Тази седмица няма как да празнуваме. Особено пък независимостта си.

Ако преди 110 години българската държава отхвърля политическа и финансова зависимост от друга държава, днес тя не може да отхвърли нито едното, нито другото. Защото съществува единствено и само на базата на зависимости.

Ето например от Ахмед Доган ще зависи да има ток в случай на недостиг. Защото именно той е новият собственик на ТЕЦ „Варна“. От Делян Пеевски пък ще зависи информацията. Защото през седмицата стана ясно, че законопроектът му за медиите върви към окончатено приемане.

Корупцията също е поверена в сигурни ръце – председателят на Антикорупционната комисия обясни, че щял да обучава децата още от детските градини, уж с цел превенция. Но ето така, от малки, ще попълват резервната скамейка на Пеевски.

Както се вижда, и престъпността (ама не битката с нея) от тази седмица е поверена в сигурни ръце, с оглед миналото на новия вътрешен министър.

Съвсем ясно стана, че държавата изобщо не иска да се отърве от зависимостите си. Демократичните процедури според премиера са формалност. Затова и България възнамерява да подкрепи Орбан в битката на Европейската комисия с него. Защото досадни формалности са правилата и в Унгария.

И още – адвокат търси имане в манастир, заради което връзва попа. Полицията арестува журналисти, подали сигнал за корупция. А протестиращи граждани, познати от един друг вид недоволство, този път се маскираха на „българи от чужбина“, за да поискат народна власт.

Иначе, контрабандата на цигари хем е смачкана, хем пък е денонощна. А производството на нелегални цигари не било престъпление. Държавата пък ще иска хлябът да се продава без надценка. Очаква се скоро Борисов да нахрани с две риби цялата държава.

Ако бяхме независими, седмицата нямаше да звучи така. А всички тези имена щяха да са инициали от криминалната хроника. Сега те управляват. На базата на зависимости. Собствените си зависимости.

Честит празник!

Всичко от рубриката „Вместо новини“