Скандалите и провокациите следват Доналд Тръмп много преди да заеме поста на държавен глава. Няколко фалита, провалени проекти като „Университет Тръмп“ и сделки с компрометирани лица в държави като Грузия и Азeрбайджан са част от професионалната биография на една провокативна публична фигура, известна и с активното си медийно присъствие и трите брака, изпълнени със скандали и съмнения за изневери. Две от предполагаемите афери на Тръмп обаче се оказаха в основата на ново разследване на ФБР, което достигна връхната си точка миналата седмица, когато служителите на Бюрото претърсиха офиса на адвоката на Тръмп – Майкъл Коен.

Коен е платил 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниелс непосредствено преди президентските избори в САЩ през 2016 г. за нейното мълчание относно контактите ѝ с Тръмп. Личният адвокат на Доналд Тръмп твърди, че плащането е станало без знанието на тогавашния кандидат-президент. Проблемът е не само морален, но и юридически – сумата може да бъде възприета като дарение към кампанията, а то в подобни размери – 130 000 долара, е незаконно по смисъла на американското право. Така предполагаемата връзка на Тръмп с Даниелс може да се окаже буреносна за президента (Stormy, името на порноактрисата, на английски означава бурен, буреносен).

Междувременно една друга дама, моделът на Playboy Карън Макдугъл, също разказа за любовната си афера с Тръмп, продължила 10 месеца през 2006 и 2007 г. Този сюжет, подобно на историята със Сторми Даниелс, се развива по времето, когато той вече е женен за Мелания Тръмп, от която има и син. Друг факт обаче също е сходен и може да създаде сериозни проблеми на Тръмп и Коен – тази афера също остава тайна по време на президентската кампания. В последните дни преди вота Wall Street Journal съобщи, че Макдугъл е написала разказ от 8 страници, в който споделя историята в детайли. Правата за разказа били купени от издателя на таблоида National Enquirer (смятан за близък до Републиканската партия) срещу сумата от 150 000 долара, но историята така и не е била публикувана. Отговорът на въпроса „Защо?“ е нещо, което и ФБР се опитва да разбере в момента според различни източници.

Бурята от изток

Един друг въпрос тормози обществото от времето на кампанията до днес и той е свързан с отношенията между президента и Русия. Няколко души от екипа на Тръмп бяха уличени във връзки с представители на руската държава, а съветникът по национална сигурност Майкъл Флин беше освободен от поста си, след като се оказа, че е излъгал ФБР за контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Самото разследване на Флин създаде допълнителни главоболия на Тръмп. Малко след като беше освободен от поста си от президента, директорът на ФБР Джеймс Коми сподели как по време на среща с него през февруари 2017 г. Тръмп го е помолил да прекрати споменатото по-горе разследване. Уволнението на Коми беше в основата на последващо разследване на връзките на Доналд Тръмп с Русия, с което се зае специалният прокурор Робърт Мълър и което продължава до днес.

Името на Коми се завърна в общественото пространство тази седмица, след като обяви издаването на мемоарите си „Висша лоялност“. По-малко от две седмици преди изборите през 2016 г. Коми поднови разследването срещу Хилари Клинтън за прословутите ѝ имейли, което впоследствие не доведе до обвинение, но според мнозина спомогна за загубата ѝ в президентските избори. Тогава директорът на ФБР беше нападнат, че подпомага Тръмп, но днес може да се превърне в най-големия му враг. Във „Висша лоялност“ Коми разказва за отношенията си с Тръмп, за натиска, който президентът му е оказвал по различни теми, и го определя като човек, който му е напомнял за ранните му години като прокурор срещу мафията. Предстои реакцията на Белия дом.

Големият шанс на Мълър

Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър продължава вече близо година, но до момента той няма достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения срещу държавния глава. Мълър се надява на интервю с Тръмп, което е в процес на договаряне с неговия юридически екип. Предвид избухливостта на президента, която той не спира да демонстрира в Twitter, в едно подобно интервю тет-а-тет не е изключено да се компрометира сам. В последните дни в социалната мрежа той непрестанно напада Мълър, като дори твърди, че обвиненията във възпрепятстване на правосъдието са безпочвени и това, което той прави, е да се отбранява от него (правосъдието). Точно такива противоречиви и необмислени изказвания могат да навлекат сериозни неприятности на Тръмп, ако застане очи в очи с прокурора Мълър. Това вероятно няма да се случи скоро. Влизането на ФБР в офиса на адвоката на Тръмп е направено с прокурорско разрешение, издадено след подадена информация от екипа на специалния прокурор Мълър. Това разгневи допълнително Тръмп, който наред с ФБР и Робърт Мълър нападна и Департамента по правосъдие, ръководен от предложения от него министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс.

Сюжетните линии се преплитат

Комикът Сет Майърс, коментирайки събитията от последните седмици, отбеляза, че се чувства, все едно гледа последния епизод на сериен филм, в който всички сюжетни линии се свързват помежду си. ФБР влиза в офиса на личния адвокат на американския президент по сигнал на екипа на Робърт Мълър, който разследва връзките на кампанията на Тръмп с Русия, въпреки че основната причина е изплатената сума на порноактрисата Сторми Даниелс за нейното мълчание по време на кампанията. Самият адвокат Майкъл Коен е разследван за банкови измами и нарушаване на правилата за финансиране на политически кампании. Този сценарий може да ви се струва много заплетен, но ако се окаже, че президентът е осигурил необходимите средства, за да бъдат затворени устите на Сторми Даниелс и Карън Макдугъл, и се докаже, че до момента е лъгал, на Тръмп може да се наложи да дава показания под клетва.

Паралелът с 1998 година е неизбежен. Тогава под клетва президентът Клинтън отрича да е имал сексуални отношения с Моника Люински, което води  по-късно до импийчмънта му (който впоследствие не е утвърден от Сената). Един друг паралел обаче е също особено интересен – докато Камарата на представителите в Конгреса разглежда казуса с импийчмънта на Бил Клинтън, той започва операция „Пустинна лисица“ в Ирак. Президентът Клинтън е обвинен от мнозина, че с предприемането на военни действия се опитва да отвлече вниманието от обсъжданията.

Преди няколко дни Тръмп заплаши Русия в Twitter, че американски ракети ще полетят към Сирия. „Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна срещу Сирия. Приготви се, Русия, защото те ще дойдат – хубави, нови и умни“, написа той в профила си. На следващия ден той се отметна от думите си, като заяви – отново в социалната мрежа, – че американската атака в Сирия може да е „скоро или въобще да не е скоро“. В крайна сметка в събота Съединените щати, Франция и Великобритания започнаха въздушни удари върху цели в Сирия в отговор на използваните от Башар ал-Асад химически оръжия.

И докато реакцията на поредната химическа атака, която сирийското правителство предприе срещу собственото си население, е очаквана, непоследователността на Тръмп, който сменя позицията си всеки ден в последната седмица, е повече от притеснителна. Американският президент е под много силен натиск, юридически и обществен, а реакциите му са, меко казано, озадачаващи. Сериалът става все по-драматичен, а буреносните облаци надвисват не само над семейното ложе на Доналд и Мелания.

Заглавна снимка: Rob Walsh

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни