Най-голямата и управляваща партия у нас – ГЕРБ, не може (а и не иска) да спази собствения си устав. Но това не пречи на нейните представители да говорят за правила и ценности. За какво става дума – уставът на Борисовата партия предвижда, че заради неплащан членски внос симпатизант на формацията трябва да бъде изключен от нея. Отчетът на ГЕРБ сочи, че поне 35 000 души не си плащат символичната сума за членство в партията. Санкции обаче няма. Ако пък трябва да се задълбочим в темата защо, може да тръгнем по всевъзможни линии на разсъждение. Едната неизбежно ще бъде, че високите субсидии обезсмислят членския внос, а оттам и самото партийно членство. Другата ще бъде, че изобщо гражданите са украшение, а не и истински смисъл на партиите. Но така де – партийните отчети показват, че всичко е точно с политическия живот у нас. Дори „Ред, законност, справедливост“ на Яне Янев продължава да си съществува. Чака се удобен момент за активизирането ѝ.

А като споменахме партиен живот, формацията на президента с изтекъл мандат Георги Първанов АБВ буквално реши да разнообрази скучния ден с истерично-патетична позиция за бъдещата „ВОЙНА“. „Живеем във все по-опасни времена. Искат да ни вкарват отново и отново в най-различни войни. Да кажем „НЕ на войната“! Това не са нашите войни. Не ни правете част от тях! Всички заедно срещу войната!“, пишат от АБВ. Ей на това му се казва позиция. Страх, паника и удивителни.

И от бившия към настоящия президент. И от естрада – пак към естрада. В лекция пред студенти Румен Радев говори за тъмнината в държавата и призова да включим прожекторите. В общи линии, позиция е също толкова безсмислена, колкото и тази на АБВ. Държавният глава хубаво беше задал едни въпроси за Делян Пеевски на премиера Борисов, но така и не потърси техните отговори. Означава ли това, че и той участва в масовото гасене на лампи и стискане на очи? Означава. И още: прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в себе си и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, заяви Радев. Хубаво де, ама кои са?

Иначе, президентът не отговори на въпроса ще прави ли партия, или не. Показателна е и тая тъмнина, апропо.

Хубаво поне, че Божидар Димитров осветява разни факти. Ето: граф Дракула бил българин. Впрочем същото прави и Цветанов (със същия коефициент на полезност). Хубаво било, по думите му, да си президент – нищо не правиш, а само кусури намираш. Но добре че не сме питали Валери Симеонов по темата. Като нищо да отмени и президентската институция – също като забраната за пушене.

А не сте ли се замисляли, че главният прокурор може спокойно да бъде катаджия. Та тоя човек бди над спазването на закона само ако има нарушение на Закона за движение по пътищата. За Пеевски, за Борисов, за суджука и прочие хич не е толкова активен…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни