Българският премиер стана историк гадател и обясни, че или ще стане с мир, или няма да стане с мир тая работа. Борисов посрещна австрийския канцлер Себастиан Курц и каза: „Притеснен съм.“ Премиерът заяви: „Векове наред сме били под владичество, иго, както искате го наречете. Не за ден и за два, а цели пет века.“ Според Борисов светът върви главоломно към конфликт. Той каза още: „Турция води война с кюрдите в Сирия, руснаците, американците, „Ислямска държава“ са там“. Според пророка Борисов или с мир, такт и дипломация ще се измъкнем от кризата, или „да докараме армия от НАТО, която да застане срещу друга натовска армия“.

Отново като пророк нашият премиер обясни на Курц, че 2018 година не може да се дели на две. И че две председателства правят едни Западни Балкани повече в ЕС. „Длъжни сме европейското семейство да си направим нашите Балкани такива, каквито искаме да изглеждат.“

Песимизъм, пророчество, война, но не се издържа без газ. Докато чертаеше исторически паралели, Борисов успя да открие и европейски енергиен форум в София. Еврокомисарят по енергетиката Марош Шевчович обясни, че Европейската комисия подкрепя изграждането на газоразпределителен център в България. За ЧЕЗ комисарят е казал, че ще пита дали Комисията може да се произнася.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се задълбочи в анализа на атлетиката в Народното събрание. Разбра се днес, че Сидеров е бил и гимнастик. Какъв ли не е бил всъщност той? Сега Румен Радев направи коремно възлизане и Сидеров му намери кусур, но го поздрави. Като е толкова парламентарно гъвкав Сидеров, защо на пенсионерите пак са им ниски пенсиите?

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов реши да създаде интрига като в милиционерски роман и похвали Илияна Йотова, че не се катери по лостове и не си оправя сакенцето. „Йотова има съответния опит, знае как се прави голямата политика, и превъзхожда с класи поведението на президента.“ Фиаското на Йотова предстои, ако гледаме миналото. Странно е, че я хвали точно Цветанов, след като Йотова като евродепутат произведе истинска драма в ГЕРБ с въпросите си за Румяна Желева, която беше номинирана за еврокомисар през 2009 г. Може би тази класа харесва Цветанов?

Две оставки бяха поискани днес. Преди няколко дни медии съобщиха, че повече от 100 диви птици от столичния зоопарк са иззети и умъртвени от една агенция. До момента около 3000 души са подписали петиция с искане за оставката на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Любослав Пенев поиска оставката на спортния министър Красен Кралев. Кралев бил взел страна в изборите и открито подкрепял преизбрания с 92% от гласовете Борислав Михайлов. Имаше ли тая държава футбол, нямаше ли?

Без натиск от европейска институция и с пълно единодушие парламентът въведе окончателно единни минимални изисквания за кандидатите за главен асистент, доцент и професор.

Председателят на „Да, България!“ Христо Иванов предупреди за демонизиране на частния бизнес с предстоящите промени в Наказателния кодекс, които предвиждат въвеждането на понятието за корупция в частния сектор.

Никой още не съобщава защо две деца – на 12 години и на 1 година и 2 месеца – са оставени сами в апартамент в столичния жк „Разсадника“. Един клип с провесено през терасата бебе разтърси социални мрежи, телевизии, морални устои… Първо всички хулиха майката. Днес порцията информация беше само, че 12-годишна братовчедка, а не майката е провесила бебенцето. Всички говорят за майката, която ще бъде обвинена в неполагане на достатъчно родителски грижи. Най-вероятно майката ще излезе „лош герой“, както обича да казва вътрешният ни министър. Но отвъд конкретния случай как се справят майките, които трябва да отидат някъде, а нямат пълнолетни роднини, на които да оставят детето си?

През съд мина въпросът дали родителят може да вкарва детето си в ресторант, или да го остави на верижка отвън, та да не пречи на собственика. Върховният административен съд прие, че заведение в Стара Загора е проявило неравнопоставеност спрямо клиентка, на която е било забранено децата ѝ да играят в заведението. Тя е била заплашена, че консумацията ѝ ще бъде таксувана по-скъпо, ако това се случи. Нарекоха услугата „такса дете“.

Общините имат ново задължение – ще ходят да слушат музика по заведенията. Ако Общината спипа заведение, което излъчва музика, без да заплаща за авторски права, ще го глобява със сумата от 2000 до 10 000 лева. Глобите ще влизат във фонд „Култура“ и в общинския бюджет поравно. Дали пък да не направят нов вид кръчмарска полиция? Европейската комисия заплаши, че ще осъди България да плаща дневна санкция от 19 121 евро, ако не промени Закона за авторското право и сродните му права. И депутатите го промениха. Целият свят е една общинска кръчма, важното е, че от парсата ще се гради културата!

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни