътрешен министър.

Съвсем ясно стана, че държавата изобщо не иска да се отърве от зависимостите си. Демократичните процедури според премиера са формалност. Затова и България възнамерява да подкрепи Орбан в битката на Европейската комисия с него. Защото досадни формалности са правилата и в Унгария.

И още – адвокат търси имане в манастир, заради което връзва попа. Полицията арестува журналисти, подали сигнал за корупция. А протестиращи граждани, познати от един друг вид недоволство, този път се маскираха на „българи от чужбина“, за да поискат народна власт.

Иначе, контрабандата на цигари хем е смачкана, хем пък е денонощна. А производството на нелегални цигари не било престъпление. Държавата пък ще иска хлябът да се продава без надценка. Очаква се скоро Борисов да нахрани с две риби цялата държава.

Ако бяхме независими, седмицата нямаше да звучи така. А всички тези имена щяха да са инициали от криминалната хроника. Сега те управляват. На базата на зависимости. Собствените си зависимости.

Честит празник!

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни