Чичко ви Гугъл знае всичко. Слушайте премиера Борисов. Той направи това откритие в първия ден от новата седмица. След което се похвали колко пари отделили ГЕРБ за образование, как подпомагали учители и колко деца върнали в класните стаи. Прав е обаче министър-председателят. Всичко знае Гугъл. И как прати висшистите да стават овчари, помни.

Разбира се, чичко Гугъл знае и колко пъти Борисов е обяснявал, че АЕЦ „Белене“ е един ужасен корупционен проект. Но това знание на чичко Гугъл не пречи на правителството да обяви рестарта на атомната електроцентрала. Гугъл помни още, че през 2012 г. – само преди 6 лета – именно Борисов обяви площадката на „Белене“ за изключително опасна. От стенограма на заседание на Министерския съвет на 28 март 2012 г. става ясно, че Борисов определя „Белене“ като рисков от сеизмична гледна точка: „Има доклади за разлома на Вранча и за опасности, които дебнат там една подобна ядрена централа“, казва той. Сега от Сочи се чува друго. Добре че има Гугъл.

И тази година министърката на туризма Николина Ангелкова обяви война на хората, които предпочитат да почиват сред природата на палатка или каравана вместо на хотел. Малко преди началото на сезона Ангелкова отново повтори тезата си, че този вид почивка сега е забранен, тълкувайки текстове от закона, в който такава забрана не е записана черно на бяло, и обяви, че държавата ще започне да налага глоби. Подкрепа тя намери и в лицето на вицепремиера Валери Симеонов, който многократно и еднозначно се е изказвал по адрес на „Зелените“ с не много ласкави думи. Очарователно: най-големият проблем на министърката на туризма се оказаха туристите. Да превърнем всичко в Слънчев бряг (като не пропуснем да застроим още Синеморец и Варвара), за да има къде да си уплътнява времето Валери Симеонов – да ходи и да спира музиката в заведенията.

И още от деня: прокуратурата отчете своите успехи. И неуспехи. Всяка трета кражба била разкрита, твърдят от държавното обвинение. Дотук добре, обаче се оказва, че любимата на Сотир Цацаров Специализирана прокуратура държи също рекорд. По оправдани разследвани. Има и други удивителни данни от въпросния отчет. Не е пресилено да се каже, че осъдителните присъди и санкционираните са потресаващ процент – 97. На фона на стряскащите данни обаче има още по-стряскащи: най-големият брой върнати актове и най-вече оправдателни решения са при делата, образувани за престъпления от особен обществен интерес.

Колкото до стабилността, информационните агенции съобщават, че в понеделник, след хвърляне на яйца по зам.-министър, служителите от болницата във Враца са получили част от заплатите си. Добре че чичко Гугъл ще запомни и това, наред с твърдението на Екатерина Захариева, че до 10 години ще догоним европейците по среден доход…

Всичко от рубриката „Вместо новини“

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни