Не е новина, че у нас, уви, за мнозина демокрацията е формалност. Малцина съзнават, че това всъщност е в зародиша на злото и на преобладаващата част от проблемите ни като общество. Останалите предпочитат комфорта на будната кома. Затова в отчаян опит да събудим (или стреснем) още някого ви предлагаме коментара на Полина Паунова за демокрацията като „ненужна формалност“. Не пропускайте и нейните „Вместо новини“.

Иначе, ако някой е имал колебания, че шикалкавенето на ГЕРБ и патриотичните им патерички по важни за Европейския съюз въпроси е нещо различно от национално предателство и подмяна на европейската ни ориентация, то през седмицата френският президент Еманюел Макрон нямаше как да бъде по-категоричен:

Страните, които не искат повече „Фронтекс“ или солидарност, ще излязат от Шенген. Страните, които не искат повече Европа, повече няма да се докоснат до структурните фондове.

Президентът Румен Радев също е колеблив в нагласите си към Европа. За липсата на визионерство и категоричност и за някои камъчета в обувките му прочетете в коментара на Венелина Попова.

Тази седмица Нева Мичева се завръща с нов отговор на читателски писма в авторската си рубрика „Говори с Нева“. Този път темата е за самосаботажа и как той всъщност може да ни помага.

В текста си Зорница Христова се чуди: не е ли задача на критиката да помага за разбирането на сложното, вместо да се предаде пред модния аргумент, че „несложното“ привлича по-широка публика, и съществува ли здравословен снобизъм?

И преди да сме изпратили окончателно лятото – бонус епизод на подкаста „Паралели и меридиани“, в който ще чуете пълния разговор на Александър Детев с велопътешественичката Бела Бенова за поуките от срещите с различни хора по света, за авантюризма като начин на живот и мислене и как преодоляването на страховете те прави по-свестен и по-надежден човек.

Приятно четене и слушане! И честит празник!